• Top Stories

    Γιατί ο Ερντογάν «κάρφωσε» τις ΗΠΑ ότι στηρίζουν τον ISIS;

    Ερντογάν Ομπάμα


    Επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους που μάχονται στο Ιράκ και τη Συρία εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε τον διεθνή συνασπισμό πως παρέχει στήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

    Σε ομιλία του, ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε πως διαθέτει αποδείξεις που επιβεβαιώνουν ότι οι δυνάμεις παρέχουν στήριξη τόσο σε Κούρδους μαχητές όσο και στον ίδιο τον ISIS, τον οποίο ισχυρίζονται ότι μάχονται.

    «Οι δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού παρέχουν στήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις μεταξύ των οποίων και το Ισλαμικό Κράτος», είπε ο Ερντογάν.

    Παράλληλα, εξήγησε πως ο τουρκικός στρατός και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έχουν περικυκλώσει μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη συριακή πόλη Αλ-Μπαμπ, παρότι «οι δυνάμεις συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ απέτυχαν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για την απελευθέρωσή της».

    Τόνισε, όμως, ότι σε κάθε περίπτωση η πόλη θα απελευθερωθεί από τους τζιχαντιστές, προσθέτοντας πως «δε θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από την απόφασή μας».

    Η στρατηγική της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή εξακολουθεί να συναντά πολλά εμπόδια, καθώς, παρά την προσωρινή συμμαχία με τη Ρωσική πλευρά στη Συρία, οι δυνάμεις της συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ στο Ιράκ στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στους Κούρδους μαχητές, ενώ δεν επιθυμούν την παρουσία της Τουρκίας στη χώρα και τη μάχη της εναντίον των μαχητών του ISIS, που ελέγχουν την Μοσούλη.

    Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση της ανακατάληψης της πόλης, οι τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται εγκατεστημένες στο βόρειο Ιράκ, θα υποχρεωθούν να αποχωρήσουν από την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή.

    Η Τουρκία έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για εμπορικές σχέσεις με το ISIS, με τη Ρωσική πλευρά να δημοσιεύει στοιχεία που αποδείκνυαν συναλλαγές γύρω από το πετρέλαιο που παρήγαγαν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα μεγάλα «σεκλέτια» του Ερντογάν – Τεράστια η πτώση στο ΑΕΠ στην Τουρκία το τρίτο τρίμηνο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ερντογάν και Πούτιν έδωσαν τα χέρια και συμφώνησαν τη συνέχιση της συνεργασίας τους



    ΣΧΟΛΙΑ