• Top Stories

    Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ): Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο

    ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι

    Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)


    Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ότι το ευρώ είναι εδώ για να μείνει, καθότι αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ενιαίας αγοράς και ένα μέσο αλληλεγγύης για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εποχές που χαρακτηρίζονται από γεωπολιτικές αναταραχές και θέματα ασφάλειας.

    Ο Ντράγκι ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι το κοινό νόμισμα είναι «μη αναστρέψιμο» ενώ το ζητούμενο είναι η καλύτερη λειτουργία της νομισματικής ένωσης, ενώ υπεραμύνθηκε της υφιστάμενης νομισματικής πολιτικής.

    Ωστόσο, ο κεντρικός τραπεζίτης εμφανίστηκε έτοιμος να προχωρήσει στις «απαραίτητες τροποποιήσεις» στην περίπτωση που συνεχιστούν τα θετικά στοιχεία για το ΑΕΠ, τον πληθωρισμό και την ανεργία στην Ευρωζώνη.

    Ο Ντράγκι ανακοίνωσε τις αναβαθμισμένες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι αυτές προϋποθέτουν την πλήρη εφαρμογή όλων των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί. «Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για νίκη στο μέτωπο του πληθωρισμού», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να είναι αδύναμες» αλλά και ότι είναι πεπεισμένος ότι «σε μεγάλο βαθμό έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος αποπληθωρισμού».

    Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ έδωσε κάτι σε όσους πιέζουν για αλλαγή πολιτικής, δηλώνοντας ότι η ΕΚΤ δεν θεωρεί ότι χρειάζεται πλέον να μεταφέρει ένα αίσθημα επείγοντος σε ότι αφορά την πρόθεσή της να προβεί σε περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

    Ο Ντράγκι τόνισε ότι δεν συζητήθηκε καν το θέμα εφαρμογής ενός νέου γύρου φθηνής χρηματοδότησης (TLTRO), γεγονός που σημαίνει ότι στην παρούσα φάση οι συνθήκες δεν απαιτούν κάτι τέτοιο, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται αλλαγή σχεδίων στην περίπτωση που υπάρξει επιδείνωση των συνθηκών.

    Η ΕΚΤ αναβαθμίζει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, κάνοντας λόγο για 1,7% το 2017, 1,6% το 2018 και 1,7% το 2019.

    Σχετικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι αποτελούν «σημαντική πηγή κινδύνων», όμως είναι δύσκολο να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος που θα έχουν στην οικονομία. Στάθηκε δε, στο γεγονός ότι εννέα μήνες σχεδόν μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, η Ευρωζώνη δεν έχει νιώσει ακόμη κάποια σημαντική επίπτωση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τρομακτικό. Η Ιρλανδία έχει ανάπτυξη 5,2%. Η Ελλάδα έχει ανεργία 23% και ύφεση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αιχμές της Γιάννας Αγγελοπούλου για την κυβέρνηση: Γιατί παραιτήθηκε από πρέσβης εκ προσωπικοτήτων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βολές Μέρκελ κατά της Ελλάδας για το προσφυγικό: «Εξακολουθούν να μην κάνουν αυτό που πρέπει στα νησιά»



    ΣΧΟΛΙΑ