• Πολιτική

    Ποιος θα είναι ο νέος διοικητής του Αγίου Όρους; Όλο το παρασκήνιο

    Ο εφοπλιστής Θανάσης Μαρτίνος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

    Ο εφοπλιστής Θανάσης Μαρτίνος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος


    «Ιερό» – κι όχι μόνο – παρασκήνιο γύρω από τη θέση του διοικητή του Αγίου Όρους είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, εντάθηκε μετά τη χθεσινή επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

    Η θέση του πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους είναι κενή από τον Ιούλιο όταν και ο ιδιαίτερα επιτυχημένος εφοπλιστής, Θανάσης Μαρτίνος υπέβαλε την παραίτησή του, έπειτα από την τετραετή θητεία του.

    Η αποχώρηση Μαρτίνου άνοιξε εδώ και δύο μήνες τη συζήτηση για το πρόσωπο που θα γίνει ο «ισχυρός άνδρας» στο «Περιβόλι της Παναγίας».

    Αλλωστε για τον διορισμό του διοικητή πάντοτε ενδιαφέρονται τόσο η κυβέρνηση όσο και το Φανάρι, οι Ρώσοι αλλά και ο αμερικανικός παράγοντας.

    Τα ονόματα που ακούστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες ήταν πολλά. Άλλα έπεσαν στο τραπέζι για να «καούν», άλλα είχαν σοβαρές πιθανότητες, όμως, «κόπηκαν» στη συνέχεια και άλλα βρίσκονται πιο κοντά και είναι αντικείμενο συζήτησης με τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

    Την ευθύνη για τον διορισμό έχει το υπουργείο Εξωτερικών που δεν μπορεί βεβαίως να αγνοήσει τις επιθυμίες του πρωθυπουργού, ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της δεν μπορεί να αγνοήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

    Ο διορισμός του διαδόχου του εφοπλιστή Μαρτίνου στο Άγιο Όρος έχει καθυστερήσει αρκετά, όμως, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του mononews.gr οι συζητήσεις είναι στην τελική ευθεία και ανακοινώσεις θα υπάρξουν αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

    Οι υποψήφιοι και οι εκλογές

    Πώς συνδέεται ο διορισμός με τις εκλογές της Κυριακής;

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αδιαφιλονίκητο φαβορί για να πληρώσει τη θέση του διοικητή είναι ο γνωστός τραπεζίτης και ικανότατος manager, πρόεδρος της Optima Bank, Γιώργος Τανισκίδης.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, φέρεται να έχει προτείνει τον κ. Τανισκίδη, ο οποίος είναι ο «εκλεκτός» του Φαναρίου κι έχει την πλήρη στήριξή του. Τον ίδιο φέρεται να έχει προτείνει – συμβουλευτικά – και ο τέως διοικητής, Θανάσης Μαρτίνος.

    Γιώργος Τανισκίδης
    Γιώργος Τανισκίδης

    Στο πρόσωπο του κ. Τανισκίδη βλέπουν έναν ικανότατο manager με γνώσεις των οικονομικών, που μπορεί να διαχειριστεί μείζονα ζητήματα του Αγίου Όρους.

    Η καθυστέρηση της ανακοίνωσης του κ. Τανισκίδη οφείλεται στο γεγονός ότι υποψήφιος για τη θέση του διοικητή εμφανίζεται και ο Αλκιβιάδης Στεφανής, πρώην υφυπουργός, απόστρατος αξιωματικός και υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

    Ο κ. Στεφανής στον πρώτο γύρο πήρε ποσοστό 39,98% και θα αναμετρηθεί με τον νυν περιφερειάρχη, Κων. Μουτζούρη, ο οποίος βγήκε δεύτερος με ποσοστό 33,81%.

    Η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή, το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί διακαώς τη νίκη του κ. Στεφανή, γι’ αυτό και τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στη Μυτιλήνη και συναντήθηκε με τον υποψήφιο προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητά του.

    Αν, επομένως, ο πρώην υφυπουργός Άμυνας εκλεγεί Περιφερειάρχης – κι έχει πολλές πιθανότητες να γίνει αυτό- κλείνει το κεφάλαιο «Αγιο Όρος» και η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το νέο διοικητή ο οποίος εκτός απροόπτου θα είναι ο Γ. Τανισκίδης.

    Η καθυστέρηση της ανακοίνωσης οφείλεται ακριβώς στη διεξαγωγή του β’ γύρου των εκλογών που θα γίνει σε λίγα 24ωρα.

    Ο Αλ. Στεφανής θέλει στο β΄ γύρο να κερδίσει ξανά τον Κ. Μουτζούρη

    Γνώστες του παρασκηνίου τονίζουν ότι ο κ. Στεφανής είναι μεν ικανό στέλεχος, αλλά πρόκειται για απόστρατο στρατιωτικό που θα δυσκολευόταν να διαχειριστεί πλήθος οικονομικών ζητημάτων που συνδέονται με το Αγιο Όρος.

    Τα κρίσιμα ζητήματα του Αγίου Όρους

    Η διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων για αναστηλώσεις, έργα υποδομής, συντηρήσεις αλλά και την εκμετάλλευση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας των Μονών, χρειάζονται ανάλογες γνώσεις.

    Σαν κι αυτές που είχε ο εφοπλιστής κ. Μαρτίνος που διοίκησε την προηγούμενη τετραετία.

    Εδώ θα πρέπει να προστεθούν και τα οικονομικά κάθε μίας Μονής ξεχωριστά και τις πολλές δωρεές που δίνονται κάθε χρόνο.

    Πέραν αυτών ο νέος διοικητής έχει να διαχειριστεί κι άλλα ακανθώδη ζητήματα που απασχολούν τις μονές του Αγίου Όρους.

    Ένα πολιτικό ζήτημα που προέκυψε μετά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές έχει να κάνει με τη διασύνδεση του κόμματος «Νίκη» με συγκεκριμένους ηγούμενους καθώς και τις καταγγελίες που υπήρξαν για χρηματοδότηση του εν λόγω κόμματος και για υπόγειες διαδρομές «μαύρου» χρήματος.

    Ο νέος διοικητής θα πρέπει επίσης να διαχειριστεί τον ρωσικό παράγοντα που επιδιώκει διαρκώς την ενίσχυση της παρουσίας του στο Άγιο Όρος. Ειδικά το Πατριαρχείο της Μόσχας θέλει να αυξήσει την επιρροή του, κάτι που αποτελεί casus belli με το Φανάρι.

    Και κάτι τελευταίο αλλά όχι έσχατο. Οι προηγούμενοι τρεις διοικητές του Αγίου Όρους, οι κ. Δαλακούρας, Λούλης και Μαρτίνος ήταν επιχειρηματίες και άριστοι γνώστες των οικονομικών, θρησκευτικών και διπλωματικών ζητημάτων.

    Διαβάστε επίσης:

    «Γαλάζια» επιστράτευση για το 13+3 στις εκλογές – Πού θα δοθεί μεγάλη μάχη τη δεύτερη Κυριακή

    Ο Τανισκίδης και το «τάμα» για την Οptima, ποιοι στηρίζουν τον Προκοπίου στον πόλεμο με τον Κούστα, οι μεγάλες ευθύνες της Λαζαράκου, ο γάμος της τραπεζίτισας και 3 hot quiz

    Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο



    ΣΧΟΛΙΑ