• Πολιτική

    Πολυνομοσχέδιο: Τι αλλάζει για τους άκαρπους πλειστηριασμούς και τη «δεύτερη ευκαιρία» σε οφειλέτες

    πλειστηριασμοί


    Στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με “τις διατάξεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων – Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022” περιλαμβάνονται δύο άρθρα αρμοδιότητας υπουργείου Δικαιοσύνης και αφορούν, την επανάληψη των άκαρπων πλειστηριασμών, και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε οφειλέτες που πτώχευσαν.

    Αναλυτικότερα, στο άρθρο 23 του πολυνομοσχεδίου προστίθενται τρία εδάφια στο άρθρο 966 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που αφορά την κατάσχεση της κινητής περιουσίας του οφειλέτη και την μη κατακύρωση ακινήτου που βγαίνει σε πλειστηριασμό (άκαρπος πλειστηριασμός).

    Κατά την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, η επίμαχη τροπολογία αποσκοπεί στην επίσπευση της όλης διαδικασίας επανάληψης του πλειστηριασμού: Σήμερα προβλέπεται ότι αν δεν παρουσιαστούν πλειοδότες, το πράγμα που πλειστηριάζεται κατακυρώνεται στην τιμή της πρώτης προσφοράς σε εκείνον υπέρ του οποίου έγινε η εκτέλεση, αν το ζητήσει. Αν δεν υποβληθεί αίτηση, γίνεται νέος πλειστηριασμός μέσα σε 40 ημέρες και αν στο νέο πλειστηριασμό δεν γίνει και πάλι κατακύρωση, τότε το αρμόδιο δικαστήριο (μετά από σχετική διαδικασία) μπορεί να διατάξει νέο πλειστηριασμό μέσα σε 30 ημέρες με την ίδια ή κατώτερη τιμή.

    Με το άρθρο 23 του πολυνομοσχεδίου, επισπεύδονται οι διαδικασίες και οι 30 ημέρες γίνονται 8 εργάσιμες ημέρες – και σε 8 ημέρες πρέπει να εκδίδεται η σχετική απόφαση από την ημέρα της συζήτησης.

    Η δεύτερη τροποποίηση που επιφέρει το πολυνομοσχέδιο, αφορά τον Πτωχευτικό Κώδικα και συγκεκριμένα τον αποστιγματισμό της πτώχευσης και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε οφειλέτες – φυσικά πρόσωπα – που πτώχευσαν χωρίς να τους βαρύνει κακόπιστη συμπεριφορά.

    Συγκεκριμένα, στο άρθρο 24 του σχεδίου νόμου, προβλέπεται η δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας σε φυσικά πρόσωπα, τα οποία ελλείψει πτωχευτικής περιουσίας δεν δύνανται να πτωχεύσουν και παραμένουν σε διαρκή εκκρεμότητα, τόσο τα ίδια, όσο και οι τρίτοι που συνέχονται επιχειρηματικά με αυτά. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, στόχος του άρθρου είναι η επαναδραστηριοποίηση των επιχειρηματιών εκείνων, που παρά τις έντιμες προσπάθειες απέτυχαν να διαφύγουν τον “συναλλακτικό θάνατο”.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Όλες οι φορολογικές διατάξεις από το πολυνομοσχέδιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολυνομοσχέδιο: Αίρεται για πέντε χρόνια το τραπεζικό απόρρητο για όσους κάνουν αίτηση για τον Νόμο Κατσέλη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι προβλέπει το πολυνοσμοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό – Όλες οι αλλαγές



    ΣΧΟΛΙΑ