• Πολιτική

    «Πέρασε» από τη Βουλή της ΠΓΔΜ η συμφωνία για το όνομα


    Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επικύρωσε, σε ειδική συνεδρίαση, την συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα για την επίλυση της διαφοράς του ονοματολογικού. Η συμφωνία επικυρώθηκε με 69 ψήφους υπέρ.

    Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

    Η συζήτηση στη γειτονική χώρα διεξάγεται, ενώ οι σχέσεις Ζάεφ-Ιβανόν είναι εξαιρετικά τεταμένες. O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, σε χθεσινή του συνέντευξη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιδιώξει την αποπομπή του προέδρου της ΠΓΔΜ, αν δεν επικυρώσει τη συμφωνία.

    «Υπάρχει διάθεση για παγίωση της πλειοψηφίας της Βουλής και αν χρειαστεί να αποπεμφθεί ο Πρόεδρος. Οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν την αλλαγή του ονόματος» είπε ο Ζάεφ.

    «Όμως αν η συμφωνία γίνει αποδεκτή στο δημοψήφισμα, κανένας δε θα έχει το δικαίωμα ανατροπής της», τόνισε ο Ζάεφ.

    Η σύγκρουση κορυφώθηκε με την απάντηση Ιβανόφ προς Ζάεφ: «Η άποψή μου για τη συμφωνία με την Ελλάδα είναι οριστική και αμετάκλητη παρά τις απειλές. Ζητώ από τον Ζάεφ, με την ίδια πλειοψηφία των 2/3 που είναι αναγκαία για την αλλαγή του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία για τον προσδιορισμό της ευθύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή στη διαδικασία της πρότασης μομφής (σ.σ.: εναντίον του). Η θέση μου για τη βλαπτική συμφωνία είναι οριστική και παραμένει αμετάβλητη, παρά τις δεδηλωμένες απειλές και πιέσεις» είπε ο Ιβανόφ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αμετακίνητος ο Ιβανόφ μετά την απειλή Ζάεφ: «Δεν αλλάζω θέση, ρίξε με… αν τολμάς»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Βόμβα» Ζάεφ: Αποπομπή Ιβανόφ αν δεν υπογράψει τη συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία»



    ΣΧΟΛΙΑ