• Πολιτική

    “Πυροβολούν” το Μαξίμου για την έκδοση των πραξικοπηματιών -Δηλώσεις επί δηλώσεων εκθέτουν τη χώρα

    • NewsRoom
    Τούρκοι πραξικοπηματίες αξιωματικοί


    Άρχισαν τα όργανα για την έκδοση των 8 πραξικοπηματιών στην Τουρκία. Σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, η προχειρότητα και η πλήρης απουσία σχεδιασμού, εκθέτουν την Αθήνα, ενώ  την κατάσταση επιδεινώνουν οι δηλώσεις επί δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών που μόνο περιπλέκουν περαιτέρω το θέμα. Όσο για το υπουργείο Εξωτερικών; Εκκωφαντική σιγή, “για να μην μπλέξουμε”, όπως λέμε.

    Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να δεσμεύθηκε στον Τούρκο ομόλογό του ότι  η έκδοσή τους  θα εξεταστεί όσο πιο σύντομα γίνεται και με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και από την πλευρά του ο Εrdogan να μετέφερε ανάλογη υπόσχεση του Ελληνα πρωθυπουργού ότι οι οκτώ πραξικοπηματίες θα επιστραφούν στην Τουρκία μέσα σε 15 μέρες, τα πράγματα όμως δείχνουν ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει έκθετη για μία ακόμη φορά σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.

    Μετά τις δηλώσεις Βίτσα για το θέμα, που το μόνο που κατάφεραν ήταν να μπερδέψουν τα πράγματα, έρχεται ο ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνος Σκανδάμης (επί κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά) να χαρακτηρίσει άστοχη τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας  ότι είναι πολύ ισχυρό το επιχείρημα της Τουρκίας για έκδοση των 8 στρατιωτικών.

    skandamis

    Κάνοντας μία αναδρομή στις πρόσφατες αντίθετες θέσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε παρόμοια ζητήματα εκδόσεων στην γείτονα χώρα, ο κ. κ. Σκανδάμης αναφέρει σε δήλωσή του:

    «Θυμάμαι πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχουν ένθερμα σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ζητώντας με ζήλο να μην εκδοθούν στην Τουρκία αρκετοί κούρδοι, οι οποίοι κατηγορούνταν από το τουρκικό κράτος για υποθέσεις τρομοκρατίας και κατάλυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το κύριο επιχείρημα ήταν ότι κινδύνευε η ζωή τους και δεν θα υπήρχε περίπτωση μιας πραγματικά δίκαιης δίκης».

    Με εκπλήσσει το γεγονός, συνεχίζει ο κ. Σκανδάμης, ότι «μέχρι τώρα δεν υπήρξαν φωνές της συμπολίτευσης για την εμπέδωση ενός κλίματος νομιμότητας και δικαιοσύνης στη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο στρατιωτικών, ανεξάρτητα βέβαια από το ποια θα είναι η τελική κρίση». Και αυτό γιατί «οι εξαγγελθείσες fast track διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων υπονομεύουν την απαιτούμενη αμερόληπτη κρίση και προδικάζουν την απόρριψή τους».

    «Μπορεί κανείς εύκολα να κατανοήσει τη διπλωματική δυσκολία για την αντιμετώπιση ενός τόσο λεπτού θέματος που μπορεί να διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών», αναφέρει  ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, «όμως, σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, με τη βαθιά νομική παράδοση στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και την τήρηση των σχετικών διεθνών συμβάσεων, οι διαδικασίες ασύλου δεν είναι α λα καρτ, αλλά υπάγονται σε συγκεκριμένους κανόνες και πολύ περισσότερο αυτό ισχύει όταν η απειλή της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας των συλληφθέντων στρατιωτικών πιθανολογείται με βεβαιότητα».

    Επομένως, καταλήγει ο κ. Σκανδάμης, «η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη περί ισχυρού επιχειρήματος της Τουρκίας για την έκδοση των στρατιωτικών, ήταν άστοχη, έστω και αν διακατέχεται από την αγωνία διαχείρισης μιας οριακής κατάστασης και γι’ αυτό πρέπει τώρα όλοι οι αρμόδιοι φορείς, επιτροπές και αρχές υπεράσπισης των δικαιωμάτων να πουν ανοικτά τις απόψεις τους». Σε διαφορετική περίπτωση «το κράτος δικαίου θα έχει υποστεί μια θλιβερή ήττα».

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/milos-se-kivernisi-ke-ipex-gia-tin-tichi-ton-okto-tourkon-praxikopimation-upd/61850



    ΣΧΟΛΙΑ