• Top Stories

    Παραιτήθηκε ο Μουζάλας;


    Την παραίτησή του υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Μουζάλας.

    Η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Μουζάλα, στην οποία αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία», έχει ταράξει το πολιτικό πεδίο, με τον πλέον «ταραγμένο», Πάνο Καμμένο, να ζητά την αποπομπή του.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη θα πάει και ο Πάνος Καμμένος, αν και δεν ήταν προγραμματισμένη η συμμετοχή του. Η κυβερνητική σύσκεψη ήταν προγραμματισμένη για το προσφυγικό εν όψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας. Το θέμα Μουζάλα, όμως, έρχεται -ως φαίνεται- πρώτο στην Ατζέντα.

    Έτσι λοιπόν, παρατηρούμε πως λίγες ώρες πριν την Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός έρχεται αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα που του προκαλεί πονοκέφαλο, αφού ο κυβερνητικός του εταίρος και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, απαίτησε την παραίτηση του κ. Μουζάλα.

    Μάλιστα, ο Πάνος Καμμένος επιμένοντας στην παραίτηση προχώρηση παράλληλα και στη σύγκληση την ΚΟ του κόμματος του.

    Ραγδαίες εξελίξεις, λοιπόν, αναμένουμε εντός της ημέρας, ύστερα από τη Συνεδριάση της ΚΟ των ΑΝΕΛ με θέμα αυτό του Γιάννη Μουζάλα. Η εκπρόσωπος του κόμματος Μανταλένα Παπαδοπούλου σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ είπε: «Ο κ. Καμμένος ήταν σαφής. Έχει ζητήσει σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το θέμα δεν είναι απλό, το να αποκαλεί ένας υπουργός την ΠΓΔΜ ”Μακεδονία” ισοδυναμεί με de facto αναγνώριση».

    Επιπλέον, η Μανταλένα Παπαδοπούλου στην ερώτηση των δημοσιογράφων Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου για το αν τίθεται θέμα παραμονής των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, απάντησε ότι η ίδια δεν δύναται να δώσει απάντηση για το θέμα, ενώ όταν ρωτήθηκε αν βρίσκεται στους προβληματισμούς του κόμματος, απάντησε ξεκάθαρα «Ναι».

    Δεν κάνει βήμα πίσω ο Καμμένος: «Να παραιτηθεί»

    Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει βήμα πίσω. Με το ίδιο -σε προσπάθεια υποβάθμισης του- να υποστηρίζει πως ο Γιάννης Μουζάλας έπεσε έξω και στις προβλέψεις του για το προσφυγικό , και κατά συνέπεια να βρεθεί η χώρα σε αυτήν τη δύσκολη θέση, με τους δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες.

    O κ. Καμμένος, μιλώντας στο Mega, είπε: «Ο κ. Μουζάλας οφείλει αυτή τη στιγμή να παραιτηθεί. Δεν υπάρχουν γκάφες στην πολιτική. Στην πολιτική και στη ζωή όποιος κάνει λάθος το πληρώνει. Δεν μπορεί η κυβέρνηση από τη στιγμή που φεύγει ο πρωθυπουργός για να πάει ισχυρός στην Ευρώπη και συζητάμε τη διαγραφή του χρέους, να έχουμε δηλώσεις οι οποίες είναι εθνικά επιζήμιες. Να σας θυμίσω ότι ο κ. Μουζάλας πριν από έναν μήνα είχε κάνει μία δήλωση για 150.000 πρόσφυγες, ενώ η κυβέρνηση έκανε λόγο για 50.000 και το μάζεψε. Μετά έκανε λόγο για ενσωμάτωση και πάει λέγοντας. Από εδώ και πέρα θα υπάρχει ένα βίντεο, στο οποίο υπουργός θα αναφέρει την ΠΓΔΜ ως “Μακεδονία”».

    Δύο φορές συγγνώμη από Μουζάλα

    Ο κ. Μουζάλας, πέρα από τη ραδιοφωνική του συγνώμη στον Αθήνα 9.84, προχώρησε και σε επίσημη δήλωση, αναφέροντας τα εξής: «Ζητώ συγγνώμη για το εκ παραδρομής λάθος μου κατά τη συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στη στάση μου και στις πεποιθήσεις μου για το εθνικό θέμα της ΠΓΔΜ».

    Η αντίδραση του Μαξίμου

    Το Μαξίμου κατηγόρησε την αντιπολίτευση για υποκριτικές αντιδράσεις και για προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.

    Συγκεκριμένα, αναφέρει «το να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα επειδή σε μια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ανέφερε, εν τη ρύμη του λόγου, την ΠΓΔΜ ως “Μακεδονία” είναι το λιγότερο υπερβολή. Η επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού, που κάθε μέρα δίνει τον αγώνα του προσφυγικού, είναι ανεύθυνη και υποκριτική, ιδίως εν όψει της Συνόδου. Και ο κ. Κουμουτσάκος θα έπρεπε να το γνωρίζει».

    Πάντως, διαβεβαιώνει πως «το ελληνικό κράτος, σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενο στη γειτονική χώρα, χρησιμοποιεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία “ΠΓΔΜ”».

    Νέα Δημοκρατία: να παραιτηθεί ο Μουζάλας

    Η Νέα Δημοκρατία, ταυτόχρονα, μην χάνοντας ευκαιρία επιμένει και εκείνη σε παραίτηση Μουζάλα. Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει χαρακτηριστικά πως «την ώρα που η κατάσταση στην Ειδομένη, όπως και συνολικά στο προσφυγικό -μεταναστευτικό ζήτημα, είναι εκτός ελέγχου και αγγίζει πλέον και τις σχέσεις μας με τα Σκόπια, ο κ. Μουζάλας υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα, καθώς αποκάλεσε δημόσια τα Σκόπια ως “Μακεδονία”».



    ΣΧΟΛΙΑ