ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Από τη μια πλευρά ο ανακοινωθείς από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) κόστους 25 δισ. Ευρώ (χρονικής διάρκειας 12 ετών) για την ικανοποίηση των επιχειρησιακών απαιτήσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και από την άλλη το σχέδιο ReArm Europe (που έχει ήδη μετονομασθεί σε Readiness Europe από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποσκοπεί στον επανεξοπλισμό της Ευρώπης) για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής, κατόπιν της παράνομης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας (στις 24 Φεβρουαρίου 2022) με την αποδέσμευση έως και 800 δισ. Ευρώ, έχουν φέρει στο επίκεντρο των συζητήσεων αλλά και των ζυμώσεων την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), Τάσου Ροζολή, τα προαναφερθέντα εξοπλιστικά προγράμματα δύνανται να αποδώσουν στις εταιρείες της ημέτερης αμυντικής βιομηχανίας, επιστροφές και έργα συνολικού ποσού από 6 έως 8 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη την εξαγγελία της ελληνικής κυβέρνησης, για τουλάχιστον 25% συμπαραγωγή σε κάθε μεγάλη αμυντική προμήθεια, η οποία θα δρομολογείται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ). Διαπιστώνεται δηλαδή ότι υφίστανται δύο συστατικά απαραίτητα για την αναγέννηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, ήτοι θέληση αλλά και η κατάλληλη χρηματοδοτική ώθηση.
Μάλιστα στην πρόσφατη διεθνή αμυντική έκθεση DEFEA 2025, η οποία έλαβε χώρα στην Αθήνα, από 6 έως 9 Μαΐου, μεταξύ των 436 εκθετών (από 37 χώρες) η ελληνική συμμετοχή υπήρξε μεγάλη με 203 εκθέτες.
Συνεπώς βλέπουμε ότι υπάρχουν ήδη εταιρείες έτοιμες (και θα λέγαμε καταξιωμένες) να αναλάβουν το τιτάνιο αυτό έργο. Θα αναφέρουμε μερικές ενδεικτικά και θα δούμε σε ποια προγράμματα ήδη συμμετέχουν.
Η INTRACOM DEFENSE (IDE) είναι μια εταιρεία με μακροχρόνια εμπειρία σε επικοινωνίες, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, υβριδικά συστήματα ενέργειας καθώς και Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΜΕΑ). Συμμετέχει στην κατασκευή απαρτίων για το αντιαεροπορικό/αντιβαλλιστικό σύστημα PATRIOT, όπως και για τη σειρά σταθμών ασυρμάτου PR4G (που διαθέτουν οι ελληνικές ΕΔ). Εξάγει πάνω από το 75% της παραγωγής της, σε χώρες όπως Γαλλία, Γερμανία, Ινδονησία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Κύπρο, Λιθουανία, Σουηδία, Τσεχία ΚΑΙ Φινλανδία.
Η THEON INTERNATIONAL PLC θεωρείται ως ο κορυφαίος κατασκευαστής διοπτρών νυχτερινής όρασης, θερμικής απεικόνισης και ηλεκτροοπτικών επιτήρησης/συλλογής πληροφοριών, τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε όλη την υφήλιο. Έχει παρουσία μέσω θυγατρικών εταιρειών και εγκαταστάσεων παραγωγής σε Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία, χώρες της Βαλτικής, ΗΠΑ, κράτη του Κόλπου, Ελβετία, Δανία, Βέλγιο, Σιγκαπούρη και Νότια Κορέα. Διαθέτει περισσότερα από 200.000 διόπτρες σε υπηρεσία με τις ελληνικές ΕΔ αλλά και 71 χωρών ακόμη, εκ των οποίων οι 26 είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
H EODH (με 20 έτη εμπειρίας) είναι μια ελληνική εταιρεία, που ασχολείται με την ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και την κατασκευή όλων των τύπων θωρακίσεων, με δραστηριότητες σε Ελλάδα, Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Αποτελεί σημαντικό εταίρο στην παγκόσμια γραμμή παραγωγής των αρμάτων μάχης LEOPARD 2A7, καθώς και σε άλλα σύγχρονα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ).
Η MΕΤLEN του Ευάγγελου Μυτιληναίου, που έχει λάβει την απόφαση για επέκταση στον τομέα της άμυνας, κατασκευάζει ήδη τον πύργο των αρμάτων LEOPARD 2A7 . Παράλληλα υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την IVECO για την συμπαραγωγή αριθμού οχημάτων γενικής χρήσεως στην Ελλάδα, με σκοπό την ενδεχόμενη αντικατάσταση των γηραιών STEYR.
Η SUNLIGHT, με εργοστάσιο στο Νέο Όλβιο Ξάνθης η οποία κατασκευάζει μπαταρίες για υποβρύχια (συμβατικά – πυρηνικά) και
προμηθεύει τις ΕΔ πολλών κρατών, μεταξύ των οποίων και το Πολεμικό Ναυτικό (για τα υποβρύχια τύπου 209 και 214).
Η SPIRIT AERONAUTICAL SYSTEMS (SAS) μια εταιρεία παραγωγής ΜΕΑ, για στρατιωτική και πολιτική χρήση. Έχει παρουσιάσει το πρώτο ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής UCAV με την ονομασία SARISA-SRS- 1A, το οποίο εκτοξεύει μη κατευθυνόμενες ρουκέτες 70 χιλ.
Η ALTUS LSA είναι επίσης εταιρεία κατασκευής ΜΕΑ. Έχει υπογράψει συμφωνία με το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), για την προμήθεια και εγκατάσταση αριθμού ΜΕΑ στις φρεγάτες μας, με αποστολή τη ναυτική επιτήρηση
Η DELIAN ALLIANCE INDUSTRIES είναι μια νεοφυής εταιρεία (start up) που αναπτύσσει συστήματα επιτήρησης με θερμικές διόπτρες και περιπλανώμενα πυρομαχικά («ντρόουν καμικάζι»). Έχει προμηθεύσει τον Ελληνικό Στρατό με πύργους επιτήρησης σε κρίσιμες περιοχές, για την παρακολούθηση και ανίχνευση απειλών.
Και τέλος οι κρατικές εταιρείες, δηλαδή η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) & τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ). Η ΕΑΒ που έχει σύμπραξη με τον αμερικανικό κολοσσό LOCKHEED MARTIN και αποτελεί μέλος της παγκόσμιας αλυσίδας παραγωγής απαρτίων αεροσκαφών τύπου F- 16/ C -130, έχει αναλάβει εδώ και καιρό την εργοστασιακή συντήρηση των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, δηλαδή των F – 4E PHANTOM, F-16, μεταγωγικών C – 130 B/H HERCULES και C – 27J SPARTAN. Επίσης υλοποιεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς το σημαντικό πρόγραμμα αναβάθμισης 83 μαχητικών F-16 σε επίπεδο VIPER, ενώ παράγει το σύστημα – παρεμβολέα C -UAS (Counter – Unmanned Aerial Systems) τον «ΚΕΝΤΑΥΡΟ», o οποίος δοκιμάσθηκε με επιτυχία στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον ντρόουν των Χούθι (με δύο συνολικά καταρρίψεις). Ο «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» δε θα εξοπλίσει τις 4 φρεγάτες ΜΕΚΟ 200 του ΠΝ.
Από την άλλη τα ΕΑΣ αποτελούν τον τροφοδότη των ελληνικών ΕΔ με φυσίγγια φορητού οπλισμού (από 5,56 χιλ. έως 12,7 χιλ), βομβίδες, καθώς και με βλήματα όλμων και πυροβόλων διαφόρων διαμετρημάτων. Θεωρείται ότι μετά τη σύσταση κοινοπραξίας με τη σλοβάκικη MSM Export, τα ΕΑΣ εισέρχονται σε νέα εποχή.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Kωνσταντοπούλου για δημοψήφισμα: Σαν σήμερα, ο λαός είπε ΟΧΙ στην επιβολή και στα τελεσίγραφα και προδόθηκε
- Ελληνικο FBI: Συνέλαβε 12 μέλη συμμοριών για την ένοπλη συμπλοκή έξω από νυχτερινό κέντρο στον Πειραιά τον Σεπτέμβριο του 2024
- Χαλκιδική: Σφραγίστηκε beach bar στον Άφυτο για καταπάτηση 2,5 στρεμμάτων αιγιαλού
- Μακλούφ (ΕΚΤ): Το ευρώ δεν είναι ακόμη έτοιμο να αντικαταστήσει το δολάριο
