• Πολιτική

    Eurogroup: Ακόμα πιο σκληρά μέτρα ζητά το ΔΝΤ. Συντάξεις και αφορολόγητο πάλι στο προσκήνιο

    • NewsRoom
    Politico

    Christine Lagarde – Αλέξης Τσίπρας


    Απαισιόδοξα είναι τα μηνύματα που θέλουν μία “ήπια συμφωνία” στο πολυαναμενόμενο Eurogroup της Δευτέρας, με τους Ευρωπαίους να επιμένουν στη δυναμική συμμετοχή και του ΔΝΤ στις διαπραγματευτικές διαδικασίες. Το ίδιο σκηνικό ισχύει και στο ενεδεχόμενο ενός έκτακτου, σύμφωνα με πηγές, Eurogroup, που αναμένεται να γίνει στις 19 Δεκεμβρίου.

    Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, βασικό στοιχείο που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η συνολική συμφωνία δεν πρόκειται να κλείσει τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, είναι η απουσία από τις συζητήσεις της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν χαρακτηριστικά ότι «το Ταμείο θα συζητήσει για τα σενάρια συμμετοχής του στο Διοικητικό του Συμβούλιο, όταν θα έχουμε συμφωνία για τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνει η 2η αξιολόγηση, σε συνάρτηση με τις απαιτήσεις του Ταμείου».

    Και ενώ η Αθήνα εξ’ αρχής επέμενε στη συμμετοχή του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τη σύνταξη του τεχνικού Μνημονείου, ώστε να χρησιμοποιηθεί στις συζητήσεις απέναντι στους Ευρωπαϊους, πλέον, στην περίπτωση που το Ταμείο δεν θελήσει να βρεθεί απέναντι στο Βερολίνο, η επικρατούσα άποψη είναι ότι θα ζητήσει επιπλέον σκληρά μέτρα. Ειδικά μάλιστα, με την εκλογή Τραμπ, όπου ενδέχεται να συζητήθεί η “αποστασιωποίηση” του Ταμείου από τα ευρωπαϊκά θέματα. Μία τέτοια “εμπλοκή” θα μπορούσε να επιλύεται με την απευθείας λήψη αποφάσεων από την επικεφαλής του Ταμείου, κα. Κριστίν Λαγκάρντ.

    Στο μεταξύ, τα σκληρά μέτρα παραμένουν και στο νέο κείμενο της συμφωνίας, με τις πρώτες αμοιβαίες υποχωρήσεις στα εργασιακά, να έχουν ήδη τεθεί επί τάπητος, σε μία προσπάθεια να διασωθούν μεν οι συλλογικές συμβάσεις αλλά όχι και οι ομαδικές απολύσεις. Σε αυτή την περίπτωση πάντως, η κυβέρνηση “χάνει” ένα ακόμα διπραγματευτικό ατού στη συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους και μείωση στα πρωτογενή πλεονάσματα.

    Παράλληλα, συντάξεις και αφορολόγητο, πέραν από τα όσα προβλέπει μέχρι τώρα το β’ πακέτο αξιολόγησης, ενδέχεται να τεθούν εκ νέου από τους Ευρωπαίους ως “προαπαιτούμενα” για νέες αξιώσεις και υποχωρήσεις από ελληνικής πλευράς.

    Στο  Eurogroup της Δευτέρας βέβαια θα συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους που έχει προετοιμάσει ο ESM, τα οποία υπολογίζεται ότι μπορούν να μειώσουν το ύψος του χρέους κατά περίπου 20 μονάδες του ΑΕΠ έως το 2060, με επιμήκυνση δανείων και πάγωμα επιτοκίων που οδηγούν σε μείωση του χρέους προς ΑΕΠ κατά 21,8% ως το 2060.

    Επομένως έστω και εάν η συμφωνία δεν κλείσει την προσεχή Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα παίξουν το ρόλο των νέων υποχωρήσεων ενώ από την άλλη τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, αναβάλλονται προς το παρόν, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο νέων διαπραγματεύσεων και ανέφικτη την όποια χαλάρωση της λιτότητα, θα μπορούσε να επιτευχθεί άμεσα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: H Fraport αλλάζει την χώρα. Προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό για τον καθαρισμό των αεροδρομίων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημήτρης Μαντζούνης: Το σχέδιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων της Alpha Bank



    ΣΧΟΛΙΑ