• Top Stories

    Αβραμόπουλος για Ιταλία: «Δεν σας αφήνουμε μόνους απέναντι σε Τζιχάντ και μετανάστες»

    Αβραμόπουλος

    Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάρκο Μιννίτι


    Επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία πραγματοποίησε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Ο Επίτροπος είχε συναντήσεις στη Ρώμη με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Αντζελίνο Αλφάνο και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάρκο Μιννίτι, με τους οποίους συζήτησε τις κοινές προκλήσεις στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

    Σε κοινή δήλωση του κ. Αβραμόπουλου και του κ. Μιννίτι αναφέρονται τα ακόλουθα:

    “Οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ΕΕ και Ιταλία στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας απαιτούν κοινές ευρωπαϊκές λύσεις. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η κοινή δέσμευση να συνεχισθούν οι προσπάθειες για να σταματήσουν οι απώλειες ζωών στη Μεσόγειο και να εξασφαλισθεί η παροχή προστασίας σε όσους την έχουν ανάγκη. Ο Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος και ο Υπουργός κ. Μιννίτι συζήτησαν σχετικά με τα επόμενα βήματα για την εμβάθυνση της συνεργασίας με σημαντικές τρίτες χώρες, ιδίως της Αφρικής, και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες επιστροφής και επανεισδοχής, σύμφωνα με το Πλαίσιο Εταιρικής Σχέσης, σε συνέχεια και της επίσκεψης του Υπουργού κ. Μιννίτι στη Λιβύη και την Τυνησία. Ο Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την υποστήριξή του σχετικά με τη προσήλωση της Ιταλίας στη βελτίωση και την επιτάχυνση των επιστροφών όσων δεν έχουν δικαίωμα να παραμένουν στην Ευρώπη. Ο κ. Αβραμόπουλος εξήρε επίσης το ρόλο της Ιταλίας σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες-κλειδιά της “άλλης πλευράς” της Μεσογείου, που συμβάλλει στον κοινό ευρωπαϊκό στόχο για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να στηρίξει περαιτέρω την Ιταλία στη δέσμευσή της αυτή, σε πολιτικό, οικονομικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Επίσης, προσβλέπει στη συνέχιση των προσπαθειών της Ιταλίας, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των ευθυνών, συμπεριλαμβανομένων των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει τα Κράτη Μελή σχετικά με την επανεγκατάσταση.

    Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ασφάλειας, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ανταλλαγή πληροφοριών, τη ριζοσπαστικοποίηση και την κυβερνοασφάλεια. Η Ιταλία είναι προσηλωμένη στη συνεργασία της με τους Ευρωπαίους εταίρους για την επίτευξη μιας πραγματικής και αποτελεσματικής Ένωσης Ασφάλειας. Η Επιτροπή μαζί με την Europol θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ιταλία και όλα τα Κράτη Μέλη για την πλήρη εφαρμογή όλων των νομικών και επιχειρησιακών διαθέσιμων μέσων στη μάχη κατά της τρομοκρατίας “

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γκουτιέρες για Κυπριακό: Μην περιμένετε θαύματα – Η λύση θα έρθει μέσω δημοψηφισμάτων (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φώφη και Γιώργος «εις σάρκα μίαν»! Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη το ΚΙΔΗΣΟ – Όλο το παρασκήνιο (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι συμβαίνει; Το Βερολίνο θέλει να στείλει πίσω πρόσφυγες στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ