• Top Stories

    Διαστημικές στολές νέας γενιάς Boeing: Τι θα φορέσει η greek_ΝASA


    Διαστημικές στολές νέας γενιάς ετοιμάζει η Boeing, τη στιγμή που ο δικός μας υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Νίκος Παππάς αντεπιτίθεται με την ελληνική NASA. Με αρκετά χρόνια καθυστέρηση, η #greek_NASA του Ν. Παππά, έπειτα από εξαγγελίες του ίδιου μάλιστα, έχει βάλει πλώρη για νέες περιπέτειες. Ωστόσο, ένα από τα βασικά ερωτήματα, που ταλανίζουν τη διαστημική κοινότητα είναι αν η δική μας ελληνική NASA θα είναι η πρώτη υπηρεσία στον κόσμο που θα φορέσει τις νέες στολές που ετοιμάζει η Boeing.

    Οι αστροναύτες της NASA που θα πετούν με το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing θα χρησιμοποιούν στο εξής μπλε, «κομψές» στολές, πιο ελαφριές και πολύ πιο άνετες από τις γνωστές μέχρι σήμερα πορτοκαλί στολές. Μάλιστα, το βάρος της κάθε «Boeing Blue» όπως ονομάζονται οι νέες στολες, για το Starliner είναι 9 κιλά συμπεριλαμβανομένου όλου του απαραίτητου εξοπλισμού, τη στιγμή που το αντίστοιχο βάρος για τις παλιές στολές των διαστημικών λεωφορείων ήταν 13,6.

    Στην παρουσίαση των Blue Boeing, που έγινε στις 25 Ιανουαρίου, οι ειδικοί έδειξαν μία ακόμα καινοτομία των νέων στολών: τα γάντια, τα οποία επιτρέπουν χειρισμό οθονών αφής και είναι κατασκευασμένα από πιο εύκαμπτα υλικά. Στο ίδιο πνεύμα και τα νέα μαλακά κράνη, τα οποία είναι ενσωματωμένα στη στολή.

    greek_NASA«Είναι πολύ ελαφρύτερη, πιο εφαρμοστή και είναι πιο απλή, κάτι που είναι πάντα καλό» τόνισε ο Έρικ Μπόου, ένας από τους τέσσερις αστροναύτες της NASA που εκπαιδεύονται πάνω στο Starliner της Boeing και το Dragon της SpaceX, προσθέτωντας ακόμα ότι «Τα πολύπλοκα συστήματα έχουν περισσότερους τρόπους για να χαλάσουν, οπότε το απλό είναι καλύτερο σε κάτι τέτοιο».

    Η Starliner της Boeing και το Dragon της SpaceX αναμένεται ότι θα δώσουν ξανά στην αμερικανική διαστημική υπηρεσία τη δυνατότητα επανδρωμένων αποστολών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό καθώς από την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων και μετά, η NASA αγοράζει θέσεις σε πτήσεις με ρωσικές κάψουλες Σογιούζ.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι πτητικές δοκιμές με αστροναύτες αναμένεται να αρχίσουν το 2018. «Η διαστημική στολή λειτουργεί ως εφεδρεία εκτάκτου ανάγκης στα συστήματα υποστήριξης ζωής του διαστημοπλοίου» υπογράμμισε ο Ρίτσαρντ Γουάτσον, στέλεχος του Commercial Crew Program της NASA, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «Αν όλα λειτουργούν σωστά, δεν τη χρειάζεσαι. Είναι σαν να έχεις πυροσβεστήρα κοντά στο κόκπιτ».

    Βέβαια, ο Νίκος Παππάς δεν έχει απαντήσει ακόμα στις “προκλήσεις” της νέας αμερικανικής στολής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χαμός με την #greek_NASA του Ν. Παππά – Απογειώθηκε το Twitter με τους Έλληνες αστροναύτες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Παππάς: Πράττουμε το αυτονόητο με την ίδρυση της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παππάς για απόφαση ΣτΕ: Γρήγορα η αδειοδότηση, τέλος στην δωρεάν εκπομπή



    ΣΧΟΛΙΑ