Πολιτική

Πελώνη: Ξεκίνησε η πορεία για την νέα κανονικότητα – Άνοιγμα του τουρισμού με πέντε ζώνες άμυνας

  • NewsRoom

Αριστοτελία Πελώνη


«Η χώρα μας ξεκίνησε ήδη την πορεία για τη νέα κανονικότητα. Μετά το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου, της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και των σχολείων, είμαστε τώρα στην επόμενη φάση», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ξεκινώντας την πρώτη μετά από μήνες, διά ζώσης ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Διανύουμε κιόλας τις πρώτες μέρες μετά το άνοιγμα του Τουρισμού και των μουσείων, την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων, την κατάργηση της υποχρέωσης αποστολής μηνυμάτων και τη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας», επεσήμανε.

Και πρόσθεσε πως «σε κάθε περίπτωση εφαρμόζονται συγκεκριμένοι κανόνες για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ για το άνοιγμα του Τουρισμού δημιουργήθηκαν πέντε ζώνες άμυνας:

Η πρώτη αφορά τις πύλες εισόδου. Όλοι οι ταξιδιώτες οφείλουν να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF μέχρι και μία μέρα πριν από το ταξίδι τους και να προσκομίζουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωσή του είτε αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών, είτε βεβαίωση νόσησης ή θετικής διάγνωσης ισχύος 2 – 9 μηνών από την ημερομηνία νόσησης». Στο σημείο αυτό η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι από την 1η Ιουνίου θα γίνει ενεργοποίηση του green pass.

Αναφορικά με τη δεύτερη ζώνη, και πάλι στις πύλες εισόδου, η κ. Πελώνη είπε ότι «αφορά στη διενέργεια στοχευμένων δειγματοληπτικών τεστ.

Η τρίτη αφορά στη δημιουργία πλέγματος ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία της χώρας.

Η τέταρτη αφορά στην εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων για τις δραστηριότητες στον τουρισμό και η πέμπτη στην επιτάχυνση των εμβολιασμών».

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Κοινός στόχος τώρα είναι να αποδειχθούν στέρεα τα βήματα που κάνουμε. Έτσι ώστε να ακολουθήσουν, με ασφάλεια και χωρίς κανένα πισωγύρισμα, τα επόμενα. Είμαστε στην αρχή του τέλους και όχι στο τέλος της προσπάθειας. Δεν τελειώσαμε με την πανδημία. Δεν ξεχνάμε ότι ο ιός παραμένει ανάμεσά μας και καραδοκεί. Και γι΄αυτό -όπως επίμονα συνιστούν οι ειδικοί- οφείλουμε όλοι να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας: Να φοράμε τη μάσκα, να κρατάτε τις αποστάσεις, να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό.

Αναπτύσσουμε δραστηριότητες που μας έλειψαν, εγκαταλείπουμε περιορισμούς που μας κούρασαν, αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση. Δεν εφησυχάζουμε. Ο εφησυχασμός μπορεί να είναι καταστροφικός».

Και η κ. Πελώνη πρόσθεσε πως «είναι απαραίτητο και οι επαγγελματίες να συμμορφώνονται στους ειδικούς όρους λειτουργίας. Τα προηγούμενα 24ωρα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες κατέγραψαν παραβάσεις στη λειτουργία καταστημάτων εστίασης στην Αττική, τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη. Το Σάββατο σε 72.911 ελέγχους, καταγράφηκαν 278 παραβιάσεις των μέτρων, επιβλήθηκαν πρόστιμα 151.400 ευρώ, έγιναν πέντε συλλήψεις και επιβλήθηκε κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε ημερών σε οκτώ επιχειρήσεις. Ήδη, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αναδιαμορφώνουν το πρόγραμμά τους και συνεχίζουν ακόμα πιο εντατικά τους ελέγχους».

Για την Τουρκία

Σχετικά με την πρόταση το Αλέξη Τσίπρα στο Φόρουμ των Δελφών, στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να θέσουμε ως προϋπόθεση αναβάθμισης της τελωνειακής Ένωσης της ΕΕ-Τουρκίας την αποκλιμάκωση στο κυπριακό και στην ανατολική μεσόγειο, η κα Πελώνη υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να συνδέσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και τη Κύπρο και συνολικά με την παραβατική της συμπεριφορά στην περιοχή.

Σημείωσε επίσης ότι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου γίνεται αναφορά σε ενδεχόμενους τρόπους ενίσχυσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο με ταυτόχρονη, ρητή αναφορά να μην επαναληφθούν προκλήσεις και παραβατικές συμπεριφορές.

«Η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης είναι μέτρο που θα μπορούσε να εντάσσεται στη λεγόμενη θετική ατζέντα. Πρέπει η Τουρκία να εφαρμόσει την υφιστάμενη τελωνειακή ένωση, με πλήρη εφαρμογή ως προς την Κύπρο, και να μην παραβαίνει θεμελιώδεις κανόνες. Είναι ζήτημα που έχουμε εγείρει επανειλημμένα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», συνέχισε ενώ για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, είπε ότι έχουν ξεκινήσει η διερευνητικές επαφές.

«Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει και είναι στο χέρι της Τουρκίας πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία. Εφόσον προχωρήσει, το επόμενο στάδιο θα μπορούσε να ήταν μια διαπραγμάτευση και αν δεν ευοδωθεί, τότε προσφυγή στη Χάγη βάση συνυποσχετικού», συμπλήρωσε και τόνισε: «Εδώ τίθεται θέμα υπεραπλούστευσης η οποία δεν πρέπει να γίνεται. Η ζωή και η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη».

Για τις τοποθετήσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας περί «τουρκικής μειονότητας», η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συνθήκη της Λωζάνης και είναι ξεκάθαρη η επισήμανση για μουσουλμανική, θρησκευτική, μειονότητα. «Οτιδήποτε άλλο είναι διαστρέβλωση της πραγματικότητας και παραποίηση των στοιχείων».

Μητσοτάκης – Ζάεφ

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζόραν Ζάεφ η κα Πελώνη μετά από σχετική ερώτηση δήλωσε ότι διερευνήθηκε το πεδίο δυνατοτήτων συνεργασίας, ιδιαίτερα στην ενέργεια και την οικονομία. Είπε επίσης ότι στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των γειτόνων μας, των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, υπό όρους και προϋποθέσεις και εφόσον εκπληρώνονται τα κριτήρια.

Επιπλέον για το χρόνο που θα έρθουν προς κύρωση στη Βουλή οι συμφωνίες με τη γειτονική χώρα και σχετικά με τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι θα τις καταψηφίσει, επανέλαβε ότι αυτό θα γίνει ανάλογα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό και θα προσαρμοστούν στο προγραμματικό έργο και όχι αντίστροφα. «Τα υπόλοιπα στην ώρα τους», πρόσθεσε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ρωτήθηκε και σχετικά με τους βομβαρδισμούς από την ισραηλινή αεροπορία κτιρίων στα οποία στεγάζονταν πρακτορεία ειδήσεων και αν αυτό είναι απόπειρα φίμωσης της ενημέρωσης.

Η κα Πελώνη παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι ο Νίκος Δένδιας έχε επικοινωνίες με τον Παλαιστίνιο και τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα καθώς και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν έχει κάποιο σχόλιο για την κατάθεση του Χρήστου Καλογρίτσα ενώ σε ερώτηση αν θα γίνουν αποδεκτές οι τροπολογίες των βουλευτών Μαριέττας Γιαννάκου και Όλγας Κεφαλογιάννη για το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια ανέφερε: «Όλες οι βουλευτικές τροπολογίες μελετώνται και εξετάζονται. Η διαβούλευση, η σύνθεση απόψεων, να ακούσει η κυβέρνηση και ενδεχομένως να διορθώσει όπου μπορεί, είναι και ο λόγος που γίνεται συζήτηση στις επιτροπές».

Διαβάστε επίσης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ελευθερία δε σημαίνει ανευθυνότητα – Τσιόδρας: Ανησυχώ για τις μεταλλάξεις

Καλογρίτσας στην προανακριτική: Ήμουν και είμαι αριστερός – Ο Παππάς με ήθελε «μπροστινό» για το «ΣΥΡΙΖΑchannel»


ΣΧΟΛΙΑ