• Πολιτική

    Ποινικές διώξεις στο ΕΚΑΠΤΥ για επιχορηγήσεις 1 εκατομμυρίου και ανείσπρακτες οφειλές

    Πλήρης και ασφαλής πρόσβαση στη Δικαιοσύνη


    Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ δημοσίου χρήματος φέρονται να σπαταλήθηκαν για να καλυφθούν, μεταξύ άλλων, «μαύρες τρύπες» από οφειλές που έπρεπε να εισπραχθούν, αλλά ουδείς μερίμνησε να το πράξει.

    Σε θέση κατηγορουμένου για αυτή τη νέα υπόθεση διαφθοράς βρίσκονται πλέον τρία πρώην στελέχη του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ.ΑΕ), μέτοχοι του οποίου είναι κατά 88% ο ΕΟΦ και 12% το Υπουργείο Οικονομικών.

    Από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ασκήθηκε σε βάρος τους ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα: για απιστία στην υπηρεσία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και για ψευδείς βεβαιώσεις.

    Το συγκεκριμένο κέντρο χρηματοδοτείται από το κράτος και είναι υπεύθυνο για την πιστοποίηση ιατρικών μηχανημάτων σε διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικά νοσοκομεία.

    Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, οι 3 κατηγορούμενοι  δεν εισέπραξαν οφειλές περίπου 150.000 ευρώ από περίπου 100 ιδιώτες , την περίοδο 2008-2013. Αποτέλεσμα ήταν να παραγραφεί το δικαίωμα είσπραξης του Δημοσίου.

    Η έρευνα άρχισε μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η νέα διοίκηση του κέντρου το 2017.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τη μη διεκδίκηση των οφειλομένων, δεν ακολουθούσαν και την προβλεπόμενη διαδικασία για την πιστοποίηση των μηχανημάτων.

    Η επιχορήγηση του ΥΠΕΞ

    Το δεύτερο σκέλος της κατηγορίας αφορά παράνομη ανάλωση χρηματοδότησης του Υπουργείου Εξωτερικών, ύψους 800.000 ως 1 εκατομμυρίου ευρώ. Στην πλειοψηφία του το ποσό φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για άλλους σκοπούς από αυτούς που δόθηκε.ια

    Η επιχορήγηση δόθηκε για προγράμματα συντήρησης ιατρικών υποδομών σε Λίβανο και Αλβανία, και συγκεκριμένα για εκτέλεση  έργων αποκατάστασης σε υγειονομικές μονάδες.

    Όπως προέκυψε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων δόθηκε, για να εξυπηρετηθούν λειτουργικές δαπάνες του ΕΚΑΠΤΥ, αλλά και για να κλείσουν οι τρύπες από τις οφειλές των ιδιωτών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Attica – HSW: «Πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού με ισχυρές δεσμεύσεις – Ποιους όρους επέβαλε

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συγχαρητήρια της Fitch για την υπέρβαση του στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φορολοταρία Μαρτίου: Δείτε αν είστε από τους τυχερούς που κερδίζουν 1000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ