• Πολιτική

    Πλεύρης: Πρόληψη, προσωπικός γιατρός, φαρμακευτική πολιτική στις προτεραιότητες του Υπ.Υγείας το 2023

    • NewsRoom
    Θ.Πλεύρης: Πρόληψη, προσωπικός γιατρός, φαρμακευτική πολιτική στις προτεραιότητες του Υπ.Υγείας το 2023


    Προληπτικές εξετάσεις, διανομή πόρων στην πρόληψη, χρηματοδότηση νοσοκομείων μέσω του ΕΟΠΥΥ, διασφάλιση της παρουσίας γιατρών στο ΕΣΥ, ήταν μερικά από τα κεντρικά σημεία της χθεσινής ομιλίας του Υπουργού Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη στο Πανελλήνιο Συνέδριο «Βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα: Διασφαλίζοντας το μέλλον των συστημάτων υγείας», όσον αφορά τις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας για το 2023.

    Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, το Υπουργείο Υγείας θα στραφεί σε ένα ολιστικό πλαίσιο για τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας με μία σειρά από δράσεις που ξεκινούν από την πρόληψη, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στηρίζονται στον ΕΟΠΥΥ, ενδυναμώνονται τα νοσοκομεία και ολοκληρώνονται οι εξωνοσοκομειακές παρεμβάσεις.

    Στόχος του Υπουργείου θα είναι η διασφάλισης της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας.

    Κεντρική κατεύθυνση είναι οι προληπτικές εξετάσεις όπου δίνονται πόροι στην πρόληψη προκειμένου οι πολίτες να παραμείνουν υγιείς και γρήγορα να αντιμετωπίζουν την ασθένεια που έχουν εμφανίσει. «Επίσης σοβαροί πόροι δίνονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μέσω του προσωπικού γιατρού, όπου πλέον η δωρεάν κάλυψη στους πολίτες έχει φτάσει στο 52% και έχουν υλοποιηθεί 1.050.000 ραντεβού», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

    Όσον αφορά τον προσωπικό γιατρό, ο υπουργός προβλέπει ότι θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή με τα επιπλέον κίνητρα που θα υπάρξουν με τη νέα χρονιά και όλοι οι πολίτες θα έχουν δωρεάν προσωπικό γιατρό.

    Παρεμβάσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

    Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όπου από τη μια πλευρά διασφαλίζεται η παρουσία γιατρών στο ΕΣΥ και από την άλλη γίνεται πιο ελκυστικό για να έρθουν γιατροί και να στελεχώσουν τα νοσοκομεία μας.

    Ο Υπουργός εξήγγειλε την επεξεργασία του νέου Χάρτη Υγείας όπου καμία δομή δεν κλείνει αλλά αντιθέτως με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα αναβαθμιστούν και η κάθε μία θα έχει τον χαρακτήρα σύμφωνα με τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών.

    Προς αυτή την κατεύθυνση ανέφερε την καλύτερη χρηματοδότηση των νοσοκομείων μέσω του ΕΟΠΥΥ όπου θα υπάρξει πλήρη στήριξη βάσει των DRG’S που έχουν ήδη υλοποιηθεί στην Κρήτη.

    Παράλληλα αναφέρθηκε σε μία σειρά από δράσεις που έχουν να κάνουν με εξωνοσοκομειακή περίθαλψη για την κατ οίκον νοσηλεία και ανακουφιστική φροντίδα που ψηφίζεται 21 Δεκεμβρίου.

    Τέλος ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε συνολικά στην φαρμακευτική πολιτική όπου με τις παρεμβάσεις που έγιναν εξοικονομήθηκαν για τον Έλληνα φορολογούμενο 350 εκ. από τον ΕΟΠΥΥ χωρίς να φύγει κανένα φάρμακο και αντιθέτως να ενταχθούν όλες οι νέες θεραπείες.

    Με αυτές τις παρεμβάσεις εξήγγειλε την αύξηση του προϋπολογισμού του φαρμάκου ο οποίος θα γίνεται με ένα λελογισμένο τρόπο ώστε τις καινοτόμες θεραπείες να τις λαμβάνουν οι ασθενείς που τις χρειάζονται.

    Το σύνολο όλων αυτών των παρεμβάσεων χαιρέτισαν ο πρόεδρος της οργανωτικής Επιτροπής Επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Κώστας Αθανασάκης, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας Κυριάκος Σουλιώτης, ο καθηγητής Γενικής ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Χρήστος Λιονής και η Καθηγήτρια Κοσμήτωρ του Παν. Δυτ. Αττικής Ελπίδα Πάβη.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Ελλείψεις φαρμάκων: Ηλεκτρονική συνταγογράφηση και έλεγχος σε 5 πολυεθνικές για μικρότερες εισαγωγές



    ΣΧΟΛΙΑ