• Πολιτική

    Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο

    • NewsRoom

    Mike Pompeo


    Η τελευταία εξέλιξη στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ με τον Τραμπ να “παύει” τον Ρεξ Τίλερσον από την θέση του υπουργού Εξωτερικών, τοποθετώντας στην θέση του τον Μάικ Πομπέο, προκαλεί αναταράξεις, αλλά και ανησυχία, μεταξύ άλλων, και για την τακτική απέναντι στην Βόρεια Κορέα.

    Ο 54χρονος Μάικ Πομπέο, μέχρι σήμερα αρχηγός της CIA, που παραλαμβάνει τη σκυτάλη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον Ρεξ Τίλερσον έχει σπουδάσει στο φημισμένο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ενώ φοίτησε και στη στρατιωτική ακαδημία του Ουέστποϊντ. Λίγο μετά την ορκωμοσία του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τού ανέθεσε τα ηνία της CIA. Πριν αναλάβει τα ηνία στη CIA τον Ιανουάριο, ο Πομπέο ήταν ένας συντηρητικός ρεπουμπλικανός βουλευτής της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Κάνσας.

    Το 2010 ο Μάικ Πομπέο εκμεταλλεύτηκε το κύμα που προκάλεσε το Τea Party για να εκλεγεί στο Κογκρέσο. Θεωρείται σκληροπυρηνικός, ένας άνθρωπος που δεν ήθελε να χαρακτηρίζονται βασανιστήρια οι εικονικοί πνιγμοί, ενώ έχει ταχθεί κατά του περιορισμού των πρακτικών παρακολούθησης της NSA.

    Οι Τραμπ – Πομπέο που μέλλουν να καθορίσουν το αύριο στις σχέσεις των χωρών του πλανήτη, δεδομένου ότι διοικούν την μεγαλύτερη σε επιρροή και στρατιωτική δύναμη, φαίνεται να μοιάζουν τόσο στις αδιάλλακτες απόψεις τους όσο και στη στάση τους απέναντι στις εξωτερικές κινήσεις της Αμερικής, με τον Πομπέο να έχει ταχθεί αρκετές φορές στο παρελθόν στο πλευρό του Τραμπ. Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2017, μιλώντας στην Ουάσινγκτον, είχε υποστηρίξει ότι δεν υπήρξε επιρροή των Ρώσων στις εκλογές υπέρ του σημερινού προέδρου. (Ωστόσο επί προεδρίας Ομπάμα, ο Πομπέο είχε ταχθεί υπέρ μίας πιο σκληρής πολιτικής εναντίον της Ρωσίας, ενώ ο Τραμπ κρατούσε και κρατά πιο φιλική στάση απέναντι στην εν λόγω χώρα.)

    Σημειώνεται, δε, ότι όπως και ο Τραμπ, ο Πομπέο είναι σφοδρός επικριτής του Ιράν και έχει ζητήσει να καταργηθεί η συμφωνία του 2015 που περιορίζει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων. Τον Οκτώβριο δήλωσε πως “το Ιράν επιδιώκει ανελέητα να γίνει η ηγεμονική δύναμη στην περιοχή”. Συν τοις άλλοις, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει υποστηρίξει τη συγκέντρωση από την κυβέρνηση δεδομένων από τις επικοινωνίες Αμερικανών. Σε άρθρο γνώμης που δημοσίευσε το 2016, ζητούσε να αρχίσει και πάλι η συγκέντρωση μεταδεδομένων από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που γίνονται μέσα στις ΗΠΑ και να συνδυαστούν με οικονομικές και lifestyle πληροφορίες σε μια βάση δεδομένων που να μπορεί να ερευνηθεί.

    Δήλωση του Πομπέο για την επιλογή του στη θέση του υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ

    Μάικ Πομπέο

    “Είμαι βαθιά ευγνώμων στον πρόεδρο Τραμπ που μου επέτρεψε να υπηρετήσω ως διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) και για την ευκαιρία που μου δίνει τώρα να υπηρετήσω ως υπουργός”. Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του, μέχρι σήμερα διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο, ο οποίος αναλαμβάνει το σημαντικό χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, έπειτα από την αποπομπή, μετά από απόφαση Τραμπ, του Ρεξ Τίλερσον.

    “Το ότι υπηρέτησα δίπλα σε σπουδαίους άνδρες και γυναίκες στη CIA, τους πιο αφοσιωμένους δημοσίους λειτουργούς που έχω συναντήσει, ήταν μια από τις μεγαλύτερες τιμές της ζωής μου”, σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Πομπέο, τονίζοντας: “Είμαι περήφανος για το έργο που προσφέραμε στις Ηνωμένες Πολιτείες και γνωρίζουμε ότι ο Οργανισμός θα συνεχίσει να ακμάζει κάτω από την ηγεσία της Τζίνα Χάσπελ.”

    “Πρόκειται να ηγηθώ του καλύτερου διπλωματικού σώματος του κόσμου, (να συμβάλλω) στη διαμόρφωση και την εκτέλεση της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου. Στη διάρκεια της θητείας μου ως διευθυντή της CIA, εργάστηκα μαζί με πολλούς αξιοθαύμαστους αξιωματικούς της υπηρεσίας Εξωτερικών Υπηρεσιών καθώς και με ηγέτες του υπουργείου Εξωτερικών που υπηρετούσαν εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, για την ελευθερία.

    Ξέρω ότι θα μάθω από αυτούς και, όπως ο πρόεδρος Τραμπ είπε σε ομιλία του, εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν ότι “το έθνος μας θα είναι για πάντα ασφαλές και δυνατό, περήφανο, ισχυρό και ελεύθερο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ «καρατόμησε» τον Ρεξ Τίλερσον – Νέος ΥΠΕΞ ο Μάικ Πομπέο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τζίνα Χάσπελ: Από τα βασανιστήρια στην Ταϊλάνδη, πρώτη γυναίκα διευθυντής στη CIA

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Mega: Κλείνει οριστικά από το ΕΣΡ



    ΣΧΟΛΙΑ