• Top Stories

    Γιατί Μέρκελ, Ολάντ, Τζεντιλόνι και Ραχόι θέλουν μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων


    Με το βλέμμα στραμμένο σε ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο συναντήθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με τους ομολόγους του από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία στις Βερσαλλίες.

    Οι τέσσερις ηγέτες εξέτασαν το ενδεχόμενο μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων», που θα επιτρέψει σε ορισμένες χώρες να προοδεύσουν γρηγορότερα από άλλες.

    Ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε πως με αυτό τον τρόπο «κάποιες χώρες θα μπορούσαν να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο μακριά σε τομείς όπως η άμυνα.» Πρόσθεσε, δε, πως «η ενότητα δεν είναι ομοιομορφία. Αυτός είναι ο λόγος που υποστηρίζω νέες μορφές συνεργασίας, ώστε ορισμένες χώρες να κινηθούν ταχύτερα και δυναμικότερα, χωρίς να αποκλείουμε άλλες και χωρίς να υπάρχουν άλλες που να διατυπώνουν αντιρρήσεις.»

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος, από την πλευρά της, δήλωσε «πως θα πρέπει να έχουμε το θάρρος να δεχθούμε ότι ορισμένες χώρες κινούνται πιο γρήγορα, αν δεν θέλουν όλες να συμμετέχουν. Μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων είναι απαραίτητη, αλλιώς θα κολλήσουμε. Θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλους, χωρίς κανείς να αποκλείεται, αλλά και χωρίς να είναι υποχρεωτικό να συμμετέχουν σε κάθε πρότζεκτ.»

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, ανέφερε πως υπάρχει ανάγκη για  μια κοινωνική Ευρώπη, η οποία θα έχει ως στόχο τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, η οποία θα προσφέρει απαντήσεις σε όποιον έχει μείνει πίσω.

    Ο Πάολο Τζεντιλόνι τάχθηκε υπέρ «μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης με μεγαλύτερη ολοκλήρωση και διαφορετικά επίπεδα ολοκλήρωσης» με το σκεπτικό ότι «τα κράτη-μέλη μπορεί να έχουν διαφορετικές φιλοδοξίες και η Ένωση πρέπει να προσφέρει, στις διαφορετικές αυτές φιλοδοξίες, διαφορετικές απαντήσεις. Διατηρώντας, βέβαια, το ενιαίο σχέδιο».
    Την Πέμπτη οι ηγέτες των τεσσάρων πολυπληθέστερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους στις Βρυξέλλες.

    Στο επίκεντρο θα τεθεί και πάλι το ευρωπαϊκό σχέδιο, ενόψει της 60ής επετείου από τη Συνθήκη της Ρώμης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πολάκης vs Άδωνις: Μάχη με στιχάκια, ονόματα και καταγγελίες στη Βουλή – (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας έκανε Πακιστάν την χώρα και πανηγυρίζει

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μέρκελ: Θέλουμε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, διαφορετικά μπορεί να κολλήσουμε



    ΣΧΟΛΙΑ