F

Πολιτική

Πέτσας: Τουρισμός σε καραντίνα δεν υπάρχει – Ορόσημο το τέλος Ιουνίου για την εξέλιξη της πανδημίας

Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών


Για το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών και τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις μεταφορές μίλησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας ότι «βιώνουμε ένα φαινόμενο πρωτοφανές και θα πρέπει  να προσαρμοστούμε σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα».

Για το άνοιγμα των παραλιών σημείωσε ότι κρίθηκε απαραίτητο να αυξηθούν τα τετραγωνικά μέτρα στα οποία θα απλωθούν όσοι επιθυμήσουν να τις επισκεφτούν αυτό το Σαββατοκύριακο. 

«Άνθρωποι της  Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας σε συνεργασία με τους Δήμους και τους επαγγελματίες του χώρου θα συμβουλεύουν και το προσωπικό και τους επισκέπτες ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας που έχουν υποδειχθεί, γιατί χωρίς την τήρηση των αποστάσεων θα έχουμε ένα πισωγύρισμα. Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο. Τα μέτρα υγιεινής και προστασίας και οι αποστάσεις. Χωρίς αυτά θα έχουμε πρόβλημα» τόνισε και πρόσθεσε:

«Θα είναι εκεί για να δίνουν συμβουλές και όχι για να επιβάλλουν πρόστιμα. Αλλά αν χρειαστεί και υπάρχει μια παραβατική συμπεριφορά, θα ελεγχθεί. Οι υπόλοιποι δεν είναι κορόιδα».  

Η περίπτωση της Ν.Σμύρνης Λάρισας

Μιλώντας για την περίπτωση της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, είπε ότι όπου υπάρχει ένα φαινόμενο που μας ανησυχεί για εξάπλωση και μεγάλες πιθανότητες διασποράς στην κοινότητα, εκεί θα παρεμβαίνουμε τοπικά.

«Στα υπόλοιπα σημεία  θα απευθύνουμε συμβουλές. Δεν μπορεί να υπάρχει  ένας αστυνομικός, ένας λιμενικός, ένας άνθρωπος της Δημοτικής Αστυνομίας δίπλα σε κάθε πολίτη. Για αυτό λέμε ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να τηρούμε και ελπίζουμε να συνεχίσουμε όπως είχαμε φτάσει μέχρι σήμερα και τις επόμενες ημέρες» τόνισε.

Επανέλαβε ότι αν χρειαστεί τα μέτρα θα ενεργοποιηθούν ξανά, αλλά πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία φάση, που δεν χρειάζεται. «Σημασία έχει να ελέγχουμε γρήγορα τα φαινόμενα αν πάνε να ξεφύγουν. Για αυτό η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει μέχρι σήμερα από την ιχνηλάτηση είναι πολύ σημαντική» τόνισε.

Για τον τουρισμό και τις μετακινήσεις 

Αναφερόμενος στον τουρισμό ο κ. Πέτσας είπε πως «πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι τουρισμός σε καραντίνα δεν υπάρχει. Επομένως, όταν θα φτάσουμε σε ένα καθεστώς σχετικής εξομάλυνσης των πτήσεων και των ακτοπλοϊκών μεταφορών, θα υπάρχει μία αύξηση των επισκεπτών, όχι μόνο του εσωτερικού, αλλά και του εξωτερικού».

Ως χρονικό ορόσημο έθεσε το τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου λέγοντας ότι τότε «θα έχει φανεί αν θα έχουμε μία  σημαντική κάμψη της πανδημίας, μία επιβράδυνση, όχι μόνο στην Ελλάδα, που έχουμε πάει σχετικά καλά, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες, ώστε να δούμε πώς θα πρέπει να κινηθούμε εκείνο το διάστημα».

Για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν σήμερα τόνισε ότι θα δείχνουν πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει το θέμα του τουρισμού με σοβαρότητα και έχει ένα συνεκτικό σχέδιο το οποίο και ξεδιπλώνουμε.

Το βασικό, πρόσθεσε, είναι ότι όλοι οι ταξιδιώτες που θα θέλουν να  χρησιμοποιήσουν το αεροπλάνο, θα φορούν μάσκα. «Στους κλειστούς χώρους θα χρησιμοποιείται μάσκα. Και στα αεροπλάνα  και στις ακτοπλοϊκές μεταφορές. Θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις που θα αφορούν, όχι μόνο τους ταξιδιώτες, αλλά και τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουν οι επαγγελματίες, είτε μιλάμε για ένα πλοίο, είτε ένα αεροπλάνο ή ένα ταξιδιωτικό γραφείο.

» Το ίδιο ισχύει και για τις οδικές μεταφορές, ιδίως τις μετακινήσεις με πούλμαν, με ΚΤΕΛ, στα οποία θα υπάρχει αρκετός κόσμος. Όχι φυσικά για το ΙΧ αυτοκίνητο. Όλα αυτά θα συνθέτουν ένα συνεκτικό πλαίσιο, το οποίο θα γνωρίζουν όλοι από πριν, όσοι θα επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας».

Για το ενδεχόμενο διμερών συμφωνιών τόνισε ότι θα είναι «μέρος της λύσης του φετινού προβλήματος, αλλά δεν θα είναι το κύριο, ιδίως για τις ευρωπαϊκές χώρες».

Επανέλαβε ότι το πλαίσιο συστάσεων που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ικανοποιητικό, υπό την έννοια ότι θέτει τους βασικούς κανόνες πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθούν όλα τα κράτη-μέλη για να μην υπάρχει κατακερματισμός.

«Είναι πολύ ενθαρρυντικό για την Ελλάδα ότι υπάρχει, ως βασική αρχή, η αρχή της μη διάκρισης. Δεν έχει δηλαδή σημασία ούτε το μέσο μεταφοράς ούτε η γειτνίαση, παρά μόνο τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της χώρας που επισκέπτεσαι. Και επειδή η Ελλάδα στο προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε λίγα κρούσματα, λίγους θανάτους σε σχέση με άλλες χώρες και ένα Σύστημα Υγείας που δεν δέχθηκε πολλούς κραδασμούς είναι τώρα σε θέση να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες. Είναι ένα καλό διαβατήριο αυτό για τη χώρα μας, το οποίο θα πρέπει να σφραγίσουμε τις επόμενες ημέρες με τη συμπεριφορά μας στις παραλίες και σε όλους τους υπαίθριους χώρους» τόνισε.

Για τη Δικαιοσύνη

Η κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Πέτσας, δεν παρεμβαίνει στα θέματα της Δικαιοσύνης, ενώ για την τοποθέτηση Σκέρτσου στο θέμα της δίκης Τοπαλούδη είπε ότι «εξέφρασε προσωπικές απόψεις, χωρίς καμία πρόθεση να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης».

«Φαίνεται όμως ότι  στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και σε όσους θέλουν να δουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις, περισσεύει η υποκρισία. Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον κ. Σκέρτσο. Εξέφρασε προσωπικές απόψεις, χωρίς καμία πρόθεση παρέμβασης στη Δικαιοσύνη» τόνισε ο κ. Πέτσας.

«Δεν είναι προσπάθεια παρέμβασης στη Δικαιοσύνη η προσωπική άποψη, η οποία εξηγείται αμέσως ότι δεν είχε τέτοιο σκοπό. Πρόβλημα υπάρχει όταν κάποιος μιλά για έλεγχο των αρμών της εξουσίας, όταν υπάρχει ένα παραδικαστικό κύκλωμα επί των ημερών του, που σήμερα ελέγχεται από την Προανακριτική Επιτροπή ή ακόμα όταν δεν αρέσει σε κάποιον μια απόφαση της Δικαιοσύνης, όταν λέει για παράδειγμα, ότι αποκλείεται να βγει αρνητική απόφαση από  το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτά ναι, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι προσωπικές απόψεις» κατέληξε. 

 


ΣΧΟΛΙΑ