• Πολιτική

    Ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε ιατρικό φάκελο ασθενούς ή αποβιώσαντος;

    • NewsRoom
    γιατρός


    Ζητήματα προσωπικών δεδομένων από την πρόσβαση σε ιατρικό φάκελο ασθενούς ή αποβιώσαντος – Ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε ιατρικό φάκελο ασθενούς σε νοσηλευτικό ίδρυμα;

    Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα παρέχει διευκρινίσεις αναφορικά με ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων που ανακύπτουν από την πρόσβαση σε ιατρικό φάκελο ασθενούς ή αποβιώσαντος.

    1. Ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε ιατρικό φάκελο ασθενούς σε νοσηλευτικό ίδρυμα;

    Δικαίωμα πρόσβασης στον ιατρικό φάκελο ασθενούς έχει μόνο ο ίδιος ο ασθενής, ο νόμιμος αντιπρόσωπός του (γονέας, δικαστικός συμπαραστάτης ή προσωρινός δικαστικός συμπαραστάτης) ή νομίμως εξουσιοδοτούμενο από τον ασθενή πρόσωπο (πληρεξούσιος δικηγόρος).

    Πέραν των προσώπων αυτών, αν ένας τρίτος ζητήσει πρόσβαση σε στοιχεία του ιατρικού φακέλου ασθενούς, πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση προς το νοσηλευτικό ίδρυμα και να επικαλεστεί, μεταξύ άλλων, τον σκοπό για τον οποίο ζητεί τη χορήγηση των δεδομένων.

    Στη συνέχεια, το νοσηλευτικό ίδρυμα πρέπει να διαβιβάσει τη σχετική αίτηση στην Αρχή και να ζητήσει την έκδοση σχετικής άδειας (άρθρο 7 του ν. 2472/1997).

    2. Μπορεί ένα νοσηλευτικό ίδρυμα να επιτρέψει την πρόσβαση τρίτου σε ιατρικό φάκελο αποβιώσαντος;

    Στις διατάξεις του ν. 2472/1997 εμπίπτουν προσωπικά δεδομένα που αφορούν σε πρόσωπα που βρίσκονται εν ζωή (βλ. άρθρο 2 στοιχ. γ΄ του ν. 2472/1997 σε συνδυασμό με το άρθρο 35 ΑΚ, τη Γνώμη 4/2007 της Ομάδας του Άρθρου 29 σχετικά με την έννοια του όρου «δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, 20.06.2007, σελ. 27-28 και, μεταξύ άλλων, τις υπ’ αρ. 100/2001, 32/2006 και 38/2010 αποφάσεις της Αρχής).

    Επομένως, η χορήγηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων αποβιώσαντος σε τρίτο δεν εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (ν. 2472/1997).

    Επισημαίνεται ότι η χορήγηση αντιγράφων ιατρικού φακέλου κρίνεται ιδίως στη βάση των διατάξεων 13 παρ. 6 και 14 παρ. 8 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (ν. 3418/2005).

    3. Τι ισχύει για τους ιδιώτες ιατρούς που τηρούν τους ιατρικούς φακέλους των ασθενών τους;

    Τα παραπάνω ισχύουν και για τους ιδιώτες ιατρούς.

    Πηγή: www.lawspot.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων από την ανάρτηση κοινοχρήστων σε πολυκατοικία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι περιορισμοί για οινοπνευματώδη ποτά, προϊόντα καπνού και μετρητά στα ταξίδια εντός ΕΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ποινικό Μητρώο: Χρήσιμες πληροφορίες για τη χορήγηση αντιγράφων γενικής και δικαστικής χρήσης



    ΣΧΟΛΙΑ