ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για «αρουραίους των υπονόμων του διαδικτύου» έκανε λόγο ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης από το βήμα της Βουλής, για τα όσα διακινήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο διαδίκτυο περί εμπλοκής του σε ψηφιακά έργα, με υπόνοιες για διασπάθιση κονδυλίων.
Ο κ. Πιερρακάκης απάντησε με σφοδρότητα, λέγοντας πως «οι απαντήσεις θα δοθούν στις αίθουσες των δικαστηρίων» για όσους την κατασκεύασαν μέσω του διαδικτύου, ωστόσο όπως ανέφερε, δεν περίμενε αυτή η «ιστοριούλα» όπως την χαρακτήρισε ειρωνικά, να μεταφερθεί και στην αίθουσα της Βουλής, με αφορμή μια αποστροφή του εκπροσώπου της Νίκης, η οποία ήταν αντίστοιχη με ερώτηση που του απηύθυνε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης.
«Το περασμένο Σαββατοκύριακο διακινήθηκε μια ιστοριούλα η οποία προσπαθούσε να συσχετίσει και εμένα προσωπικά, σε σχέση με συμμετοχή σε αυτά έργα, με δήθεν εταιρείες», είπε ο κ. Πιερρακάκης. Διακινήθηκαν από διάφορα ακροδεξιά τρολ του διαδικτύου, είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και σχολίασε: «Αφού αφαιρέθηκαν τα μηνύσιμα σκέλη, αυτό ήρθε και έγινε κομμάτι της ερώτησης του κ. Χαρίτση. Σε ό,τι αφορά τους αρουραίους των υπονόμων του διαδικτύου, οι απαντήσεις θα δοθούν στις αίθουσες των δικαστηρίων. Δεν περίμενα όμως η οσμή των υπονόμων του διαδικτύου να έρθει σε αυτή την αίθουσα».
Ο Υπουργός μάλιστα, παρέθεσε και τρεις παρατηρήσεις αναφορικά με τα ψηφιακά έργα των τελευταίων ετών. Συγκεκριμένα ανέφερε χαρακτηριστικά:
Παρατήρηση πρώτη: Σε ο,τι αφορά τα ψηφιακά έργα, όσοι επιλέγουν να τα χτυπήσουν και να τους κάνουν κριτική, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι πριν αναλάβουμε το 2019, αντιμετωπίσαμε την απόλυτη ανυπαρξία. Είμασταν ακόμη μια χώρα, η οποία λειτουργούσε στο fax, μια χώρα στην οποία δεν μπορούσε κανένας να κάνει ψηφιακά ούτε μία υπεύθυνή δήλωση. Όλα αυτά άλλαξαν, αυτό έγινε από μηχανικούς και από στελέχη του Ελληνικού Δημοσίου όλων των αποχρώσεων και αυτό αγκαλιάστηκε από όλο τον ελληνικό λαό, όπως φαίνεται σε κάθε δημοσκόπηση. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων είναι η ανυπαρξία αυτού που παραλάβαμε. Πολιτική παρατήρηση πρώτη.
Παρατήρηση δεύτερη: Όλα τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν 26 στάδια. Εθνικά και ευρωπαϊκά. Με αντίστοιχες υπογραφές, αντίστοιχους ελέγχους και ανάμεσα σε αυτά και έλεγχο του Ελεγκτικού συνεδρίου. Προσυμβατικό έλεγχο για τις προδιαγραφές και για το καλώς έχει.
Παρατήρηση τρίτη: Ισχύουν τα νούμερα που αναφέρει αυτή η γνωστή θεωρία της συνομωσίας; Η αγορά πληροφορικής, εικοσαπλασιάστηκε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και τα ψηφιακά έργα αφορούν όλη την κυβέρνηση, όλη την υπουργεία. Εγώ θα αναφέρω μόνο τα στοιχεία της Κοινωνίας πληροφορίας. Πόσα έργα δημοπρατήθηκαν ; 203. Σε πόσα από αυτά είχαμε άνω της μιας προσφορές; Στα δύο τρίτα. Στο ένα τρίτο που δεν είχαμε, στα μισά, είχαμε κοινοπραξίες εταιριών, πάνω από μια εταιρεία. Ήταν σε αυτό το 1,8 δις, που είναι το σύνολο 10 οι εταιρείες οι οποίες πήραν αυτά τα ποσά ; Όχι, ήταν 102.
Ο κ. Πιερρακάκης στάθηκε ιδιαίτερα και στην ερώτηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς.
Τέλος ο κ. Πιερρακάκης απαντώντας προσωπικά προς τον κ. Χαρίτση αναφέρθηκε και στα έργα που χρηματοδοτήθηκαν την περίοδο 2015- 2019.
«Διαπίστωσα ότι ο κ. Χαρίτσης είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στην ερώτησή του. Οπότε ανέτρεξα στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στα έργα που χρηματοδοτήθηκαν το 2015-2019. Δημοπρατήθηκαν 13 έργα. Σε πόσα από αυτά είχαμε πάνω από μια προσφορές; Μαντέψτε. Μηδέν. Οπότε με βάση το ευαίσθητο το κριτήριο του κ. Χαρίτση, κανονικά θα έπρεπε μόνος του να πάει να παραδοθεί στον εισαγγελέα.
Εγώ, να πω, θα ήμουν συνήγορος υπεράσπισης, διότι γνωρίζουμε την περίμετρο ευθύνης των υπουργείων και της αγοράς. Η ερώτηση του αναφέρει για έλεγχο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ο έλεγχος έγινε με επιστολή από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, τον Ιανουάριο του 2024, ζητώντας από την επιτροπή Ανταγωνισμού να ελέγξει για το καλώς έχειν για ένα έργο. Εμείς το ζητήσαμε.
‘Αρα, δεν είστε μόνο συκοφάντες από το κάτω ράφι, δεν είστε μόνο τοξικοί, είστε και αδιάβαστοι και για τα δικά μας πεπραγμένα αλλά κυρίως για τα δικά σας», είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, στην γραπτή ερώτησή του ανέφερε ότι «τον Απρίλιο του 2024, ένα δημοσίευμα του ευρωπαϊκού δημοσιογραφικού οργανισμού ‘politico.eu’, αποκάλυψε ότι διεξαγόταν έρευνα από τις ευρωπαϊκές και τις εθνικές αρχές, σχετικά με την ανάθεση σε μόλις 10 εταιρείες, μεγάλου αριθμού έργων (πλέον των 600) στον τομέα της τεχνολογίας, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ, που χρηματοδοτούνται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είχε επιβεβαιώσει ότι ξεκίνησε διαδικασία έρευνας μετά από καταγγελία ελληνικής εταιρείας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαβιβάσθηκε στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF)».
Θέλουμε η Ελλάδα να πάει ακόμα πιο μπροστά
«Ψηφίζουμε το νέο δημοσιονομικό κανόνα της ΕΕ. Το να βρισκόμαστε σε τούτη εδώ την αίθουσα και λέμε ότι ‘ετούτο εδώ δεν το δέχομαι’, είναι σα να λέμε ότι δεν δεχόμαστε τους όρους συμμετοχής μας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, στη συζήτηση που εξελίσσεται στη Βουλή, επί του σχεδίου νόμου για τη δημοσιονομική ισορροπία.
«Τελικά όλα αυτά έχουν ένα θεμελιώδες πολιτικό μήνυμα. Την απόφαση μιας κυβέρνησης και μιας γενιάς να μην περάσει το λογαριασμό στην επόμενη, όπως της συνέβη», είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σημειώνοντας ότι «η γενιά των σημερινών τριαντάρηδων, σαραντάρηδων, πενηντάρηδων, πλήρωσαν το κόστος της κρίσης και γι΄αυτό το λόγο, αυτό που πρέπει να κατακτήσουμε τώρα, είναι να μην φύγουμε από αυτή τη διαδρομή, η οποία, αν βάλουμε παραπάνω κόπο, μόχθο, μεταρρυθμίσεις, αλλαγές, θα μας επιτρέψει η Ελλάδα να φύγει ακόμα περισσότερο, αναπτυξιακά, μπροστά».
Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στο δημοσιονομικό κανόνα, επισημαίνοντας ότι έχει και εξαιρέσεις. «Αν υπάρχει μια κρίση πολιτικής προστασίας, αυτές οι δαπάνες αυτομάτως εξαιρούνται. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια εξαιρούνται. Αλλά από εκεί και πέρα, έχει μια θεμελιώδη και συμπαγή φιλοσοφία, η οποία αφορά, το σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ», είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Με δεδομένες όλες τις παραμέτρους του δημοσιονομικού κανόνα, ο δημοσιονομικός χώρος που έχουμε μπροστά μας, για το 2026 – και αυτή είναι μια συζήτηση που συναρτάται και με την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ – είναι 1,5 δισ. ευρώ, είπε ο κ. Πιερρακάκης.
«Αυτή η τομή που διενεργείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ένα ακόμη βήμα προς την ευρωπαϊκή εναρμόνιση των οικονομιών μας, για να μπορέσουμε να συγχρονιστούμε, να μπορέσουμε να παράξουμε ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα», ανέφερε ο υπουργός, για να επισημάνει: «Η Ελλάδα είναι από τις 6 χώρες από τις 27, που έχει πλεονάσματα. Αυτό θα συνεχιστεί, και πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία θα χτίζουμε διαρκώς και με ακόμη μεγαλύτερο πείσμα, ειδικά όταν κάποιοι άλλοι θα προσπαθούν να γκρεμίζουν. Ήρθε η εποχή να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε όλες τις δυνατότητες της χώρας, χτίζοντας πάνω στις μεγάλες και ασφαλείς κατακτήσεις τις οποίες κέρδισε με τον ιδρώτα και το μόχθο του ο ελληνικός λαός».
Διαβάστε επίσης:
Μπελέρης: Η έκθεση για την Αλβανία ωραιοποιεί αντί να παρουσιάζει την πραγματική κατάσταση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
