ΥΓΕΙΑ

ΠΟΕΔΗΝ: 200 εργαζόμενοι σε Δημόσια Υγεία, Πρόνοια και ΕΚΑΒ βρέθηκαν με πλαστά πτυχία

  • NewsRoom


Την άποψη πως η υφιστάμενη νομοθεσία για τα πλαστά πτυχία πρέπει να αλλάξει εκφράζει η ΠΟΕΔΗΝ, υποστηρίζοντας πως πρέπει μεν να υπάρξουν αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις, αλλά όχι ποινικές διώξεις για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος που επιφέρουν πολυετή φυλάκιση, εφόσον οι εργαζόμενοι που εντοπίστηκαν στους ελέγχους είχαν δούλεψαν κανονικά τις υπηρεσίες τους.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, από τους ελέγχους στη Δημόσια Υγεία, την Πρόνοια και το ΕΚΑΒ βρέθηκαν 200 εργαζόμενοι οι οποίοι έφεραν πλαστά πτυχία, οι οποίοι απολύθηκαν και δεν τους καταβάλλονται οι συντάξεις. Ωστόσο όπως προσθέτει στην ανακοίνωσή της, ορισμένοι από αυτούς έφεραν επιπλέον πτυχία μετά την πρόσληψή τους, ανώτερης κατηγορίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ: 

Κατά τον έλεγχο που έγινε και είναι υποχρεωτικό με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία από τις Διοικητικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, του ΕΚΑΒ και των Προνοιακών Μονάδων εβρέθησαν 200 εργαζόμενοι που έφεραν πλαστά δικαιολογητικά πρόσληψης (πτυχία, απολυτήρια, πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης κλπ).

Τα πτυχία όλων των υπηρετούντων υπαλλήλων διασταυρώθηκαν με τις σχολές που εκδόθηκαν. Όσοι παραποίησαν τα πτυχία τους απολύθηκαν από τη δουλειά τους. Μάλιστα σε απολυμένους με πλαστά δικαιολογητικά δεν καταβάλλονται οι συντάξεις, παρ’ ότι διαθέτουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Ο έλεγχος των πτυχίων είναι υποχρεωτικός και γίνεται χωρίς καμία εξαίρεση για όλους τους υπαλλήλους και τους νεοδιοριζόμενους. Ασφαλώς και σωστά όσοι προσκόμισαν πλαστά πτυχία υπέστησαν τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος.

Οι εργαζόμενοιαυτοί όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι προσέφεραν τις υπηρεσίες για τις οποίες έλαβαν το μισθό από το Δημόσιο. Μάλιστα οι 100 εξ αυτών έφεραν επιπλέον πτυχία μετά την πρόσληψή τους ανώτερης κατηγορίας. Ως εκ τούτου δεν κατανοούμε γιατί όλοι όσοι παραποίησαν τα πτυχία τους διώκονται ποινικά για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος αντιμετωπίζοντας ποινές πολυετούς κάθειρξης.

Είναι επιβεβλημένη η αλλαγή του νόμου. Διοικητικές κυρώσεις και μάλιστα αυστηρότατες, όχι όμως ποινικές διώξεις για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος που σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται.


ΣΧΟΛΙΑ