• Πολιτική

  Παύλος Μαρινάκης: Αύξηση €1.476 σε 660.000 δημοσίους υπαλλήλους, 3% πάνω οι συντάξεις και χαμηλότερες τιμές στο ρεύμα

  • NewsRoom
  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


  «Το 2024 βρίσκει τη χώρα μας σε ισχυρή θέση σε οικονομικό, πολιτικό και διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών του 2024.

  «Το αξιόχρεο της Ελλάδας έχει πλέον αποκατασταθεί με την ανάκτηση της επενδυτικής της βαθμίδας από μια σειρά διεθνών οίκων αξιολόγησης, η χώρα μας είναι «πρωταθλήτρια» στην ανάπτυξη, τις εξαγωγές, στο ρυθμό μείωσης ανεργίας και ιδιαίτερα στις γυναίκες και τους νέους – δύο δείκτες που για χρόνια μας πλήγωναν πολύ- και στις άμεσες ξένες επενδύσεις», είπε και πρόσθεσε:

  «Όλα αυτά όμως, χάρη στις πολιτικές της Κυβέρνησης δεν μένουν απλοί οικονομικοί δείκτες αλλά μεταφράζονται σε ουσιαστική ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, στήριξη των πιο ευάλωτων και των κρίσιμων κρατικών υποδομών»

  Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο λέγοντας ότι «660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν μέσα στο 2024 μια ενίσχυση του εισοδήματός τους που μεσοσταθμικά φτάνει τα 1.476 ευρώ για φέτος, αυξάνονται κατά 3% οι συντάξεις σε σχεδόν 2 εκατομμύρια συνταξιούχους και καταργείται η παρακράτηση του 30% σε όσους συνταξιούχους επιλέγουν να εργάζονται, αυξάνεται κατά 1000 ευρώ το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά, οι νέες μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες θα έχουν πλέον επίδομα μητρότητας ίσο με τον κατώτατο μισθό για 9 μήνες».

  «Επιπλέον, μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται από φυσικές καταστροφές, μονιμοποιείται η απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, αίρεται το πάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ υλοποιούνται επενδύσεις ύψους 12 δισ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης και αυξάνονται οι δαπάνες στην Παιδεία και στην Υγεία κατά 736 εκ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό», ανέφερε στη συνέχεια.

  «Η αυξημένη αυτή δυναμική μας υπαγορεύει όχι μόνο να στοχεύσουμε στην περαιτέρω αύξηση του εισοδήματος όλων των πολιτών αλλά και να προχωρήσουμε με ακόμα εντατικότερο ρυθμό την προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα», πρόσθεσε.

  Η ιστορική μεταρρύθμιση στην Παιδεία

  Στη συνέχεια, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας που θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, ξεκινά μια ιστορική μεταρρύθμιση  η οποία απελευθερώνει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο από την γραφειοκρατία, ενισχύει το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων, αυξάνει τα ερευνητικά προγράμματα, προάγει την διεθνοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων, δίνει δυνατότητες χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων φοιτητών ή ερευνητών δημόσιων ΑΕΙ και φυσικά προβλέπει την διαμόρφωση του πλαισίου για την λειτουργία στη χώρα μας, μη κρατικών παραρτημάτων ΑΕΙ τα οποία είναι εγκατεστημένα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτες χώρες και τα οποία θα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα».

  «Είναι μια αναγκαία μεταρρύθμιση η οποία ικανοποιεί πάγια αιτήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας και θα δημιουργήσει σημαντικά οφέλη στην χώρα μας, όπως η ενίσχυση της οικονομίας με την προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό, την ανάσχεση του brain drain με φοιτητές που θα σπουδάζουν και επιστήμονες που θα επιστρέψουν για να διδάξουν στη χώρα τους, αλλά και με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας. Οι προϋποθέσεις για την λειτουργία τους, όπως έχουμε τονίσει θα είναι ιδιαίτερα αυστηρές», τόνισε.

  Οι αλλαγές στη δικαιοσύνη

  Όσον αφορά τον τομέα της Δικαιοσύνης , ο κ. Μαρινάκης σημειώσε ότι πραγματοποιούνται καίριες, σημειακές παρεμβάσεις που επικεντρώνονται σε δύο άξονες:

  Α. στον περιορισμό της κυρίαρχης μικρομεσαίας εγκληματικότητας και την καταπολέμηση της ατιμωρησίας και

  Β. στην επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας, που αποτελεί βασικό κομμάτι στον αγώνα για ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης.

  Το σχέδιο νόμου προκρίνει ως σημείο κλειδί την έκτιση των ποινών. Έχει κανόνα την έκτιση των ποινών και εξαίρεση την αναστολή τους, σημείωσε.

  Επιστολική ψήφος

  Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στη συνέχεια στην επιστολική ψήφο, λέγοντας ότι τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την καθιέρωσή της στις ευρωεκλογές, «η οποία αποτελεί μια ιστορική τομή για την Δημοκρατία μας. Μια βαθιά κοινωνική μεταρρύθμιση που θα άρει όλα τα πραγματικά και πρακτικά εμπόδια συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, για όλους όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου, όπου και αν ζουν και όπου και αν βρίσκονται στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα, δηλαδή αν για λόγους εργασίας ή σπουδών βρίσκονται μακριά από τον τόπο άσκησης των εκλογικών τους δικαιωμάτων ή αν αδυνατούν λόγω αναπηρίας ή προβλημάτων υγείας να προσέλθουν στις κάλπες».

  Στη συνέχεια, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε:

  «Δημοσιεύθηκε η πρώτη προκήρυξη για την «Επιλογή Διοικήσεων των Φορέων του Δημοσίου και Ενίσχυση της Αποτελεσματικότητάς τους», η οποία αφορά στη στελέχωση των Διοικήσεων των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας.

  Η προκήρυξη αφορά συνολικά στην κάλυψη 21 θέσεων Διοικητών και Υποδιοικητών των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας. Είναι προάγγελος της δεύτερης ενιαίας προκήρυξης για τη στελέχωση των Διοικήσεων των Νοσοκομείων της χώρας, η δημοσίευση της οποίας θα ακολουθήσει σύντομα.

  Ο νόμος θέτει επιπρόσθετα φίλτρα αξιοκρατίας, διαφάνειας και αντικειμενικότητας στην επιλογή των διοικήσεων του δημοσίου και σηματοδοτεί την αλλαγή νοοτροπίας στη δημόσια διοίκηση, τη σχέση σεβασμού που θέλουμε να ενισχύσουμε με τους πολίτες, προκειμένου να απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες, αρχής γενομένης από τον κλάδο της Υγείας ο οποίος αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση».

  Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά

  Αναφορικά με τους ελέγχους στην αγορά, τόνισε ότι συνεχίζονται «όπως είχε δεσμευθεί ο Πρωθυπουργός, με στόχο την πάταξη της κερδοσκοπίας και την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Χθες επιβλήθηκε πρόστιμο 610.000 ευρώ με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, στην εταιρεία «ΑΓΗΝΩΡ ΑΕ» για παράβαση των διατάξεων του νόμου σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, μετά από ελέγχους που διενήργησε η ΔΙΜΕΑ».

  Και συνέχισε λέγοντας: «Μετά από καταγγελία καταναλωτών που αφορούσε στην αγορά κλιματιστικών συσκευών στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», η ΔΙΜΕΑ διενήργησε έλεγχο σε 117 κωδικούς προϊόντων και διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία είχε παραβιάσει τις διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας σε 54 κωδικούς. Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην εταιρεία είναι το διπλάσιο από το όφελος που εκείνη αποκόμισε.

  Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει πολλαπλασιάσει και αυστηροποιήσει τους ελέγχους μέσω της ΔΙΜΕΑ για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και της αισχροκέρδειας με σκοπό την προστασία των καταναλωτών αλλά και του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.

  Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 έγιναν συνολικά 25.267 έλεγχοι και επιβλήθηκαν συνολικά 1.865 πρόστιμα. Συνολικά μαζί με το πρόστιμο που ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024, το ύψος των προστίμων φτάνει τα 13.416.790 ευρώ. Να σημειωθεί ότι από αυτά τα πρόστιμα έχουν εισπραχθεί ήδη από το ελληνικό δημόσιο, περισσότερα από το 50%.

  Σχετικά με την κυβερνητική πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε αυτήν έχουν ενταχθεί 1.300 προϊόντα εκ των οποίων περισσότερα από το 90% είναι επώνυμα. Παράλληλα, λειτουργεί με θετικά αποτελέσματα η πρωτοβουλία «Καλάθι του Νοικοκυριού». Το ίδιο λειτούργησε και το «Καλάθι των Χριστουγέννων» που ίσχυε μέχρι χθες 3 Ιανουαρίου όπως και το «Καλάθι του Άη Βασίλη» που θα λειτουργεί μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

  Το Υπουργείο Ανάπτυξης θα συνεχίσει τους εντατικούς ελέγχους και το 2024. Θα είναι αυστηροί και ορισμένοι εξ αυτών θα είναι στοχευμένοι όπως, για παράδειγμα, αυτοί που θα γίνουν σχετικά με τις τιμές του βρεφικού γάλακτος. Θα ελέγξουμε αν υπάρχουν δομικές στρεβλώσεις σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του συγκεκριμένου προϊόντος και σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβιάσεις του νόμου θα επιβάλλονται βαριά πρόστιμα, όπως ήδη συμβαίνει».

  Νέα τιμολόγια ρεύματος

  Για τα νέα τιμολόγια ρεύματος, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «ξεκίνησε η εφαρμογή της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο το συμφέρον των καταναλωτών, την ανταγωνιστικότητα και τη διαφάνεια μεταξύ των παρόχων.

  Ήδη, φαίνεται ότι οι τιμές διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα τον Ιανουάριο του 2024, συγκριτικά με το 2023, όταν δηλαδή ήταν ακόμη σε ισχύ οι οριζόντιες, κρατικές επιδοτήσεις.

  Σύμφωνα με τις τιμές που ανακοίνωσε ο μεγαλύτερος πάροχος της χώρας, στο ειδικό πράσινο τιμολόγιο η τελική τιμή χρέωσης για κατανάλωση κάτω από 500 κιλοβατώρες διαμορφώνεται σε 0,13635 ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν στο αντίστοιχο τιμολόγιο τον Δεκέμβριο του 2023 οι τιμές διαμορφώνονταν σε 0,145 ευρώ ανά κιλοβατώρα με επιδότηση και σε 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα χωρίς την επιδότηση. Το πράσινο τιμολόγιο είναι δηλαδή πιο οικονομικό κατά 0,0336 ευρώ αν συγκριθεί με την τιμή προ επιδότησης και κατά 0,00865 ευρώ σε σχέση με την τιμή μετά επιδότησης.

  Αντίστοιχα μειωμένες είναι οι τιμές του ρεύματος και στα σταθερά (μπλε δηλαδή) και στα κυμαινόμενα (κίτρινα) τιμολόγια.

  Ο ανταγωνισμός λειτούργησε στο ειδικό, πράσινο τιμολόγιο, με την πλειονότητα των παρόχων να προσφέρει τιμές κάτω των 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα και ελάχιστους να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα».

  Παράλληλα, ενημέρωσε ότι τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που προβλέπει τη σύσταση ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία “Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας”. Βασικός σκοπός είναι η  οργάνωση, η εφαρμογή και ο έλεγχος ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την επίτευξη υψηλού επιπέδου ασφάλειας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ο  τομέας της Κυβερνοασφάλειας είναι πολύ σημαντικός για την απρόσκοπτη λειτουργία ενός μεγάλου εύρους λειτουργιών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς αγγίζει πτυχές τόσο της εθνικής ασφάλειας και της διασφάλισης παροχής κρίσιμων υπηρεσιών για την κοινωνική και οικονομική ζωή.

  Αύξηση κρουσμάτων

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε αναφορά στην αυξημένη κυκλοφορία του ιού SARS COV-2 καθώς και άλλων ιών του αναπνευστικού τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

  «Παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των νοσηλειών σε απλές κλίνες κατά την περίοδο των εορτών, οι περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν εξιτήριο μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία, ενώ ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας λαμβάνει έγκαιρα αντιική αγωγή και αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα τη λοίμωξη από τον ιό SARS COV-2 χωρίς να χρειαστεί νοσηλεία», είπε και πρόσθεσε:

  «Καλούμε τους πολίτες να τηρήσουν τις συστάσεις του ΕΟΔΥ και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και τονίζουμε ξανά πως είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα».

  Πρόγραμμα πρωθυπουργού

  Αναφορικά με το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε:

  «Ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει σε λίγη ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου γεύμα στον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Nikolai Denkov, παρουσία των υπουργών Οικονομίας, Εξωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στην ατζέντα της συζήτησης αναμένεται να συζητηθεί η στρατηγική σχέση με τη Βουλγαρία και η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας ιδιαίτερα στους τομείς της διασυνδεσιμότητας στην ενέργεια και στις μεταφορές. Εγχειρήματα κοινού ενδιαφέροντος είχαν συζητηθεί άλλωστε στο ανώτατο επίπεδο και κατά την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας και την υπογραφή κοινής Διακήρυξης από τους ηγέτες των τριών χωρών τον περασμένο Οκτώβριο στη Βάρνα.

  Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ενεργειακής ασφάλειας, ενισχύει τον ρόλο της και τη συνεργασία της με τις χώρες της περιοχής προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

  Στις 18:00, ο Πρωθυπουργός, θα παρευρεθεί στην ορκωμοσία των νέων μελών της Κυβέρνησης παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

  Την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στα εγκαίνια του αναστηλωμένου ανακτόρου του Φιλίππου του Β’ της Μακεδονίας.

  Το Σάββατο 6 Ιανουαρίου, ανήμερα των Θεοφανίων, ο Πρωθυπουργός, θα παραστεί στη Λειτουργεία για τον Καθαγιασμό των Υδάτων στα Χανιά»

  Ερωτήσεις

  «Ο πρωθυπουργός έχει πει και το έχει κάνει πράξη ότι όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά, έχει το προνόμιο των διορθωτικών κινήσεων, των αλλαγών και ανάλογα με την περίπτωση κρίνει και κάνει αυτές τις αλλαγές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει υλοποιηθεί ένα σημαντικό έργο. Είναι κάτι το οποίο συμβαίνει και θα συμβαίνει με στόχο τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Στο Υπουργείο Προστασίας Πολίτη μπαίνει άνθρωπος με εμπειρία από το συγκεκριμένο υπουργείο και αποχωρεί ένας άνθρωπος ο οποίος έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του, ένας πολύ εξαιρετικός κυβερνητικός εκπρόσωπος με πολύ καλή παρουσία συνολικά όλα τα χρόνια που ασχολείται με τα κοινά», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας στις ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

  Ερωτηθείς αν η ΝΔ έχει ή όχι άλλο πρόσωπο πέρα από τον κ. Χρυσοχοΐδη για το υπουργείο προστασίας του πολίτη, απάντησε πως ο πρωθυπουργός επιλέγει τα πρόσωπα για την κάθε θέση με βάση το έργο που έχει δείξει κάθε πρόσωπο, τα χαρακτηριστικά του και πως μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα.

  Αναφερόμενος στο έργο του κ. Χρυσοχοίδη στο υπουργείο υγείας τόνισε πως είχαμε πολλές σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ορμή. «Να κρίνονται όλοι από το έργο, το αποτέλεσμά τους», σημείωσε.

  Ερωτηθείς αν η απόφαση για τις αλλαγές στην κυβέρνηση είχαν επίκεντρο μόνο την ασφάλεια, είπε ότι αφορούσαν και την ασφάλεια και πως είναι απόλυτη προτεραιότητα η ασφάλεια των πολιτών. «Συνολικά έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν στον πλαίσιο της διαρκούς αξιολόγησης και είναι αποκλειστικό προνόμιο του εκάστοτε πρωθυπουργού. Σημασία έχει να προχωρήσει το έργο προς όφελος των πολιτών», υπογράμμισε.

  Σε ερώτηση αν είναι «λαγός» ο κ. Συρίγος και αν ο πρωθυπουργός έκανε αλλαγές στην κυβέρνηση για να αλλάξει το θέμα συζήτησης, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «οι επικρίσεις αυτές δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

  «Η σύνδεση του χρόνου των αλλαγών στην κυβέρνηση με όσα είπε ο κ. Συρίγος είναι και αυτή εκτός οποιασδήποτε λογικής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει πόσο σέβεται όλα τα θεσμικά όπλα που έχει ως πρωθυπουργός. Αυτή η κριτική εκτός από αστήρικτη είναι και άδικη», πρόσθεσε.

  Σε ερώτηση αν δημιουργείται παράδοση ώστε στελέχη της ΝΔ που έχουν διατελέσει κυβερνητικοί εκπρόσωποι να μην είναι στο προσκήνιο, απάντησε πως η κα Πελώνη είναι από τις πιο στενές συνεργάτιδες του πρωθυπουργού, ότι ο Γιάννης Οικονόμου ανέλαβε πολύ σημαντικά καθήκοντα και βουλευτής.

  Για τις άμεσες προτεραιότητες στην υγεία είπε ότι είναι η βελτίωση της εικόνας συνολικά, κυρίως στα νοσοκομεία, η επιτάχυνση των διορισμών, η βελτίωση των απολαβών των ανθρώπων του ΕΣΥ, η ποιοτική αναβάθμιση των νοσοκομείων, η επένδυση στην πρωτοβάθμια υγεία και η συνέχιση σημαντικών πρωτοβουλιών όπως το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά».

  «Γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται αλλαγές. Αυτό δεν ακυρώνει το έργο που έχει γίνει», πρόσθεσε ενώ για την αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας απάντησε ότι προτεραιότητα είναι να έχει καλύτερες υπηρεσίες υγείας ο πολίτης.

  Ερωτηθείς σχετικά με δημοσίευμα εφημερίδας για τη μετεγκατάσταση υπηρεσιών της ΑΑΔΕ ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως δεν μπορεί να υιοθετήσει ή να απαντήσει σε αυτές τις κατηγορίες και η κυβέρνηση θα ρωτήσει την ανεξάρτητη αρχή.

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι δεν αποκλείεται να γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό εξωτερικών κ. Μπλίνκεν στα Χανιά.

  Για την υπόθεση Μπελέρη δήλωσε ότι η εικόνα της μεταγωγής του δεν συνιστά αξιοπρεπή συμπεριφορά. «Μια εικόνα η οποία δεν κάνει καλό συνολικά. Είναι σημαντική εξέλιξη η αναγνώριση από τον κ. Ράμα ότι ο Φρέντη Μπελέρης είναι νόμιμα εκλεγμένος δήμαρχος. Να έχει μια δίκαιη δίκη με σεβασμό στο τεκμήριο αθωότητας και να μην ασκήσει τα καθήκοντα ο ηττηθείς δήμαρχος», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

  Σχετικά με όσα λέει ο Στέφανος Κασσελάκης για την εξωτερική πολιτική με αφορμή δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ ‘Αγγελου Συρίγου, ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα στέρεο νομικό θεμέλιο και ήταν και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διακήρυξης των Αθηνών. Επισήμανε άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη συνθήκη της Λωζάνης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν. «Σίγουρα χρειάζεται περισσότερη προσοχή στις τοποθετήσεις ούτως ώστε μια διατύπωση να μην επιδέχεται της οποιαδήποτε παρερμηνείας. Δημιουργεί απορίες η στάση του κ. Κασσελάκη. Δεν έχει σχέση με τη θέση της χώρας στο εξωτερικό. Ελάχιστοι δεν το βλέπουν ή κάνουν ότι δεν το βλέπουν. Η όλη διαχείριση του θέματος από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του και όσα διαβάζω περί πατριωτικής αριστεράς, ίσως ο κ. Κασσελάκης έχει λησμονήσει τις ημέρες συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με ένα άλλο κόμμα που δεν ανήκει στην αριστερά και ίσως προσβλέπει σε μελλοντική συνεργασία ενδεχομένως με τον κ. Βελόπουλο. Με τα εθνικά δεν παίζουμε», τόνισε.

  Για την πρόσκληση του κ. Κασσελάκη στους βουλευτές του να κάνουν συνάντηση εργασίας στις Σπέτσες ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι είναι δικαίωμα του κάθε προέδρου κάθε κόμματος να προσκαλεί τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπου εκείνος πιστεύει. «Είναι καλύτερο να σχολιάζουμε πολιτικές. Μακάρι στο πλαίσιο του Αγίου Πνεύματος να έρθει η επιφοίτηση και να αποκτήσουμε αξιόπιστη αντιπολίτευση», πρόσθεσε.

  Για την κριτική που ασκήθηκε στον Χάρη Δούκα για τις σημαίες της Παλαιστίνης το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως το να κατηγορούμε τον δήμαρχο για σημαίες που υψώθηκαν στο κοινό είναι άδικο και πως θα κριθεί από το έργο του.

  Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

  Διαβάστε επίσης:

  ΝΑΤΟ: Νέα συνεδρίαση για την Ουκρανία στις 10 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες

  ΣΥΡΙΖΑ: Τριήμερο στις Σπέτσες με τους βουλευτές ετοιμάζει ο Στέφανος Κασσελάκης

  Τι απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων  ΣΧΟΛΙΑ