• Πολιτική

    Πέφτουν οι τίτλοι τέλους της κυβέρνησης Τσίπρα: Φεύγει μέσα σε ρεσιτάλ παροχολογίας

    • NewsRoom

    Αλέξης Τσίπρας


    Στις 7 Ιουλίου πέφτουν οι τίτλοι τέλους της κυβέρνησης Τσίπρα. Η παραίτηση της κυβέρνησης ολοκληρώνεται τυπικά με την  θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος διάλυσης της Βουλής σήμερα και ξεκινά επισήμως η προεκλογική περίοδος. Το επίσημο έγγραφο θα αναφέρει την ημερομηνία των εκλογών και την ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής.

    Η χώρα θα προχωρήσει προς τις εκλογές χωρίς υπηρεσιακή κυβέρνηση, παρά μόνο με υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος θα διεξάγει και τις εκλογές. Για την θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών έχουν ακουστεί τα ονόματα του Αντώνη Ρουπακιώτη και του Μιχάλη Σταθόπουλου.

    Η αρχή του τέλους ξεκίνησε χθες με την επίσκεψη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον οποίο ζήτησε την προκήρυξη εκλογών σημειώνοντας ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα διαταράξει την πορεία της οικονομίας.

    Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο πρωθυπουργός έδωσε ρεσιτάλ υποσχέσεων για την επόμενη τετραετία, ενώ πολλοί σχολιαστές παρατήρησαν ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές ομοιότητες με αυτό της ΝΔ.

    Στην ομιλία του απολογήθηκε εμμέσως στην μεσαία τάξη, λέγοντας ότι αντιλαμβάνεται την απογοήτευση και τον θυμό εκείνων που σήκωσαν το βάρος της κρίσης μέσω της υπερφορολόγησης, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν ήταν μια ταξικά μονομερής απόφαση, αλλά μια αναγκαιότητα, λόγω της κρίσης και των δυσμενών συνθηκών. Έτσι ώστε να υπάρχουν οι πόροι για να στηριχτούν οι πιο αδύναμοι οικονομικά.

    «Τώρα μπορούμε να δώσουμε ανάσα σε όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα. Τώρα η πατρίδα μας δεν χρειάζεται πια σχέδια μάχης ή σχέδια διαχείρισης της κρίσης και της καταστροφής» υπογράμμισε. Είπε ακόμη πως το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία προς τα εμπρός ή αν θα ξαναγυρίσει πίσω στα δύσκολα και δραματικά χρόνια.

    Απάντηση, συμπλήρωσε, που θα δοθεί από τον ελληνικό λαό, που είναι ο μόνος «που μπορεί να κλείσει οριστικά πίσω την καταπακτή πίσω μας, αλλά και να ανοίξει μπροστά μας διάπλατα το φεγγίτη για ένα πιο φωτεινό μέλλον». «Είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει την απάντηση αν το πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα θα τελειώσει οριστικά ή αν οι θύτες θα επιστρέψουν ως εκδικητές», αυτοί, πρόσθεσε, «που έκαναν πολιτική, χρεώνοντας τις γενιές του μέλλοντος, που μας χρεοκόπησαν, που θέλουν να επιστρέψουν ως δήθεν λυτρωτές από τα δεινά που οι ίδιοι δημιούργησαν».

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια Ελλάδα ανήμπορη να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, που δεν έβγαζε τον μήνα, που θα μπορούσε να την εκβιάσει όποιος τη δάνειζε όσο-όσο. Αυτή είναι η πιο σκληρή μνήμη, η πατρίδα που αφέθηκε έρμαιο στις βουλές του κάθε κερδοσκόπου, τόνισε.

    Όμως, σημείωσε, «σήμερα η Ελλάδα είναι πάλι μια ασφαλής χώρα» που κανένας δεν μπορεί να την εκβιάσει. Γι αυτό, πρόσθεσε «όλοι οι Έλληνες βρισκόμαστε ενώπιον μιας ιστορικής απόφασης κι αυτό είναι το δίλημμα των εκλογών: Ή θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας. Ή θα την δώσουμε πίσω σε αυτούς που τη χρεοκόπησαν. Αυτή είναι απόφαση για τη ζωή μας».

    Η παροχολογία του ΣΥΡΙΖΑ

    Στην συνέχεια ακολούθησε η παροχολογία σχεδιασμένη να απευθυνθεί στην μεσαία τάξη, που στις ευρωεκλογές απέρριψε τον ΣΥΡΙΖΑ και έκανε την διαφορά να φθάσει στο πρωτοφανές 9,35%. Ο λόγος διανθίστηκε με αναφορές στο παλιό πολιτικό σύστημα, που οδήγησε την χώρα στην χρεοκοπία.

    Τα βασικά σημεία των εξαγγελιών Τσίπρα είναι ο στόχος για 500.000 νέες και ποιοτικές δουλειές, «ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία», αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021, μόνιμες προσλήψεις 10.000 ατόμων στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία, θέση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.

    Επιπλέον, υπήρξε πρόβλεψη για ανάπτυξη μέσω της Πράσινης Ανάπτυξης (32% παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 32,5% εξοικονόμηση έως το 2030) καθώς επίσης και οι επενδύσεις με στόχο τον διπλασιασμό Ξένων Άμεσων Επενδύσεων και αύξηση εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ έως το 2025.

    Στους βασικούς στόχους είναι επίσης η μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%, μείωση πρώτου κλιμακίου φόρου εισοδήματος στο 20% και κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

    Στις 12 βασικές δεσμεύσεις για την επόμενη τετραετία περιλαμβάνονται το πλήρως ψηφιοποιημένο Δημόσιο και ο πολιτικός γάμος για ομόφυλα ζευγάρια.



    ΣΧΟΛΙΑ