• Top Stories

    Απειλή πάνω από την Ευρώπη: Τι είναι το ραδιενεργό ιώδιο -131, που δε μπορούν να εξηγήσουν οι επιστήμονες;

    ραδιοενεργό


    Το ραδιενεργό ιώδιο -131, ένα υλικό φτιαγμένο από τον ίδιο τον άνθρωπο, ανακαλύφθηκε από επιστήμονες αρχικά στη Νορβηγία, στις αρχές του Ιανουαρίου και πλέον απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη.  Αν και εντοπίστηκε σε μικρές ποσότητες, τα στοιχεία που παρατηρούν οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά καθώς ακίδες του ραδεινεργού στοιχείου παρουσίασαν μία μυστηριώδη κινητικότητα και εξάπλωση πέρα από τη Σκανδιναβία. 

    Οι μυστηριώδεις ραδιενεργές ακίδες μάλιστα έχουν εντοπιστεί σε όλη την Ευρώπη χωρίς οι επιστήμονες να μπορούν να εξηγήσουν από που προέρχονται και σε τι οφείλεται η ανεξήγητη αυτή εξάπλωσή τους.

    Το μυστήριο συνεχίζεται καθώς αν και οι επιστήμονες το εντόπισαν στις αρχές του χρόνου, ωστόσο δεν το κοινοποίησαν. Επίσημη αιτιολογία δεν υπάρχει αλλά η ύπαρξη της ραδεινεργούς αυτης και μυστηριώδους δραστηριότητας έγινε γνωστή μόλις χθες, με την προέλευσή της και την αιτία εξάπλωσής της να παραμένει ασαφής.

    Το ιώδιο -131 βρίσκεται συνήθως μαζί με άλλα ραδιενεργά υλικά. Έχει μικρή διάρκεια ζωής αλλά το γεγονός ότι εντοπίστηκε σημαίνει ότι είναι πιθανό να εισήχθη πολύ πρόσφατα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές ακόμα από πού μπορεί να έχει απελευθερωθεί.

    Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν εξειδικευμένα αεροπλάνα που πέταξαν πάνω από την Ευρώπη προκειμένου να διαπιστώσουν την προέλευσή του αλλά ως επί το πλείστον απέτυχαν. Από την πλευρά τους οι συνωμοσιολόγοι έχουν επισημάνει το γεγονός ότι το ραδιενεργές ιώδιο προέρχεται από τη βόρεια Νορβηγία, όπου η Ρωσία ίσως προχώρησε σε μια μυστική πυρηνική δοκιμή.

    Το ιώδιο-131 είναι ίσως το πιο στενά συνδεδεμένο με ατομικές βόμβες, και βρέθηκε σε όλο τον κόσμο μετά από τα ατυχήματα στους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τσερνομπίλ και της Φουκουσίμα. Το ίδιος στοιχείο χρησιμοποιείται επίσης και για τη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου και άλλων ασθενειών, οπότε θεωρείται πιθανό να υπήρξε διαρροή από κάποια φαρμακευτική εταιρεία, η οποία να μην δήλωσε το ατύχημα στις αρχές.

    Προς το παρόν, οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί αφού όπως επισημαίνουν δεν υπάρχει άμεση απειλή από την ποσότητα του υλικού που έχει εντοπιστεί στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη γαλλική IRSN, ή το σώμα της πυρηνικής ασφάλειας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μέρκελ – Λαγκάρντ: Η τύχη της Αθήνας στα χέρια των ισχυρών κυριών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: The Wise Man: Μυστήριο με την υπόθεση ΕΛΓΕΚΑ. Θα παρέμβουν Χ. Γκότσης και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Bild: Γιατί ο Σόιμπλε ξαφνικά αγάπησε τους Έλληνες;



    ΣΧΟΛΙΑ