• Top Stories

    Ντάισελμπλουμ: Μπορώ να δω στο μέλλον ένα νέο πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ

    Eurogroup


    Αισιόδοξος θέλησε να εμφανιστεί ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος της σημερινής συνάντησης, σημειώνοντας πως η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται καλύτερα απ’ όσο περίμενε κανείς.

    Στο δημοσιονομικό τομέα ενημερωθήκαμε για το ότι υπάρχει υπεραπόδοση των στόχων, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. Ωστόσο, δεν έδωσε σαφή ημερομηνία επιστροφής των θεσμών σημειώνοντας ότι είναι προς το συμφέρον όλων και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την ταχεία ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

    Ελλάδα και θεσμοί παραμένουν δεσμευμένοι για να βρεθεί συμφωνία στο staff level agreement και εμείς ενθαρρύνουμε να προσπαθήσουν, σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

    Ο ίδιος απαντώντας σε ερωτήσεις υποστήριξε ότι υπάρχει κοινή θέση μεταξύ των θεσμών για το θέμα της Ελλάδας και ότι παραμένει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Δεν έχει ακόμα όμως αποσαφηνιστεί τι εννοείται ότι αυτό πρέπει να διατηρηθεί «μεσοπρόθεσμα». Όπως είπε αφήνεται μια ευελιξία γύρω από αυτό το θέμα.

    Αρνήθηκε πάντως να πει ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

    Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κλήθηκε να απαντήσει για το εάν δεδομένης της εκλογής Τραμπ και της δύναμης των ΗΠΑ στο ΔΝΤ είναι καιρός η Ευρώπη να αρχίσει να σκέφτεται να κινηθεί χωρίς το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

    Όπως απάντησε προσωπική γνώμη είναι ότι θα μπορούσα πολύ καλά να δω σε μελλοντικά προγράμματα τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ. Σε αυτό το πρόγραμμα όμως είναι από την αρχή και έχει μεγάλη εμπειρία. Παράλληλα, σε κάποια κράτη μέλη είναι απαραίτητο και γι’ αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμη η μη συμμετοχή σε αυτή τη φάση.

    Σε μελλοντικά προγράμματα διάσωσης με την εμπειρία του ESM, που ελπίζω να μην δω, θα μπορούσαν να γίνουν αποκλειστικά από ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όπως μάλιστα συμπλήρωσε, δεν είδε στο τραπέζι του Eurogroup αλλαγή θέσης από την πλευρά κρατών-μελών μετά την εκλογή Τραμπ.

    Υπάρχουν prior actions που πρέπει να γίνουν, τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Τα τελευταία πάντα είναι τα πιο δύσκολα.

    Συμπλήρωσε πως στην καρδιά της συζήτησης είναι αν η υπεραπόδοση που κατέγραψε ο προϋπολογισμός είναι μονίμου χαρακτήρα και το αντίκτυπο που έχουν για τα επόμενα χρόνια.
    Ένα ακόμα θέμα που εκκρεμεί είναι οι μεταρρυθμίσεις σε φόρους, συνταξιοδοτικό και μεταρρυθμίσεις και στην αγορά εργασίας, συμπλήρωσε.
    Το ΔΝΤ είναι πάντα ενεργό, υποστήριξε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, παρότι δεν είναι επίσημα χρηματοδότησης, σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. Όταν υπάρξει συμφωνία θα την πάει στο Δ.Σ.

    Το ΔΝΤ, συμπλήρωσε, είναι πολύ καθαρό στις θέσεις του. Θέλουν καθαρές μεταρρυθμίσεις, βιώσιμο δημοσιονομικό μονοπάτι και βιώσιμο χρέος. Βάλαμε στο τραπέζι κάποια μέτρα για το χρέος και κάποια που θα τα δούμε στο τέλος του προγράμματος και έχουμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε ότι πρέπει.

    Μπορείς να συζητήσεις για το τι βάλαμε στο τραπέζι τώρα και αν τα μέτρα είναι επαρκή και αυτή η συζήτηση εξελίσσεται, συμπλήρωσε.

    Μοσκοβισί: Κανείς δεν θέλει να επιστρέψει στο παρελθόν

    Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Πιέρ Μοσκοβισί. Είχαμε καλή συζήτηση που μας επιτρέπει να δούμε με αισιοδοξία το μέλλον. Παραμένει στόχος να κλείσει η αξιολόγηση, σημείωσε και αυτό απαιτεί μια παγκόσμια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, το δημοσιονομικό μονοπάτι και τη μεσοπρόθεσμη πορεία.

    «Κανείς δεν θέλει να επιστρέψει πίσω», τόνισε. Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να χτίσει η Ελλάδα στην καλύτερη του αναμενόμενου οικονομική πορεία.

    Όπως είπε ελπίζει να γυρίσουν πολύ σύντομα οι θεσμοί στην Αθήνα ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Μπορούμε να το κάνουμε αν όλοι κάνουν την κατάλληλη προσπάθεια. Δεν είμαστε πολύ μακριά, τόνισε.

    Ρέγκλινγκ: Πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις

    Πάρθηκαν οι νομικές αποφάσεις για να αρχίσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμών μέτρων, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM. Εκτίμησε ότι είναι πολύ σημαντικά για την μείωση του επιτοκιακού ρίσκου και την βιωσιμότητα του χρέους και περιέγραψε τις βασικές κινήσεις που θα γίνουν.

    Σύμφωνα με το DSA θα μειωθεί περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες το χρέος με ορίζοντα το 2060 και κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες το μεικτό κόστος εξυπηρέτησης.

    Βελτιώνουμε τις συνθήκες σε ότι αφορά το χρέος και αυτό θα βοηθήσει να επιστρέψει η χώρα στις αγορές, ανέφερε.

    Επανέλαβε ωστόσο ότι η επιτυχία του προγράμματος θα κριθεί από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και γι’ αυτό είναι σημαντική η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Σόιμπλε νικητής του Eurogroup: Νομοθετήστε τώρα μέτρα για το 2018 λένε οι δανειστές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Σόιμπλε νικητής του Eurogroup: Νομοθετήστε τώρα μέτρα για το 2018 λένε οι δανειστές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μόνη η ΕΕ μετά και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ

     



    ΣΧΟΛΙΑ