• Πολιτική

    Politico: Αυτό είναι το ελληνικό σχέδιο για τον τουρισμό – Τι προτείνει η Αθήνα στην ΕΕ

    • NewsRoom

    Κυριάκος Μητσοτάκης και Ούρσουλα Φον ντε Λάινεν


    Με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκίνησαν οι διαδικασίες μετακίνησης πολιτών εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.

    Το τελευταίο διάστημα, έντονες είναι οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς να επισπευσθούν οι αποφάσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία, αλλά και τη διάσωση του τουριστικού προϊόντος, ενός οικονομικού κλάδου που αποτελεί μεγάλο μέρος των ελληνικών εσόδων και της οικονομίας της χώρας.

    Η Ευρώπη φαινόταν να καθυστερεί τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν, ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η μετακίνηση πολιτών εντός των ευρωπαϊκών συνόρων και να αξιοποιηθεί η τουριστική σεζόν που βρίσκεται μπροστά μας, γι’ αυτό και οι διαδικασίες επανεκκινήθηκαν μετά από πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού.

    Το Politico διερωτάται σχετικά: «Πώς θα υπάρξει τουρισμός στην Ελλάδα, όταν δεν μπορούν οι τουρίστες να μπουν στη χώρα;»

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αθήνα πιέζει την ΕΕ για μια πολύ γρήγορη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε επικοινωνία που είχε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντε Λάινεν, φέρεται να ζήτησε την επίσπευση των όλων κινήσεων και κοινή στάση απέναντι σε ένα τόσο φλέγον θέμα, ώστε να μην χαθεί η τουριστική σεζόν, η οποία ήδη έχει τραυματισθεί βαριά εξαιτίας της πανδημίας.

    Το Politico επικαλείται έγγραφο της ελληνικής πλευράς, που εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το οποίο «στόχος μας είναι να εργαστούμε, ώστε να ξεκινήσουν ξανά τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, όπου αυτό είναι δυνατόν».

    Μάλιστα, στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται πως η Αθήνα θέλει «δίκαιη μεταχείριση» όλων των εν δυνάμει ταξιδιωτών, ώστε να αποτρέψει «οποιαδήποτε μεροληψία υπηκοότητας» στα πρωτόκολλα ταξιδιού.

    «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της Ενιαίας Αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών», τονίζεται στο έγγραφο, ζητώντας να επιτρέπεται στους πολίτες να ταξιδεύουν και, στη συνέχεια, να επιστρέφουν εύκολα στην πατρίδα τους. «Δεν θα πρέπει να υπάρχει διαδικασία «καραντίνας ή άλλες ανασταλτικές απαιτήσεις κατά την επιστροφή».

    Ωστόσο, η Αθήνα δεν υποστηρίζει την πλήρη επαναλειτουργία συνόρων, αλλά ζητάει «κοινή κατανόηση» σε επίπεδο ΕΕ, ότι όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να ελεγχθούν, είτε για τον ιό, είτε για αντισώματα, 3 ημέρες πριν πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι.

    Στη χώρα άφιξης θα δίνονται σαφείς οδηγίες για το πώς κινείται κάποιος σε κάθε χώρο και να υπάρχει η δυνατότητα για rapid τεστ. Παράλληλα, αναφέρει ότι, εναλλακτικά, δεν θα απαιτηθούν τεστ κορονοϊού «για ταξίδια μεταξύ χωρών που έχουν δείξει σαφή και αποδεδειγμένα στοιχεία ότι η κατάσταση με τον κορονοϊό είναι υπό έλεγχο».

    Υπάρχει, όμως, και ένα ακόμη συγκεκριμένο αίτημα από μια χώρα με νησιά, που δεν είναι προσβάσιμα οδικώς.

    «Δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά στα μέσα ταξιδιού», λέει η Αθήνα. «Οι οδικές, αεροπορικές, θαλάσσιες αλλά και οι μετακινήσεις με τρένο θα πρέπει να εκκινήσουν ταυτόχρονα και με ανάλογα πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε πιο απομακρυσμένες χώρες-μέλη της Ένωσης μας να μείνουν πίσω.

    Τέλος, η Αθήνα τονίζει πως «δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση μέσω ταξιδιού. Από τη στιγμή που θα γίνονται τεστ σε όλους, άρα θα πετούν μόνο όσοι έχουν αρνητικό αποτέλεσμα, τα αεροπλάνα θα πετούν με πληρότητα».



    ΣΧΟΛΙΑ