• Πολιτική

    Ποιοι διεκδικούν τα «ιμάτια» του ΣΥΡΙΖΑ: Οι 5 αρχηγοί που θα «ψαρέψουν» στην Κεντροαριστερά

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης συναντά τους προέδρους των επιστημονικών συλλόγων της χώρας, στα γραφεία του κόμματος (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης συναντά τους προέδρους των επιστημονικών συλλόγων της χώρας, στα γραφεία του κόμματος (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Τρεις διαφορετικοί… ΣΥΡΙΖΑ εντός της Βουλής, διεκδικούν τον πολιτικό χώρο της Κεντροαριστεράς, εκεί όμως που υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ ενώ και το ΚΚΕ «ψαρεύει» ψήφους, κυρίως στους νέους. Αυτή είναι η εικόνα που διαμορφώνεται μετά τη διάσπαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη Νέα Δημοκρατία να παρακολουθεί από απόσταση όσα γίνονται, και νιώθοντας φόβο μόνον από τα δικά της λάθη.

    Οι… επίδοξοι κληρονόμοι θα θελήσουν το επόμενο διάστημα να καρπωθούν την κληρονομιά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δείχνει να παραπαίει και που δεν αποκλείεται να έχει στο άμεσο μέλλον ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

    Και την ίδια στιγμή οι δημοσκόποι προσπαθούν να ανιχνεύσουν την εκλογική δύναμη που μπορεί να έχουν τα κόμματα που είναι απέναντι από την κυβέρνηση. Κόμματα.. κομμάτια βεβαίως, σε ό,τι αφορά τον άλλοτε κραταιό ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

    Από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη με «κρυφό» αρχηγό τον Παύλο Πολάκη και με νωπή αφενός την εκλογή νέου προέδρου και αφετέρου τις λανθασμένες κινήσεις που οδήγησαν σε διασπάσεις.

    Από την άλλη το υπό διαμόρφωση κόμμα το οποίο έχει ήδη κοινοβουλευτική δύναμη 11 βουλευτών και δημιουργείται από τη συμμαχία της ομάδας «6+6» με την «Ομπρέλα» του Ευκλ. Τσακαλώτου.

    Και βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και επανέκαμψε στις πρόσφατες εκλογές, αλλά κι αυτή «ψαρεύει» στην ίδια δεξαμενή.

    Τα τρία αυτά κόμματα κατά κύριο λόγο θα παλέψουν το επόμενο διάστημα και μέχρι τις ευρωεκλογές να κερδίσουν δύναμη από την κεντροαριστερής προέλευσης ομάδα των ψηφοφόρων.

    Το ΠΑΣΟΚ

    Δεν θα έχουν, ωστόσο, συγκρούσεις μεταξύ τους, ως άλλοτε σύντροφοι και τώρα εχθροί, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και το ΠΑΣΟΚ που «κλέβει» ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τις διαρροές να φτάνουν το 10%. Στη Χ. Τρικούπη έχουν συγκεκριμένη γραμμή: «Λέμε όχι στο να έλθουν στο ΠΑΣΟΚ στελέχη που έβριζαν κι εξευτέλιζαν το κόμμα τα προηγούμενα χρόνια. Λέμε ναι σε κεντροαριστερούς ψηφοφόρους και την επιστροφή εκείνων που εγκατέλειψαν από το 2012 το ΠΑΣΟΚ για να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ».

    Στο ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, εκτιμούν ότι θα υπάρξουν κι άλλες διαρροές ψηφοφόρων από την Κουμουνδούρου που θα αναζητήσουν εκλογική στέγη όχι προς το νέο κόμμα που θα δημιουργηθεί αλλά προς τη Χ. Τρικούπη.

    Ετσι, η ομάδα Ανδρουλάκη εκτιμά ότι όχι μόνο θα παραμείνει δεύτερο κόμμα από εδώ και στο εξής, αλλά ότι και θα μπορέσει να παγιωθεί σε ένα ποσοστό πάνω από το 20% όσο η κυβέρνηση κάνει λάθη και ο κόσμος θα εγκαταλείπει τη ΝΔ. Για το λόγο αυτό η επίθεση σε βάρος της κυβέρνησης θα είναι συνεχής και για όλα τα θέματα καθώς πιστεύουν ότι η δημιουργία αντιδεξιού μετώπου μπορεί να έχει κύριο εκφραστή στη Βουλή και στην κοινωνία το ΠΑΣΟΚ.

    Δημήτρης Κουτσούμπας και Νίκος Ανδρουλάκης

    Το ΚΚΕ

    Στον Περισσό χαμογελούν πλατιά με τις δημοσκοπήσεις και με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ μπορεί να παγιωθεί κοντά στο 10% και μάλιστα πιστεύουν ότι μπορούν να βρεθούν και στην τρίτη θέση αφού οι διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνονται και προς τον Περισσό. Εκτιμούν ότι η αριστερή πτέρυγα της Κουμουνδούρου θα επιλέξει πιο «αυθεντική» αριστερή φωνή, δηλαδή του ΚΚΕ κι όχι της «Ομπρέλας».

    Τέλος, ποντάρουν πολύ στη δημοφιλία Κουτσούμπα ο οποίος παραμένει από τους πιο αγαπητούς πολιτικούς.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη

    Κανείς δεν γνωρίζει αν ο Στέφανος Κασσελάκης κάνει διακοπές στις Σπέτσες και φτιάχνει σφηνάκια για να ξεχάσει τον πόνο των διασπάσεων. Αυτό που φαίνεται ότι ως η μεγάλη αγωνία του είναι μήπως υπάρξουν κι άλλες αποχωρήσεις βουλευτών και πέσει κάτω από 32, επομένως χάσει και τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Από τον ΣΥΡΙΖΑ έφυγαν 11 βουλευτές, δηλαδή το 23% της παλιάς ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ψήφοι των βουλευτών που έφυγαν είναι περίπου το 1/3 του συνόλου των βουλευτών.

    Από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν φύγει τέσσερις κι έχουν μείνει μόνο δύο, το οποίο σε σταυρούς εκτιμάται λίγο κάτω από το 40%, αν και υπάρχει η τετρασταυρία στις ευρωεκλογές.

    Εχει φύγει και περίπου το 70% της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ιδιαίτερα προβεβλημένα στελέχη όπως οι 50 πανεπιστημιακοί που αποχώρησαν το Σάββατο.

    Τέλος, εκτιμάται ότι τα δεδομένα δείχνουν πως αυτή τη στιγμή το «κόμμα Κασσελάκη» δείχνει να έχει χάσει περίπου το 30% με 40% της δύναμης που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούνιο, δηλαδή ποσοστό της τάξης του 5% με 7%.

    Αρα στις επόμενες δημοσκοπήσεις η εκτίμηση είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα λαμβάνει ποσοστό γύρω στο 10% με 12%.

    Στην Κουμουνδούρου υπάρχει μεγάλη αμηχανία που είναι έκδηλη από τις τοποθετήσεις στελεχών που απέμειναν όπως ο Νίκος Παππάς. Η αμηχανία έγκειται στο πώς θα αντιμετωπίσουν εκείνους που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι πριν μερικές από εβδομάδες ήταν σύντροφοι. Η «γραμμή Πολάκη», δηλαδή ότι οι αποχωρήσαντες είναι προδότες, διασπαστές, αποστάτες κάνει ακόμη χειρότερη την κατάσταση στο κόμμα και απομακρύνει κι άλλους ψηφοφόρους. Αγωνία επικρατεί και για το τι θα γίνει μέχρι το Συνέδριο, αλλά και πώς θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και τι θα πρέπει να διεκδικήσει.

    Εφη Αχτσιόγλου και Στέφανος Κασσελάκης

    Το νέο κόμμα

    Τις επόμενες ημέρες αναμένονται ανακοινώσεις για το όνομα του νέου κόμματος, αλλά αυτό δεν αρκεί. Η οργάνωση σε όλη την Ελλάδα απαιτεί κινητοποίηση και χρήμα αλλά και δυναμική παρουσία στη Βουλή και τα ΜΜΕ.

    Κυρίαρχο ρόλο φαίνεται ότι θα έχουν οι κ. Τσακαλώτος και Χαρίτσης και βεβαίως η Εφη Αχτσιόγλου οι οποίοι θα προσπαθήσουν να περάσουν τις θέσεις του κόμματος και να δείξουν γιατί έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Η διαφοροποίηση με θέσεις καθαρές είναι το μεγάλο στοίχημά τους, όπως και μια σταθερή δημοσκοπική εικόνα που θα κινείται σταθερά πάνω από το 5% και θα ανεβαίνει συνεχώς «κλέβοντας» κι άλλα στελέχη από την Κουμουνδούρου. Οι ευρωεκλογές βεβαίως θα κρίνουν το εγχείρημά τους και τη δυναμική που θα έχει. Αν δηλαδή θα έχει βραχύ βίο και θα είναι κόμμα μιας χρήσης ή αν μπορεί να αντικαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Ζωή Κωνσταντοπούλου

    Η Πλεύση της Ζωής

    Μάχη στην ίδια δεξαμενή θα δώσει και η Πλεύση Ελευθερίας, ένα κόμμα προσωποπαγές στο οποίο ξεχωρίζει μόνον η Ζωή Κωνσταντοπούλου που προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν και στην πορεία η Πλεύση έχει αλλάξει κι έχει μαζέψει ψηφοφόρους και από άλλους χώρους, εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να δυναμώσει παίρνοντας μέρος από την «κληρονομιά» του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον αυτόν συνεχίσει να διαλύεται.

    Λίγο δύσκολο βεβαίως αφού και στην Πλεύση τα προβλήματα δε λείπουν, έχουν άλλωστε φύγει δύο βουλευτές, ο κ. Χουρδάκης και η κ. Παπαϊωάννου, οι οποίοι δεν αποκλείεται να μεταπηδήσουν σε άλλο κόμμα, ίσως στο υπό διαμόρφωση από τους «φευγάτους» του ΣΥΡΙΖΑ.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπέος κατά Κασσελάκη: Αυτός προκάλεσε με τις αηδίες για τις υιοθεσίες



    ΣΧΟΛΙΑ