• Πολιτική

    Πέτσας: Παραδειγματική η τιμωρία όσων παραβιάζουν τα μέτρα – Δεν είναι στις επιλογές το lockdown

    • NewsRoom
    Στέλιος Πέτσας: Να μην αναβάλλονται τα ραντεβού για εμβολιασμό τον Αύγουστο

    Στέλιος Πέτσας


    Η χώρα παραμένει σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες, όμως τις τελευταίες μέρες υπάρχει ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων και μεγάλη πτώση του μέσου όρου ηλικίας αυτών που νοσούν. Πανελλαδικά ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 37 έτη, στην Θεσσαλονίκη τα 28 έτη, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

    Συμπλήρωσε ότι φαίνεται πως επιστρέφουμε στην φάση του Ιουλίου, όταν οι νέοι επέστρεψαν στην κανονικότητα προ κορονοϊού. Ασυμπτωματικοί χωρίς να το γνωρίζουν μεταφέρουν τον ιό στις οικογένειές τους, είπε. Κάνουμε ξανά έκκληση

    «Δεν εννοείται καμία αμέλεια και καμία παραβίαση των μέτρων, όπως η οργάνωση πάρτυ σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος» είπε και συμπλήρωσε: «Θα είναι παραδειγματική η τιμωρία όσων παραβιάζουν τα μέτρα».

    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αφενός κάνει έκκληση σε όλους να τηρουν τα μέτρα και εντατικοποιεί ελέγχους. Αφετέρου ο πρωθυπουργός θα απευθύνει μήνυμα στις 7 στους πολίτες, με το οποίο θα τους ενημερώσει για το πού βρισκόμαστε και θα ανακοινώσει νέα μέτρα.

    Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι το lockdown δεν είναι στις επιλογές της κυβέρνησης.

    Ερωτηθείς εάν εκτός από τους νέους υπάρχουν κι άλλες εστίες υπερμετάδοσης όπως τα μέσα μεταφοράς και τα σχολεία, απάντησε από τα στοιχεία δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.

    Εμείς βλέπουμε το ηλικιακό προφίλ και τις εστίες και αναλύουμε τα στοιχεία. Στα σχολεία δεν υπήρχε ζήτημα διασποράς από μαθητή σε μαθητή, δεν γίνεται έτσι η μετάδοση. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε να αυξήσουμε τις προσλήψεις στην παιδεία, για να μην έχουμε ελλείψεις. Είναι πολύ ικανοποιητική η εξέλιξη στα σχολεία» είπε.

    Για τα μέσα μεταφοράς απάντησε ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για την αποσυμφόρηση σε ώρες αιχμής (σταδιακή προσέλευση, αύξηση στόλου λεωφορείων και τηλεργασία). Πρόσθεσε ότι από τα rapid tests σε σταθμούς προκύπτει πως τα μέσα δεν είναι τόσο μεγάλη πηγή μετάδοσης.

    Αναφορικά με την πρόταση του πρωθυπουργού στους εταίρους για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία είπε ότι στόχος της πρότασης ήταν να ενισχύσει την εργαλειοθήκη μέτρων με ένα ακόμη εργαλείο που μπορεί να πλήξει την ισχύ της Τουρκίας και ίσως την αναγκάσει να συμμορφωθεί.

    «Αυτή η κίνηση άνοιξε έναν δημόσιο διάλογο στην ΕΕ. Δεν γίνεται η ΕΕ να προμηθεύει σφαίρες στην Τουρκία, που μπορεί να στραφούν εναντίον της» είπε ο κ. Πέτσας.

    Αναφορικά με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών είπε ότι η Ελλάδα επιδιώκει την επανέναρξη διαλόγου για την υφαλοκρηπίδα, όπως είναι ανοιχτός και ο δρόμος να πάμε και στην Χάγη, εάν ο διάλογος δεν αποδώσει.

    «Ναι είμαστε έτοιμοι να πιάσουμε το νήμα διερευνητικών επαφών από εκεί που το αφήσαμε τον Μάρτιο του 2016, αλλά με την διαρκή ανανέωση των navtex η Τουρκία δείχνει ότι δεν έχει διάθεση διαλόγου» σημείωσε.



    ΣΧΟΛΙΑ