• Πολιτική

    PESCO: Συμπαραγωγός για τη νέα «ευρω-κορβέρτα» η Ελλάδα, μαζί με Γαλλία και Ιταλία

    • NewsRoom
    Ναυπηγείο Σκαραμαγκά

    Ναυπηγείο Σκαραμαγκά


    Το τρίτο μέλος του προγράμματος παραγωγής της «ευρω-κορβέτας» (“European Patrol Corvette”)  αποτελεί από σήμερα η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία και τη Γαλλία,  όπως ανακοινώθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) για το πρόγραμμα.

    Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υιοθετήθηκε από την PESCO στις 12 Νοεμβρίου 2019, με συντονιστή την Ιταλία. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη σχεδίαση και ανάπτυξη πρωτότυπου για μια νέα κλάση πολεμικού πλοίου, με την επωνυμία “European Patrol Corvette”. Το πλοίο που θα προκύψει, θα επιτρέπει τη φιλοξενία αρκετών συστημάτων και εξοπλισμού, για να ολοκληρώνει με ευέλικτη προσέγγιση έναν μεγάλο αριθμό καθηκόντων και αποστολών. Το πλοίο αναμένεται να έχει εκτόπισμα τουλάχιστον 3.000 τόνων, δηλαδή μέγεθος παρόμοιο με τις διαθέσιμες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού. Πέρα από τις ανάγκες των πολεμικών ναυτικών των κρατών, αναμένεται να υπάρχουν κέρδη και από δυνητικές εξαγωγικές συμβάσεις.

    Η συμμετοχή της Ελλάδας αναμένεται να προσφέρει έργο σε ελληνικά ναυπηγεία αλλά και κίνητρο σε επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στον συγκεκριμένο κλάδο.

    Η ανάπτυξη του προγράμματος αναμένεται να αποδώσει καρπούς μετά το 2025.



    ΣΧΟΛΙΑ