• Πολιτική

    EWG: Στο… σκαμνί ο Τσίπρας για τις παροχές – Θα ξεκλειδώσουν οι Θεσμοί το χρέος;

    • NewsRoom
    greece


    Θεσμοί και εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν το απόγευμα της Τρίτης (20/12/2016) προκειμένου να εξετάσουν διεξοδικά το ζήτημα των παροχών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στους συνταξιούχους.

    To έκτακτο EuroWorking Group που έχει προγραμματιστεί για τις 4μ.μ. μέσω τηλεδιάσκεψης θα επιχειρήσει να καταλήξει σε ένα πόρισμα για τo αν είναι δημοσιονομικά συμβατές ή όχι οι παροχές που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

    Ο λόγος για την παροχή (με τη μορφή επιδόματος) των 617 εκατομμυρίων ευρώ προς τους συνταξιούχους που “μετρά” στα δημοσιονομικά του 2016, αλλά και με την μορφή αναστολής της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε προσφυγικά νησιά του Αιγαίου για το 2017 (με δημοσιονομικό κόστος 50 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με την Έκθεση Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει την διάταξη και αναφέρει ότι η απώλεια εσόδων θα αντισταθμιστεί από άλλα πεδία).

    Ωστόσο, τα σενάρια για αναβολή της λήψης αποφάσεων ή ακόμη και για παράταση της αγωνίας έως ότου υπάρξει εικόνα για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016 βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι (σ.σ. τα πρώτα δημοσιονομικά στοιχεία θα εκδοθούν στα μέσα Ιανουαρίου για την κεντρική κυβέρνηση, ενώ η πιστοποίηση των τελικών δημοσιονομικών στοιχείων από την Eurostat θα γίνει το 3ο δεκαήμερο του Απριλίου). Επίσης φέρεται να εκφράζονται ενστάσεις μεταξύ των θεσμών και ως προς την κυβερνητική επιλογή στήριξης των συνταξιούχων έναντι άλλων ομάδων.

    Πάντως, πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατηρούν την αισιοδοξία τους για αποκλιμάκωση της έντασης και κάνουν λόγο για πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι και προβλέπει το “ξεκλείδωμα” των παρεμβάσεων για το χρέος, με δέσμευση της ελληνικής πλευράς για το έκτακτο χαρακτήρα τους, αλλά και για την εφεξής “συμμόρφωση” της με τις υποχρεώσεις πρότερης ενημέρωσης/συμφωνίας για όποιες παροχές και αλλαγές στα μέτρα.

    Εξηγούν όμως οι ίδιες πηγές και ότι έχει ειδική σημασία η στάση που θα τηρήσει ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών στην σημερινή σύνοδο, δεδομένου του (αρνητικού) ρόλου της Γερμανίας στις αποφάσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

    Οι παροχές

    Η πρώτη διάταξη, δηλαδή το επίδομα προς τους συνταξιούχους, είναι ήδη νόμος του ελληνικού δημοσίου και αναμένεται να καταβληθεί τις επόμενες μέρες μαζί με τις συντάξεις Ιανουαρίου σε όσους λαμβάνουν κάτω από 850 ευρώ το μήνα.

    Κυβερνητικός στόχος είναι να καταγραφεί ως δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2016 μειώνοντας ισόποσα το πρωτογενές πλεόνασμα, με την κυβέρνηση να επιχειρηματολογεί ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο ο μνημονιακός στόχος του 2016 και τους θεσμούς να το αμφισβητούν.

    Η δεύτερη διάταξη για τον ΦΠΑ  δεν έγινε εφικτό να ψηφιστεί χθες από τη βουλή και τελικά θα τεθεί  σε ονομαστική ψηφοφορία την προσεχή Τετάρτη: αποκόπηκε από το πολυνομοσχέδιο για το πτωχευτικό δίκαιο και το πλαστικό χρήμα στο οποίο περιλήφθηκαν στο και.. πέντε σειρά τροπολογιών και τροποποιήσεων για μία σειρά από διαφορετικά μεταξύ τους θέματα.

    Η τηλεδιάσκεψη

    Ουσιαστικά σήμερα τίθεται επί τάπητος στο EWG η απόφαση που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο του ESM (σ.σ. οι ίδιοι σχεδόν εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης μετέχουν και στα δύο όργανα). Αποφασίστηκε ότι θα “παγώσουν” την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος έως ότου ξεκαθαρίσει το ζήτημα των παροχών Tσίπρα.

    Οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, μαζί με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών και του Eurogroup συνεδριάζουν με τη μορφή του EWG με βάση την εντολή που έχουν πάρει από το Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, το οποίο ενέκρινε πολιτικά την απόφαση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα παρεμβάσεων στο χρέος στη βάση της ολοκλήρωσης της 1ης αξιολόγησης.

    Τα υπόλοιπα μέτωπα της διαπραγμάτευσης

    Στα υπόλοιπα μέτωπα της διαπραγμάτευσης, το τοπίο συνεχίζει να παραμένει θολό, όσο ο γόρδιος δεσμός με το ΔΝΤ παραμένει άλυτος. Εξελίξεις δεν αναμένονται έως το τέλος του έτους, ενώ ολοένα και περισσότερο κερδίζει έδαφος το σενάριο που θέλει τους επικεφαλής του κουαρτέτου να επανέρχονται στην Αθήνα κάποια στιγμή τον Ιανουάριο, μόνο εφόσον έχει προηγηθεί κάποια απόφαση σε πολιτικό επίπεδο, η οποία θα μπορούσε να πάει τη διαπραγμάτευση παρακάτω.

    Επί του παρόντος, τα μεγαλύτερα «αγκάθια» παραμένουν τα εργασιακά και το δημοσιονομικό. Τα εργασιακά συνιστούν το μικρότερο πολιτικό πρόβλημα. Στο δημοσιονομικό, όσο το ΔΝΤ απαιτεί πρόσθετα μέτρα, ο γόρδιος δεσμός φαίνεται να μην μπορεί να λυθεί ακόμα και με την επιλογή της επέκτασης του κόφτη.

    Εκτός και εάν «κοπεί» με αποχώρηση του ΔΝΤ, όπως έγραφε χθες το Spiegel. Ακόμα και σε αυτό το ενδεχόμενο, όμως, ο παράγοντας Γερμανία παραμένει απρόβλεπτος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλη κυκλοφορίας: Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις η αποπληρωμή – Νόμιμοι τρόποι για να μην πληρώσετε

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ράδιο Αρβύλα: «Βόμβα»από τον Αντώνη Κανάκη – Τέλος εποχής για την εκπομπή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τυφλή βία “πνίγει” την Ευρώπη – Συντονισμένο σχέδιο οι επιθέσεις από τους Τζιχαντιστές; (video)



    ΣΧΟΛΙΑ