• Πολιτική

    Φιλελεύθερος αέρας στα οικονομικά υπουργεία-το μήνυμα του Μητσοτάκη στην αγορά

    Γιώργος Ζαββός ,Απόστολος Βεσυρόπουλος, Νίκος Παπαθανάσης, Γιάννης Τσακίρης


    Άνθρωποι της αγοράς, καλοί γνώστες της οικονομίας με εμπειρία και γνώση ο καθένας στον τομέα του, είναι τα στελέχη που επέλεξε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για την στελέχωση των οικονομικών υπουργείων της κυβέρνησής του, αποδεικνύοντας με την επιλογή τους, ότι το μοναδικό κριτήριο είναι η ικανότητά τους να κάνουν τη δουλειά. Επιβεβαιώνοντας την αίσθηση ότι ο νέος Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να λύσει τα προβλήματα της οικονομίας στην πράξη, οι επιλογές τεχνοκρατών που έγιναν, ανθρώπων με πλούσια βιογραφικά και γνωστή πορεία στην αγορά, πνέουν φιλελεύθερο  αέρα, αξιοκρατία και διάθεση για έργο και συγκεκριμένα αποτελέσματα.

    Με ανθρώπους όπως τον υπεύθυνο για τη Δημοσιονομική Πολιτική του υπουργείου Οικονομικών, κ. Θεόδωρο  Σκυλακάκη που ήταν  3ος Πρόεδρος του φιλελεύθερου κόμματος Δράσης και πρώην Σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη  αλλά και στέλεχος του ΔΗΣΥ της Ντόρας Μπακογιάννη, τον υπεύθυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα  Γιώργο Ζαββό, (αδελφό του κουμπάρου του Σόρρος Στέλιου Ζαββού), ο οποίος ήταν σύμβουλος επί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του προέδρου της Ν.Δ και τον Γιάννη  Τσακίρη , με θητεία στις επιχειρήσεις και γνώστης της αγοράς των Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Venture Capital), αφού ήταν εκ των συνεταίρων στη Vectis Capital, ο νέος Πρωθυπουργός στέλνει ένα μήνυμα στην αγορά: Στόχος του είναι να κάνει έργο επιλέγοντας αξιοκρατικά τα πρόσωπα που θα το κάνουν και όχι με βάση στενά κομματικά κριτήρια.

    Υφυπουργός αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική: Θεόδωρος Σκυλακάκης

    Παρά την μη εκλογή του, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης που βρισκόταν στην έκτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, αξιοποιήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργείο Οικονομικών επιφορτισμένος με θέματα δημοσιονομικής πολιτικής καθώς είναι άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης του εμπιστεύτηκε προσωπικά ένα νευραλγικό πόστο σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, λόγω του εξαιρετικού βιογραφικού του και της ανεξάρτητης ιδεολογικής του προσέγγισης. Ο κ. Σκυλακάκης ήταν ο  3ος Πρόεδρος του φιλελεύθερου κόμματος Δράσης και πρώην Σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη  αλλά και ιδρυτικό στέλεχος του ΔΗΣΥ της Ντόρας Μπακογιάννη με την οποία είχε εκλεγεί και δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων. Τον Ιανούαριο του 2017, όταν ανακοινώθηκε η συνεργασία της Δράσης με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη , ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης ανέλαβε τα θέματα προσέλκυσης επενδύσεων, άρσης εμποδίων στην επιχειρηματικότητα και εξωστρέφειας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

    Απόφοιτος  με άριστα από το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού  τίτλου (MBA) από το Πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου και μεταπτυχιακού διπλώματος  από την Βρετανική Εταιρεία Ερευνών Αγοράς (British Market Research Society) στην Έρευνα Αγοράς, το  2010 πήρε διδακτορικό με άριστα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα την «κοινωνική ανοχή στη διαφθορά».

    Το 1989 υπηρέτησε ως Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Τζανή Τζαννετάκη και από το 1989 ως το 1990 ως Σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Αμύνης. Από το 1990 ως το 1993 διετέλεσε Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, λογογράφος του πρωθυπουργού και Προϊστάμενος του Γραφείου Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού. Το 1997 ως το 1998 υπήρξε μέλος της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας.

    Υφυπουργός αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα : Γεώργιος  Ζαββός  

    Τον ευαίσθητο τομέα των τραπεζών, με τις σημαντικές αποφάσεις για την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων  αναλαμβάνει ο Γιώργος Ζαββός  σύμβουλος επί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του προέδρου της Ν.Δ. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, σημειώνουν από την αγορά, για τον  πρόεδρο  της Επιτροπής Εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος που συνδυάζει τη βαθιά γνώση και εμπειρία στα Ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα ως αποτέλεσμα της τριακονταετούς θητείας του στις Βρυξέλλες με την εμπειρία στα τραπεζικά θέματα: Έχει εργαστεί στη  Γενική Διεύθυνση XV (Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Εταιρικού Δικαίου) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου ήταν βασικός συντάκτης της Δεύτερης Τραπεζικής Οδηγίας, του ακρογωνιαίου λίθου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής νομοθεσίας.

    Από το 2018, ήταν Senior Advisor σε θέματα Οικονομίας και Χρηματοπιστωτικού Δικαίου στο Center for European Policy Studies, ένα από τα μεγαλύτερα και εγκυρότερα think tanks σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Από το 2002 έως το 2017 ήταν Νομικός Σύμβουλος στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και έχει εκπροσώπησε την Κομισιόν σε  περίπου 150 υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ήταν επιφορτισμένος με θέματα χρηματοπιστωτικού δικαίου, χρηματοδοτικών συμβάσεων για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών καθώς και με θέματα εσωτερικής αγοράς (ΜΜΕ, βιομηχανίας τυποποίησης, περιβάλλοντος, ενέργειας).

    Όπως έχει πει πρόσφατα:  “Ένα σχέδιο για την οικονομική ανάπτυξη,  πάνω απ’ όλα προϋποθέτει πολιτική αξιοπιστία. Χωρίς αξιοπιστία δεν μπορείς να κινητοποιήσεις ούτε τις δυνάμεις σου στο εσωτερικό, ούτε να προσελκύσεις επενδύσεις από το εξωτερικό.  Η αξιοπιστία προϋποθέτει ένα σταθερό πλαίσιο για τις επενδύσεις, όπως για παράδειγμα ταχύτητα στην έκδοση αδειών και στη διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ικανό διοικητικό προσωπικό που δεν θα αποθαρρύνει τους επενδυτές. Είναι απαραιτήτως αναγκαίο επίσης ένα σταθερό και προβλέψιμο φορολογικό σύστημα. Θα έλεγα ότι χρειάζεται ένα επενδυτικό πλαίσιο με συνταγματικά εχέγγυα».

    Υφυπουργός αρμόδιος για τη βιομηχανία και το εμπόριο: Νίκος Παπαθανάσης  

    Ο Νίκος Παπαθανάσης  αναλαμβάνει υφυπουργός Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τον τομέα της βιομηχανίας και του εμπορίου, είναι από το 2016 γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας διαθέτει 35  χρόνια εργασιακής εμπειρίας του, πολλά από τα οποία σε ανώτερες και ανώτατες διοικητικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα.  Έχει συμβάλει καθοριστικά στην αναδιοργάνωση και τον εξορθολογισμό λειτουργίας εταιρειών καθώς και στη σημαντική βελτίωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.

    Ο Νίκος Παπαθανάσης, είναι μηχανολόγος μηχανικός, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στη διοίκηση επιχειρήσεων και την αεροναυπηγική. Από το 1989 έως το 1991 διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), από το 1991 έως το 1993 ήταν αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην Ολυμπιακή Αεροπλοΐα, από το 2005 έως το 2009 διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της ΗΣΑΠ Α.Ε. και από το 2008 έως το 2010 ήταν πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικών Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών Δημοσίου Ενδιαφέροντος (ΚΕΔΕΟ). Επίσης, εργάσθηκε σε υψηλές διοικητικές θέσεις σε τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας.

    Υφυπουργός Υπεύθυνος Ιδιωτικών Επενδύσεων, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης

    Ένας άνθρωπος της αγοράς, με μεγάλη εμπειρία στις επενδύσεις, επιλέχθηκε ως Υφυπουργός για τον καίριο τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ο Γιάννης Τσακίρης, με θητεία στις επιχειρήσεις και γνώστης της αγοράς των Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Venture Capital), όντας ένας εκ των συνεταίρων στην εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Vectis Capital, έχει τον τρόπο και τα μέσα για να απαντήσει στην ερώτηση αυτή.Από το 2006 αποτελεί μέλος της ομάδας των ανθρώπων που έχουν αναλάβει να διαχειριστούν τους πόρους και τα εργαλεία που παρέχει  το Ευρωπαίκό ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund) προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανά την Ευρώπη.

    Aπό το 1994, που ιδρύθηκε, πάνω από ένα εκατομμύριο Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) έλαβαν δάνεια ή συμμετοχή στο μετοχικό τους κεφάλαιο με τη στήριξή του ΕΤΕ, το οποίο σήμερα συμμετέχει σε πάνω από 450 κεφάλαια venture capital, έχοντας επενδύσει περισσότερα από 4,5 δισ. ευρώ.

    Ο Γιάννης Τσακίρης  ξεκίνησε την καριέρα του το 1995 στην S&B Βιομηχανικά Ορυκτά,  όπου πέρασε 5 χρόνια στην παραγωγή, το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις όπου και ήταν υπεύθυνος για τα νέα προϊόντα. Ακολούθως έγινε Partner στην Vectis Capital, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital) με έδρα την Αθήνα με επενδύσεις συμμετοχών στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, από το 2000 έως το 2006.

    Είναι επίσης πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Global Energy Efficiency and Renewable Energy Fund (“GEEREF”), το οποίο είναι ένα καινοτόμο ταμείο δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων που επενδύει σε  venture capital funds εξειδικευμένα σε επενδύσεις energy efficiency και renewable energy.

    Ο κ. Τσακίρης είναι Διπλωματούχος Μηχανικός Μεταλλείων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έχει επίσης MBA από τη Management School του Imperial College στο Λονδίνο και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου, στα μεταπτυχιακά προγράμματα και πάνω στο θέμα των επιχειρηματικών συμμετοχών επίσης (venture capital).

    Υφυπουργός αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική και της Δημόσια Περιουσία:  Απόστολος Βεσυρόπουλος  

    Για τον Απόστολο Βεσυρόπουλο η φορολογική πολιτική είναι ένα  γνώριμο και οικείο πεδίο και δέσμευσή του αποτελεί η σκληρή δουλειά για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη. Από το 2015 ο κ. Βεσυρόπουλος είναι υπεύθυνος της φορολογικής πολιτικής της ΝΔ και από το 2016 ορίστηκε ως αναπληρωτής τομεάρχης οικονομίας.

    Όπως είπε “είναι καιρός η φορολογική πολιτική να αποκτήσει και αναπτυξιακή διάσταση, κάτι που επιτυγχάνεται με τη μείωση των φόρων, την απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών για πολίτες και επιχειρήσεις και την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Εύκολες και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, όπως έχουν αντιληφθεί πλέον όλοι οι Έλληνες. Όλα αυτά θα τα πετύχουμε με σκληρή δουλειά και προσπάθεια. Έχουμε σχέδιο και πρόγραμμα, το οποίο παρουσιάσαμε στους πολίτες και αυτό θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε.”

    Ο κ . Βεσυρόπουλος , είναι βουλευτής της ΝΔ από 2012 ενώ επί σειρά ετών έχει υπηρετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση. Στη Βουλή των Ελλήνων συμμετέχει στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, στην Επιτροπή Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους και στην Υποεπιτροπή με θέμα «Το χρέος και η απομείωσή του», ενώ έχει διατελέσει πρόεδρος και γραμματέας στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, γραμματέας στην Επιτροπή Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους και μέλος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας.



    ΣΧΟΛΙΑ