• Πολιτική

    Eurogroup: Καλές οι προθέσεις αλλά είναι μακρύς ο δρόμος λέει ο Π. Μοσκοβισί

    • NewsRoom
    Μοσκοβισί

    ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί


    Ευνοϊκό το κλίμα πριν το Eurogroup της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου αλλά υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά να γίνει, επιμένει ο Πιέρ Μοσκοβισί. O Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να συνεχίσουν να εργάζονται τις επόμενες ώρες και μέρες πριν το Eurogroup, υπογραμμίζοντας ωστόσο τη βεβαιότητά του ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης των 86 δισ. ευρώ είναι εφικτή.

    Ο κ. Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες επεσήμανε ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται, οι θέσεις είναι όλο και πιο κοντά, αλλά μένει ακόμη δουλειά να γίνει». Αυτό θα επιτρέψει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες στις 5 Δεκεμβρίου, να εκκινήσουν τις συζητήσεις και για «μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη μείωση του ελληνικού χρέους μετά το τέλος του προγράμματος το 2018», ανέφερε.

    Ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε ακόμη και σε μια «δυναμική επιτυχίας» που υπάρχει αυτή τη στιγμή γύρω από την Ελλάδα, η οποία είναι εμφανής στη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων για το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν έχουμε ακόμα φτάσει στο τέλος του δρόμου».

    Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε κάθε περίπτωση τη Δευτέρα θα γίνει μια «εποικοδομητική» συζήτηση για την Ελλάδα. Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις Μοσκοβισί για καλό κλίμα, τα μηνύματα για την επίτευξη μιας “ήπιας συμφωνίας” στο πολυαναμενόμενο Eurogroup της Δευτέρας, παραμένουν απασιόδοξα, με τους Ευρωπαίους να επιμένουν στη δυναμική συμμετοχή και του ΔΝΤ στις διαπραγματευτικές διαδικασίες. Το ίδιο σκηνικό ισχύει και στο ενεδεχόμενο ενός έκτακτου, σύμφωνα με πηγές, Eurogroup, που αναμένεται να γίνει στις 19 Δεκεμβρίου.

    Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, βασικό στοιχείο που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η συνολική συμφωνία δεν πρόκειται να κλείσει τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, είναι η απουσία από τις συζητήσεις της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν χαρακτηριστικά ότι «το Ταμείο θα συζητήσει για τα σενάρια συμμετοχής του στο Διοικητικό του Συμβούλιο, όταν θα έχουμε συμφωνία για τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνει η 2η αξιολόγηση, σε συνάρτηση με τις απαιτήσεις του Ταμείου».

    Στο  Eurogroup της Δευτέρας βέβαια θα συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους που έχει προετοιμάσει ο ESM, τα οποία υπολογίζεται ότι μπορούν να μειώσουν το ύψος του χρέους κατά περίπου 20 μονάδες του ΑΕΠ έως το 2060, με επιμήκυνση δανείων και πάγωμα επιτοκίων που οδηγούν σε μείωση του χρέους προς ΑΕΠ κατά 21,8% ως το 2060.

    Επομένως έστω και εάν η συμφωνία δεν κλείσει την προσεχή Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα παίξουν το ρόλο των νέων υποχωρήσεων ενώ από την άλλη τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, αναβάλλονται προς το παρόν, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο νέων διαπραγματεύσεων και ανέφικτη την όποια χαλάρωση της λιτότητα, θα μπορούσε να επιτευχθεί άμεσα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: H Fraport αλλάζει την χώρα. Προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό για τον καθαρισμό των αεροδρομίων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημήτρης Μαντζούνης: Το σχέδιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων της Alpha Bank

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Casus belli η δήλωση Τσαβούσογλου: «Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος»



    ΣΧΟΛΙΑ