• Πολιτική

    «Γαλάζια» επιστράτευση για το 13+3 στις εκλογές – Πού θα δοθεί μεγάλη μάχη τη δεύτερη Κυριακή

    Κράτσα, Μέτιος, Κασσαπίδης, τρία μεγάλα στοιχήματα για τη ΝΔ

    Κράτσα, Μέτιος, Κασσαπίδης, τρία μεγάλα στοιχήματα για τη ΝΔ


    Στη μάχη του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ρίχνονται κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μόλις επιστρέψει από το ταξίδι του στη Βάρνα.

    «Ο πρώτος στόχος επετεύχθη», σύμφωνα με το Μαξίμου, όμως, υπάρχουν ορισμένα σημαντικά στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει η ΝΔ την επόμενη Κυριακή προκειμένου να πετύχει το πολυπόθητο γι’ αυτήν 13+3, δηλαδή να βαφτούν γαλάζιες και οι 13 περιφέρειες καθώς και οι 3 μεγάλοι δήμοι, Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη.

    Μέχρι στιγμής βρίσκεται στα μισά, έχοντας κερδίσει 6 περιφέρειες συν αυτή στην Κρήτη με τον Σταύρο Αρναουτάκη. Εχει κερδίσει επίσης τον Πειραιά με τον Γιάννη Μώραλη.

    Οι περιοδείες θα είναι στοχευμένες για τα στελέχη της ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιστρατευτεί και ο μεγάλος νικητής στην Αττική, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος θα βάλει πλάτη στον Κώστα Μπακογιάννη για μια άνετη επικράτηση.

    Δεν αποκλείεται να δούμε τον ίδιο τον πρωθυπουργό να περιοδεύει στο βόρειο Αιγαίο, για να στηρίξει τον κ. Στεφανή, στη Δυτική Μακεδονία, για τον κ. Κασσαπίδη, στα Ιόνια νησιά για την κ. Κράτσα αλλά και στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να εκλεγεί ο Κώστας Ζέρβας.

    Στο στόχαστρο του Μαξίμου, λοιπόν, βρίσκονται οι 6 περιφέρειες που θα κάνουν δεύτερο γύρο, αλλά και οι δήμοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

    Κάθε περιοχή έχει ιδιαιτερότητες, σε άλλες θα εκλεγούν άνετα οι γαλάζιοι υποψήφιοι, ενώ για άλλες επικρατεί μεγάλη αγωνία.

    Οι δύσκολες μάχες για τη ΝΔ είναι στα Ιόνια Νησιά και Στη Δυτική Μακεδονία και λιγότερο στη Θεσσαλία και το Βόρειο Αιγαίο. Πολύ μεγάλη μάχη αναμένεται να δοθεί στη Θεσσαλονίκη.

    Συγκεκριμένα στη ΝΔ θέλουν:

    – Να μη χάσουν τις δύο περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας και των Ιονίων Νήσων από «γαλάζιους» αντάρτες. Οι υποψήφιοι που στηρίχθηκαν από το κυβερνών κόμμα, ο κ. Κασαπίδης και η κ. Κράτσα, ηττήθηκαν στον πρώτο γύρο και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να εκλεγούν.

    Συγκεκριμένα ο κ. Κασσαπίδης στη Δ. Μακεδονία πήρε ποσοστό 34,23% ενώ ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Γ. Αμανατίδης πήρε 35,54%, επομένως θα γίνει μεγάλη μάχη την Κυριακή.

    Η Ρόδη Κράτσα από την άλλη πήρε 27,43% και απέχει σχεδόν πέντε μονάδες από τον «αντάρτη» υποψήφιο Γ. Τρεπεκλή που πρώτευσε με 32,51%.

    Η επανεκλογή της νυν περιφερειάρχου κρίνεται δύσκολη, αν και στη ΝΔ θεωρούν ότι και ο κ. Τρεπεκλής να εκλεγεί θα είναι «γαλάζια» η νίκη.

    Όπως και στην περίπτωση του κ. Αμανατίδη βεβαίως. Στο Μαξίμου λένε ότι δεν θα μπορούσαν να μη στηρίξουν του νυν περιφερειάρχες δίνοντάς τους επίσημο χρίσμα, δικαιολογώντας έτσι την απόφαση να πάνε στις εκλογές με την κ. Κράτσα και τον κ. Κασσαπίδη κι όχι με τους νικητές του πρώτου γύρου.

    – Στην Αν. Μακεδονία και Θράκη ο επίσημος υποψήφιος για τη ΝΔ, Χρήστος Μέτιος πήρε ξεκάθαρο προβάδισμα κι έχασε την επανεκλογή του για πολύ λίγο (ποσοστό 42,26%).

    Στο Μαξίμου τονίζουν ότι θα είναι ο νικητής έναντι του Χρ. Τοψίδη ο οποίος πήρε 35,33%. Εκτιμούν δηλαδή ότι θα είναι πιο εύκολη η μάχη απ’ ότι οι δύο προηγούμενες.

    – Σιγουριά για την Πελοπόννησο αισθάνονται στη Νέα Δημοκρατία, καθώς ο εκλεκτός του Μαξίμου, προσωπικός φίλος και του Αντώνη Σαμαρά, έχει ρεύμα νίκης.

    Οριακά δεν έγινε από την πρώτη Κυριακή περιφερειάρχης, καθώς πήρε ποσοστό 42,60%, ενώ ο Πέτρος Τατούλης πήρε 31,85%.

    Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι εύκολα ή δύσκολα ο κ. Πτωχός θα είναι ο νικητής και την επόμενη Κυριακή.

    Ο Αλ. Στεφανής θέλει στο β΄ γύρο να κερδίσει ξανά τον Κ. Μουτζούρη

    – Ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα για τη ΝΔ είναι η τελική επικράτηση του πρώην υφυπουργού, Κ. Στεφανή στο Βόρειο Αιγαίο. «Εγινε το πρώτο βήμα με το 39,98%, πάμε για να νικήσουμε τον Μουτζούρη», λένε στο Μαξίμου. Ο νυν περιφερειάρχης πήρε 33,81%, έχει πιθανότητες, όμως, το κυβερνών κόμμα θα κάνει τα πάντα για να επικρατήσει ο κ. Στεφανής. Ηδη ο κ. Μουτζούρης κατηγορείται από γαλάζια στελέχη ότι έχει εντάξει στο ψηφοδέλτιό του ακροδεξιούς. Το βράδυ της Κυριακής, μάλιστα, ο Αδωνις Γεωργιάδης, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τον κ. Στεφανή.

    – Το άλλο μεγάλο στοίχημα ακούει στο όνομα «Κώστας Αγοραστός». Παρά τις γκρίνιες που υπάρχουν για τον νυν περιφερειάρχη και από τοπικά γαλάζια στελέχη, στη ΝΔ θέλουν να επικρατήσει και στον β’ γύρο. Πήρε ποσοστό 41,37% και πιστεύουν ότι εύκολα ή δύσκολα θα είναι ο νικητής. Αλλωστε στο Μαξίμου δε θέλουν σε καμιά περίπτωση να βαφτεί ροζ η μοναδική περιφέρεια όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποψήφιο, τον κ. Κουρέτα με 34,11%, που πέρασε στο δεύτερο γύρο. Ο κ. Αγοραστός έχει βεβαίως σημαντικές απώλειες σε σχέση με το 2019 όπου είχε πάρει 55%.

    Μπακογιάννης και Ζέρβας θέλουν να είναι νικητές στο β γύρο. Ο Μώραλης, σάρωσε από την πρώτη Κυριακή.

    Αναφορικά με τους δήμους, στη ΝΔ είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι σε γενικές γραμμές αλλά θέλουν να έχουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα στην Αθήνα και βεβαίως να κερδίσει ο Κ. Ζέρβας στη Θεσσαλονίκη.

    Στην πρωτεύουσα ο Κ. Μπακογιάννης έχει 41,35% κι εκτιμά ότι με μια αύξηση της συμμετοχής θα καταγράψει άνετη νίκη. Θα έχει αντίπαλό του τον Χ. Δούκα που έκανε την έκπληξη και θεωρείται σίγουρο ότι θα συσπειρώσει τις προοδευτικές δυνάμεις. Ο νυν δήμαρχος θα πρέπει να βρει νέες δεξαμενές ψηφοφόρων καθώς δείχνει ότι το «ταβάνι» του είναι στα επίπεδα του 41% με 42%.

    Πιο δύσκολη η μάχη στη Θεσσαλονίκη καθώς ο κ. Ζ¨ερβας πήρε 27,33%, ελάχιστα πάνω από τον Στ. Αγγελούδη, ανεξάρτητο υποψήφιο, με πολύχρονη ωστόσο φιλία με τον Ευ. Βενιζέλο. Ο δεύτερος θεωρείται σίγουρο ότι θα στηριχθεί από τον τρίτο, τον υποστηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ, Σπ. Πέγκα, που πήρε 20,74%.

    Ο κ. Ζέρβας μίλησε το βράδυ της Κυριακής για συμφέροντα που θέλουν να πάρουν το δήμο και θα δώσει σκληρή μάχη για την επικράτηση. Για το λόγο αυτό γαλάζια στελέχη, ίσως και ο πρωθυπουργός, θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να δώσουν πιο πολιτικό χρώμα στη μάχη.

    Διαβάστε επίσης:

    Αχιλλέας Μπέος: Παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τις δηλώσεις κατά Κασσελάκη

    Κυριαρχία ΝΔ και Μητσοτάκη – Γιατί πανηγυρίζουν στο Μαξίμου, σε ποιες περιοχές επικρατεί ανησυχία

    Αυτοδιοικητικές εκλογές: Ποιος είναι ο Χάρης Δούκας που έκανε την έκπληξη στην Αθήνα



    ΣΧΟΛΙΑ