• Top Stories

    Ο Τραμπ και η Μελάνια στο δείπνο πριν από την ορκωμοσία (pics + video)

    • Contributor
    Τραμπ


    Την πρώτη «προεδρική εμφάνιση» έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ και η οικογένειά του, λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία, σήμερα στις 18:30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος). Το πρώτο δείπνο προς τιμήν του νέου προεδρικού ζεύγους το βράδυ της Πέμπτης στην Ουάσινγκτον ήταν λαμπερό και την παράσταση έκλεψε με την εμφάνισή της η Μελάνια Τραμπ. Η σε λίγες ώρες «Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ» έκανε την εμφάνισή της στο πλευρό του Τραμπ φορώντας ένα εντυπωσιακό χρυσαφί φόρεμα. Στο δείπνο ήταν όλο το επιτελείο του Τραμπ καθώς οι λεγόμενοι δωρητές, αυτοί που τον στήριξαν οικονομικά.

    Ο Τραμπ προσπάθησε με ατάκες να διασκεδάσει το γεγονός ότι την ώρα του δείπνου, είχαν ήδη αρχίσει οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του. Με αφορμή ότι σήμερα στην Ουάσινγκτον μπορεί να βρέχει ο Τραμπ είπε «μπορεί να βρέξει, μπορεί και όχι. Δεν με νοιάζει. Αν ρίξει βροχή θα είναι ΟΚ γιατί ο κόσμος θα καταλάβει ότι τα μαλλιά μου είναι πραγματικά» προκαλώντας τα γέλια των παριστάμενων. Παράλληλα έκανε λόγο για μια μεγάλη νίκη ευχαριστώντας όσους τον στήριξαν από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε την εκστρατεία του που τελικά τον οδήγησε στον Λευκό Οίκο.

    Από την ομιλία του Τραμπ δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αναφορές στα παιδιά του. «Είναι καταπληκτική» είπε για την Τίφανι ενώ συνεχάρη την Ιβάνκα, η οποία πρόκειται να αναλάβει ρόλο κλειδί, τόσο για τη σκληρή δουλειά της όσο και για την επιλογή του συζύγου της.

    Στο τέλος της ομιλίας του υποσχέθηκε ξανά ότι θα κάνει την «Αμερική Μεγάλη».

    Η ορκωμοσία θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής, στον Λευκό Οίκο, μιας εποχής που ξεκίνησε ουσιαστικά πριν από δέκα εβδομάδες με την εκλογή-έκπληξη του Τραμπ που προκάλεσε σοκ και δέος.

    Η ορκωμοσία Τραμπ θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου στις 6.30 το απόγευμα ώρα Ελλάδας.

    Η βασική τελετή γίνεται στον Λευκό Οίκο και ακολουθεί ο χορός της ορκωμοσίας.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα θα παρακολουθήσει την ορκωμοσία αν και δεν είναι υποχρεωτικό. Εκτός από τον Ομπάμα θα παραστούν στην ορκωμοσία οι Τζορτζ Μπους, Μπιλ Κλίντον και Τζίμι Κάρτερ μαζί με τις συζύγους τους και πρώην Πρώτες Κυρίες Λόρα Μπους, Χίλαρι Κλίντον και Ρόζαλιν Κάρτερ. Κατόπιν ο Ντόναλντ Τραμπ θα παρακαθήσει στο παραδοσιακό γεύμα στο Κογκρέσο και θα περάσει με την αυτοκινητοπομπή μέσω της Λεωφόρου Πενσυλβάνια από το Καπιτώλιο στον Λευκό Οίκο. Εκεί θα τον υποδεχθούν οπαδοί του αλλά και χιλιάδες διαδηλωτές.

    Η “πολύ προσωπική” ομιλία του Τραμπ

    Ο Ντόναλντ Τραμπ θα εκφωνήσει μια «πολύ προσωπική» ομιλία που θα είναι διανθισμένη από «φιλοσοφικές» σκέψεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του νέου προέδρου. «Θα είναι μια πολύ προσωπική κι ειλικρινής παρουσίαση του οράματός του για την χώρα» δήλωσε ο Σον Σπάισερ.

    «Θα εξηγήσει τι σημαίνει να είσαι Αμερικανός, οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε» συνέχισε ο ίδιος, αναφέροντας μεταξύ άλλων εκείνες του τομέα των υποδομών και της εκπαίδευσης. «Δεν πρόκειται για (την παρουσίαση) ενός λεπτομερούς προγράμματος, αλλά για ένα ντοκουμέντο φιλοσοφικών ιδεών, το όραμά του για το μέλλον της χώρας, του ρόλου της κυβέρνησης και του ρόλου των πολιτών» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

    Το πρόγραμμα της Παρασκευής

    15.30 (ώρα Ελλάδας, 08.30 ώρα Ουάσινγκτον): Ο Τραμπ, ο Πενς και οι οικογένειές τους παρακολουθούν τη λειτουργία στην επισκοπική εκκλησία του Αγ. Ιωάννη, κοντά στον Λευκό Οίκο.

    16.30: Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ υποδέχονται στον Ντόναλντ και τη Μελάνια Τραμπ στον Λευκό Οίκο για τσάι.

    18.30: Τα δύο ζευγάρια πηγαίνουν μαζί, με την ίδια αυτοκινητοπομπή, στο Καπιτώλιο, το κτίριο όπου στεγάζεται το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

    Από τις 16.30 θα ξεκινήσει έξω από το Καπιτώλιο, στη δυτική πρόσοψή του, η τελετή της ορκωμοσίας, με τραγούδια και μουσική. Μεταξύ των προσκεκλημένων είναι οι βουλευτές και οι γερουσιαστές, οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, διπλωμάτες και πρώην πρόεδροι. Ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους δεν θα παραβρεθεί λόγω ασθενείας, παρόντες όμως θα είναι ο Τζίμι Κάρτερ, ο Μπιλ Κλίντον, ο Τζορτζ Ου. Μπους και η Χίλαρι Κλίντον.

    18.30: Εναρκτήριες ομιλίες. Ακολουθεί η ορκωμοσία του αντιπροέδρου Μάικ Πενς στα νέα καθήκοντά του από τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Κλάρενς Τόμας.

    19.00 (ώρα Ελλάδας, 12.00 ακριβώς ώρα Ουάσινγκτον): Ορκίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ από τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς. Ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει δύο Βίβλους: εκείνη στην οποία ορκίστηκε ο πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν και μία που του δώρισε η μητέρα του το 1955. Κατόπιν ο Τραμπ θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

    Μια νεαρή σοπράνο, η 16χρονη Τζάκι Ιβάντσο, θα ψάλλει τον εθνικό ύμνο.

    19.30: Λήξη της τελετής. Τηρώντας την παράδοση, ο Τραμπ και ο Πενς θα γευματίσουν στο Κογκρέσο.

    21.30: Ο νέος πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός του θα παρακολουθήσουν μια στρατιωτική παρέλαση μπροστά στο Καπιτώλιο.

    22.00-24.00: Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μάικ Πενς διασχίζουν τα 2,4 χιλιόμετρα της Λεωφόρου Πενσιλβάνια που συνδέει το Καπιτώλιο με τον Λευκό Οίκο, ακολουθούμενοι από 8.000 ανθρώπους: εκπροσώπους των διαφόρων σωμάτων του στρατού, λυκείων και πανεπιστημίων, των υπηρεσιών ασφαλείας, βετεράνων, ακόμη και μια ομάδα τρακτέρ.

    Σάββατο, 21 Ιανουαρίου

    Από τις 02.00 μέχρι τις 6.00 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και οι σύζυγοί τους θα παραστούν σε τρεις επίσημους χορούς, δύο στο Συνεδριακό Κέντρο Γουόλτερ Ι. Ουάσινγκτον και ο τρίτος στο Μουσείο Αρχιτεκτονικής. Σε όλη την πρωτεύουσα θα οργανωθούν επίσης και άλλοι χοροί, περισσότερο ή λιγότερο επίσημοι.

    17.00-18.00 (ώρα Ελλάδας): Ο πρόεδρος Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Πενς θα παραστούν στην Τελετή της Οικουμενικής Προσευχής, στον καθεδρικό ναό της Ουάσινγκτον.

    Το μενού της ορκωμοσίας

    Το μενού του πρώτου γεύματος που θα απολαύσει ο Ρεπουμπλικανός ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Παραδοσιακά στις ΗΠΑ, αφού ορκιστεί, ο νέος ηγέτης της χώρας συνοδεύεται στο Καπιτώλιο, όπου παρατίθεται το γεύμα της ορκωμοσίας.

    Το μενού θα περιλαμβάνει τρία πιάτα: αστακό, γαρίδες σε σάλτσα με σαφράν και μοσχάρι με μαύρη σοκολάτα και πατάτες ογκρατέν. Το επιδόρπιο θα είναι σουφλέ σοκολάτας, με παγωτό. Κάθε πιάτο θα συνοδεύεται με ξεχωριστό κρασί ή σαμπάνια, αν και ο Τραμπ δεν πίνει αλκοόλ, σύμφωνα με το Associated Press.

    Στο γεύμα, πέρα από την οικογένεια του νέου προέδρου, θα παρακαθίσει και ο νέος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς με την οικογένειά του, ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου, μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου και της κυβέρνησης του Τραμπ.

    Πηγή: thetoc.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Όλη η ελληνική κιτσαρία στην ορκωμοσία Trump – Ποιoς Έλληνας τραγουδιστής έφυγε για Ουάσινγκτον (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μελβούρνη: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς – 3 νεκροί και 20 τραυματίες (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιμένει η κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας



    ΣΧΟΛΙΑ