• Πολιτική

    Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για το κείμενο συμπερασμάτων αναφορικά με την Τουρκία

    • NewsRoom


    Συμφωνία επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής επί των συμπερασμάτων που αφορούν την παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας, με ένα κείμενο λίγο πιο αυστηρό αο τα προηγούμενα, το οποίο όμως ρίχνει ξανά στα μαλακά την Άγκυρα, μεταφέροντας το μεγαλύτερο μέρος των κυρώσεων για τον Μάρτιο, μετά την αλλαγή της προεδρίας στις ΗΠΑ

    «Τα μέτρα που αποφασίστηκαν θα είναι κυρώσεις σε βάρος προσώπων, και ενδέχεται να υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα εάν η Τουρκία συνεχίσει τις ενέργειές της», διευκρίνισε ο ένας από τους ευρωπαίους διπλωμάτες.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκαλεί την Άγκυρα για τις παράνομες και μονομερείς δραστηριότητές της, καθώς και για τη ρητορική της εναντίον συγκεκριμένων κρατών – μελών, καλώντας παράλληλα το Συμβούλιο της ΕΕ να υιοθετήσει περισσότερες πιθανές κυρώσεις κατά της Άγκυρας βάσει των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου και ζητεί από τον ύπατο εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της ΕΕ να υποβάλει έκθεση αναφορικά με τις πολιτικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας με σκοπό να εξεταστούν, το αργότερο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να εξεταστούν νέα μέτρα σε περίπτωση που η Άγκυρα εξακολουθήσει τις «χωρίς εξουσιοδότηση» ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά κατώτερη των περιστάσεων, αφού χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία βάζουν τα δικά τους συμφέροντα μπροστά από το κύρος της Ένωσης, οδηγώντας την στην απαξίωση. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής πως «είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βαλτώνει σε ‘αν’ και ‘αλλά’».

    Το κείμενο αναφορικά με την Τουρκία έχει ως εξής:

    Το τελικό κείμενο συμπερασμάτων περιλαμβάνει λίγο πιο σκληρή γλώσσα για το μεταναστευτικό και την Κύπρο σε σχέση με τα προηγούμενα.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση «καλεί την Τουρκία για υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και να πρωτοστατήσει στις προσπάθειες του αγώνα κατά των δικτύων παράνομης μετανάστευσης». Όπως αναφέρει το Politico η προσθήκη επιτεύχθηκε μετά από αίτημα της Ελλάδας.

    Οι αποφάσεις για κυρώσεις μεταφέρονται για τον Μάρτιο, με την έκθεση του Ζοζέπ Μπορέλ για την εκτίμηση της κατάστασης στην «ευρύτερη περιοχή», όρος που αντικατέστησε την φράση «Ανατολική Μεσόγειος».

    Επίσης, «το Ευρωπαϊκό συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του OHE και παραμένει πλήρως δεσμευμένο για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και αναμένει το ίδιο από την Τουρκία».

    Η σημαντικότερη διόρθωση στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων αφορά κυρίως στην Κύπρο, καθώς η Λευκωσία πέτυχε να αναφερθεί στην ανακοίνωση των 27 ότι θα υπάρξει διεύρυνση της λίστας για «παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Οι 27 ηγέτες της ΕΕ ήταν χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα στο θέμα της Τουρκίας με τους τουρκόφιλους να αποτελούν η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία Ιταλία, την οποία η Τουρκία δελέασε με νέα εμπορική συμφωνία και η Πολωνία. Στο πλευρό τους βρίσκονταν επίσης η Μάλτα και  η Ουγγαρία.

    Στον αντίποδα, εκτός από την Κύπρο, στο πλευρό της Ελλάδας τάχθηκαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Ολλανδία και οι Βαλτικές Χώρες, αλλά και η Δανία που πριν το διάλλειμα της Συνόδου τοποθετήθηκε για το ζήτημα.



    ΣΧΟΛΙΑ