• Πολιτική

    Ποιος είναι ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

    • NewsRoom


    Την τοποθέτηση του Άγγελου Μπίνη στην θέση του επικεφαλής της νέας Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αποφάσισε σήμερα ομόφωνα το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Ο Άγγελος Μπίνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (LL.M.) από το Πανεπιστήμιο του Bristol. Είμαι υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ με θέμα διατριβής: «Εσωτερικός έλεγχος στον δημόσιο τομέα και δημοκρατική λογοδοσία».

    Το 2001 προσελήφθη, μετά από γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Το διάστημα 2004-2006 φοίτησε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

    Το διάστημα 2006-2014 υπηρέτησε ως ελεγκτής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (αρχικά ως Βοηθός Επιθεωρητής-Ελεγκτής, στη συνέχεια ως Επιθεωρητής-Ελεγκτής και τέλος ως Προϊστάμενος Επιθεωρητής).

    Τον Μάρτιο του 2014 αποσπάστηκε στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όπου υπηρέτησε μέχρι και τον Αύγουστο του 2015.

    Από τον Σεπτέμβριο του 2015 εργάζεται, κατόπιν διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας, ως Σύμβουλος-Αναλυτής (Portfolio/Project Manager) σε θέματα διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς στον ΟΟΣΑ, στη Διεύθυνση Δημόσιας Διακυβέρνησης, Μονάδα Ακεραιότητας του Δημόσιου Τομέα.

    Ως επικεφαλής ή ως μέλος ομάδας έργου έχει συμμετάσχει σε αποστολές του Ο.Ο.Σ.Α στην Ευρώπη (Σλοβακία, Ιταλία, Γερμανία, Ελλάδα), στη Λατινική Αμερική (Μεξικό, Περού, Κολομβία, Αργεντινή, Χιλή, Βραζιλία), στη Βόρεια Αφρική & Μέση Ανατολή (Τυνησία, Μαρόκο, Αλγερία, Αίγυπτος, Λίβανος, Ιορδανία, Παλαιστίνη, Κουβέιτ, Κατάρ, Μπαχρέιν, Ομάν) και στην Ασία (Καζακστάν, Ταϊλάνδη, Ινδονησία).

    Από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2018 ήταν ο επικεφαλής του γραφείου της Μονάδας Δημόσιας Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ στην Αθήνα, στο πλαίσιο ενός εμβληματικού έργου τεχνικής βοήθειας προς την ελληνική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εφαρμογή της σχετικής εθνικής στρατηγικής σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και τους βασικούς ελεγκτικούς φορείς του δημοσίου.

    Είναι ο κύριος συντάκτης (lead author) ή έχει συντάξει από κοινού (co-author) με άλλους διεθνείς εμπειρογνώμονες περισσότερες από 25 δημοσιεύσεις (reviews, reports, manuals) του ΟΟΣΑ για θέματα διαφάνειας, ακεραιότητας, εσωτερικού ελέγχου και καταπολέμησης της διαφθοράς στην αγγλική και τη γαλλική γλώσσα, ενώ κάποιες από αυτές τις δημοσιεύσεις έχουν μεταφραστεί στην ισπανική και την αραβική γλώσσα.

    Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε θέματα δημοσίων συμβάσεων, ΟΤΑ, υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, κρατικών πλαισίων για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, εταιρικής διακυβέρνησης, μεταρρύθμισης δημόσιου τομέα, διοίκησης και αξιολόγησης δημόσιων οργανισμών.

    Έχει συνεργαστεί με διεθνείς φορείς όπως οι: Council of Europe, GRECO, UNODC, UNDP, FATF, Arab Anti-Corruption and Integrity Network/ACINET, World Bank, IMF, GIZ, US Department of State, USAID, Fundación Internacional Y Para Iberoamérica De Admón Y Políticas Públicas/FIIAPP, UK Foreign Office, κ.ά.

    Είναι μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών και της Ελληνικής Ένωσης Πιστοποιημένων Ερευνητών της Απάτης και κάτοχος των επαγγελματικών πιστοποιήσεων Certified Government Auditing Professional (CGAP) από το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών (IIA USA) και Certified Fraud Examiner (CFE) από την Ένωση Πιστοποιημένων Ερευνητών της Απάτης (ACFE USA).

    Γνωρίζει άριστα την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα και έχει βασική γνώση της γερμανικής και της ισπανικής γλώσσας.

    Η επιλογή του κ. Μπίνη σηματοδοτεί την πρόθεση της κυβέρνησης να στραφεί σε τεχνοκράτες με γνώση του αντικειμένου, οι οποίοι βρίσκονται σε μια δημιουργική φάση της καριέρας τους, ξεφεύγοντας από την πεπατημένη του ορισμού συνταξιούχων δικαστικών.

    Τι είναι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας

    Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αποτελεί μια μεταρρύθμιση που θεσπίστηκε με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο για το επιτελικό κράτος.

    Για πρώτη φορά προβλέπεται η μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων των ελεγκτικών σωμάτων της δημόσιας διοίκησης σε μια ανεξάρτητη αρχή.

    Στόχος είναι να μην υπάρχουν περιθώρια πολιτικού ελέγχου και εξάρτησης από την κυβέρνηση και θα ενσωματώσει το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.



    ΣΧΟΛΙΑ