• Πολιτική

    Πέτσας: Ζητάμε από την ΕΕ κατάλογο κυρώσεων για Τουρκία – Προς απαγόρευση τα πανηγύρια ως τέλη Ιουλίου

    • NewsRoom

    Στέλιος Πέτσας


    Η απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί είναι ιστορικό λάθος, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας συμπληρώνοντας ότι οφείλει να αντιδράσει η παγκόσμια κοινότητα, καθώς το ζήτημα δεν είναι ελληνοτουρκικό.

    «Από την περασμένη Παρασκευή, ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος, η Ευρώπη και γενικότερα η Δύση, οι απανταχού της γης Χριστιανοί και βεβαίως η Ελλάδα, βρισκόμαστε μπροστά στην πρόκληση και ύβρη της Τουρκίας και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Πρόκειται για ιστορικό λάθος. Και απέναντι σε αυτό, οφείλει να αντιδράσει η παγκόσμια κοινότητα» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας, καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας, επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο προς τον οποίο εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας, συζήτησε το θέμα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ανέλαβε πρωτοβουλία επικοινωνίας και διαβούλευσης με ομολόγους του.

    Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι ο πρωθυπουργός θα έχει επικοινωνίες και τηλεφωνικά και δια ζώσης με ομολόγους του στην σύνοδο κορυφής

    Κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει ατιμώρητα το διεθνές δίκαιο, συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας και τόνισε: «Η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και η Ευρώπη οφείλει να καταλάβει ότι έχει υποχρέωση να πάρει αποφάσεις για να βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα.

    Σε ερώτηση τι είδους κυρώσεις θα είναι αυτές, ο κ. Πέτσας είπε ότι μπορεί να είναι διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές, αλλά τις ανακοινώσεις αυτές θα κάνεις ο κ. Δένδιας μετά την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, σήμερα, όπου θα τεθεί το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.

    Καμπάνα από αύξηση κρουσμάτων

    Η αύξηση των κρουσμάτων έχει χτυπήσει την καμπάνα, είπε ο Στέλιος Πέτσας και σημείωσε ότι κατά την σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκε:

    Πρώτον, εντείνονται οι στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας με έμφαση στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από την 1 Ιουλίου μέχρι και την 11η Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας 67.797 τεστ, εκ των οποίων τα 218 ήταν θετικά. Ποσοστό μόλις 0,35%. Όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα θετικά τεστ είναι τετραπλάσια στον Προμαχώνα, από ό,τι για παράδειγμα στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

    Από τα ξημερώματα της Τετάρτης θα ελέγχονται εξονυχιστικά τα αποδεικτικά έγγραφα των αρνητικών τέστ που υποχρεούνται να προσκομίζουν όσοι επιθυμούν να εισέρθουν από τον Προμαχώνα. Σε περίπτωση επίδειξης μη-αυθεντικού, πλαστού, εγγράφου, θα επιβάλλονται φυσικά οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

    Δεύτερον, ενισχύονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία. Ήδη, το Σαββατοκύριακο έγιναν 1.011 στοχευμένοι έλεγχοι στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και στην Κρυσταλλοπηγή.

    Τρίτον, όπως είχαμε προαναγγείλει, ανοίγουμε τις απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουλίου. Επιπλέον, ανοίγουμε τις απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία από τις 22 Ιουλίου 2020. Παράλληλα, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα οι Η.Π.Α., εξετάζεται το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από τέλος Ιουλίου 2020, με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα.

    Τέταρτον, επειδή η καμπάνα κινδύνου δεν χτυπάει μόνο για τις αφίξεις από το εξωτερικό, αλλά και για τα φαινόμενα χαλάρωσης στο εσωτερικό, ζητήθηκε από την Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων να εξεταστεί, στη σημερινή της συνεδρίαση, η άμεση απαγόρευση των πανηγυριών και λοιπών μαζικών εκδηλώσεων μέχρι, τουλάχιστον, τέλος Ιουλίου.

    «Ανατριχιαστικά όσα αποκαλύπτονται»

    «Τα όσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες ημέρες για το παρακράτος που χτιζόταν στη διάρκεια των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι πραγματικά ανατριχιαστικά για τη Δημοκρατία μας και εγείρουν σοβαρό πολιτικό ζήτημα. Μια σημαντική πτυχή των αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων τους αφορά στη δημιουργία παραδικαστικού κυκλώματος για τη συκοφάντηση και τη δίωξη πολιτικών αντιπάλων» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε ότι η πτυχή αυτή -του παραδικαστικού κυκλώματος, για το οποίο ελέγχεται ο κ. Παπαγγελόπουλος- απασχόλησε επί μήνες την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, η οποία αναμένεται να καταθέσει το πόρισμά της αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες.

    Μια δεύτερη πτυχή, συνέχισε ο κ. Πέτσας, αφορά «σειρά παράνομων ενεργειών με στόχο τον έλεγχο των ΜΜΕ, υπόγειες διαδρομές χρήματος, μέσω off shore εταιρειών και εικονικών συναλλαγών, περίεργες επαφές και ταξίδια του τότε υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά».

    «Οι αποκαλύψεις εγείρουν μείζονος σημασίας ηθικά, νομικά και πολιτικά ζητήματα που άπτονται της Δημοκρατίας. Μέρη της πτυχής αυτή βρίσκονται ήδη στη Δικαιοσύνη και κάποια στιγμή αναμένεται να φτάσουν κάποια στιγμή και στη Βουλή. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι απέναντι σε όλα αυτά, ο κ. Τσίπρας -όπως είδαμε στη συνεδρίαση της ΚΟ του- δεν αρνήθηκε τα γεγονότα και δεν τόλμησε να αποδοκιμάσει τις αθλιότητες που καταγγέλλονται».

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τον πρώην πρωθυπουργό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Περιμένουμε από την δικαιοσύνη να προχωρήσει, όταν η υπόθεση φτάσει στη Βουλή θα τοποθετηθούμε για τις περαιτέρω ενέργειες».

    Πάντως, πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο Νίκος Παππάς έβαλε στο κάδρο τους συντρόφους του, λέγοντας στην χθεσινή του ανακοίνωση «μας».



    ΣΧΟΛΙΑ