• Πολιτική

    Παρτίδα για γερά νεύρα στην Ανατ. Μεσόγειο – Σε Αθήνα και Άγκυρα σήμερα ο Γερμανός ΥΠΕΞ

    • NewsRoom


    Η Ελλάδα έχει στο πλευρά της όλους τους συμμάχους της, ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, χαρακτηρίζοντας ιστορικό βήμα την κατάθεση στην Βουλή των συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο. 

    Μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι η Γερμανία, ως προεδρεύουσα, έχει λόγους να παρεμβαίνει, ώστε να μην υπάρχουν παρεμβολές στην ατζέντα της από παράγοντες όπως η προκλητική στάση της Τουρκίας.

    Εν τω μεταξύ, παρτίδα για γερά νεύρα θυμίζει η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την παράταση της τουρκικής navtex και την navtex που εξέδωσε η Αθήνα.

    Η Τουρκία βάζει μέχρι την Πέμπτη το Oruc Reis και τον στολίσκο που το συνοδεύει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δοκιμάζοντας τα νεύρα κυρίως του Βερολίνου που πιέζει για την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου που έχει σταματήσει από το 2016.

    Σήμερα φτάνει στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, για συναντήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια, ένα ταξίδι που είχε προγραμματιστεί πριν από την παράταση της τουρκικής navtex, πόνταρε σε μια εκτονωμένη κατάσταση και πιθανότατα είχε σκοπό να οργανώσει μια ελληνοτουρκική επαφή μέσα στις επόμενες ημέρες.

    Όμως, τα δεδομένα άλλαξαν από τον Ερντογάν, ο οποίος με τις κινήσεις του θέλει να κατοχυρώσει τον ρόλο του ισχυρού τόσο στον διάλογο με την Ελλάδα, όσο και στον διάλογο με την ΕΕ. Επίσης, επιχειρεί να βάλει τους δικούς του όρους στην διαμεσολάβηση του Βερολίνου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

    Το Βερολίνο χθες χαρακτήρισε βήμα προς την λάθος κατεύθυνση την παράταση της τουρκικής Navtex τονίζοντας ότι «αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης». Προειδοποίησε μάλιστα ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιβαρύνει τη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και ενδεχόμενη κλιμάκωσή της θα έχει ακόμη βαρύτερες συνέπειες.

    «Λυπούμαστε για αυτή την ανακοίνωση της Τουρκίας. Από τη δική μας σκοπιά, η παράταση των σεισμολογικών ερευνών του τουρκικού πλοίου εκεί αποτελεί στην παρούσα κατάσταση βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση, διότι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παράταση της Navtex από την πλευρά της Άγκυρας μέχρι τις 27 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιείται στο Βερολίνο το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Βερολίνο ανησυχεί για το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύγκρουσης στην περιοχή, ο κ. Μπούργκερ επισήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση λαμβάνει «πολύ σοβαρά» υπόψη της τις εντάσεις και «ανησυχεί πολύ» ότι αυτές οι εντάσεις «επιβαρύνουν ήδη τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και ότι, εάν οι εντάσεις αυξηθούν, μια περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να έχει ακόμη πιο βαριές συνέπειες» (ενν. στις σχέσεις με την Ε.Ε.).

    Αναφερόμενος στις επαφές που θα έχει ο κ. Μάας στην Αθήνα και στην Άγκυρα, ο κ. Μπούργκερ σημείωσε ότι οι προσπάθειες του Βερολίνου ήταν και παραμένουν αναγκαίες, καθώς, όπως είπε, «παραμένει από τη σκοπιά μας απαραίτητος ένας απευθείας διάλογος και βήματα προς αποκλιμάκωση και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να βρεθεί λύση στην ένταση».

    Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, ανέφερε ότι η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο να συνομιλεί και να παραμείνει σε συνομιλίες με τις δύο πλευρές: Πρόκειται για μια περιοχή όπου «χρειαζόμαστε σταθερότητα και όχι εντάσεις» και για αυτό η Κυβέρνηση προσπάθησε και θα συνεχίσει να προσπαθεί «να έλθουν σε απευθείας διάλογο η Ελλάδα και η Τουρκία και να διαβουλευθούν τα διαφιλονικούμενα θέματά τους άμεσα ο ένας με τον άλλον».

    Αντίδραση και από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ναμπίλα Μασραλί, παρέπεμψε στα συμπεράσματα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ υπενθύμισε ότι οι 27 «εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη τους με την Ελλάδα και την Κύπρο, επικαλέσθηκαν και επαναβεβαίωσαν τα προηγούμενα συμπεράσματά τους σε σχέση με τις παράνομες γεωτρήσεις».

    Λιμάνι ανεφοδιασμού θέλει να φτιάξει στην Αμμόχωστο

    Λιμάνι επιμελητείας για τα πολεμικά της πλοία θα ιδρύσει η Τουρκία στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ. Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες των πλοίων Oruc Reis και Γιαβούζ στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία θα αναγείρει λιμάνι» στα κατεχόμενα για τις ανάγκες των πολεμικών της πλοίων, σύμφωνα με τη Γενί Σαφάκ.

    Στο χθεσινό δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας αναφέρεται ότι οι εργασίες για το λιμάνι στην Αμμόχωστο ή στο Τρίκωμο βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης και μόλις αυτή ολοκληρωθεί, τα βήματα θα επιταχυνθούν.

    «Το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις, υπό τη συνοδεία πολεμικών πλοίων στις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το γεωτρύπανο Γιαβούζ  συνεχίζουν απρόσκοπτα τις έρευνές τους για φυσικό αέριο και υδρογονάνθρακες στις περιοχές που τους αδειοδότησε η βόρεια Κύπρος στα ανοικτά της Κύπρου».

    Η εφημερίδα προσθέτει ότι η αυξημένη κινητικότητα στην περιοχή και ιδιαίτερα στην ανατολική Μεσόγειο, ώθησε την Τουρκία για νέες έρευνες. «Οι προσπάθειες των ΗΠΑ, Ισραήλ και Γαλλίας να αποκτήσουν στρατιωτική βάση στη νότια Κύπρο, έπαιξαν αποτελεσματικό ρόλο. Οι πρώτες επαφές για ίδρυση στρατιωτικού λιμανιού στον νησί ξεκίνησαν τον προηγούμενο χρόνο». Μια ομάδα από το γενικό επιτελείο των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων πρόσθεσε, είχε μεταβεί τότε στα κατεχόμενα πραγματοποιώντας τις πρώτες συναντήσεις.

    Σημειώνεται ότι μαζί με την έναρξη εργασιών του γεωτρύπανου Φατίχ στην ανατολική Μεσόγειο αποφασίστηκε να ενδυναμωθεί ο τομέας του ανεφοδιασμού και συντήρησης των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή. Σύμφωνα με αυτό, εκπονήθηκε μελέτη, που καθόρισε την κατεχόμενη Αμμόχωστο ή το Τρίκωμο ως τοποθεσίες που θα μπορούσαν τα πολεμικά πλοία να ανεφοδιάζονται.

    Η Γενί Σαφάκ αναφέρει επίσης ότι η «κυβέρνηση» στηρίζει την Τουρκία για το θέμα του λιμανιού και το γενικό επιτελείο των ναυτικών δυνάμεων έκανε προγραμματισμό για το λιμάνι επιμελητείας με τις εργασίες να βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης.



    ΣΧΟΛΙΑ