• Πολιτική

    Παπαγγελόπουλος-Σαμαράς: Προεκλογικό “τσουνάμι”. Θα παρέμβει η Δικαιοσύνη;

    • Της Ρεγγίνας Σπυράτου

    Αντώνης Σαμαράς και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος


    Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατονομάστηκε από τον Αντώνη Σαμαρά ως ο “Ρασπούτιν” της Δικαιοσύνης και ο πολιτικός “τυφώνας” ήρθε, δυο βδομάδες πριν από τις εκλογές.

    Αραγε, θα έρθει και η παρέμβαση από τις δικαστικές αρχές, για να οδηγηθεί στη Βουλή η διερεύνηση των καταγγελλομένων;

    Οκτώ μήνες μετά τις πρώτες μομφές διά ψευδονύμων, που έφεραν “ψιθύρους”, μαντεψιές και “ασήκωτες” σκιές στο χώρο της Δικαιοσύνης για το “πρόσωπο με την πολιτική ισχύ” που παρεμβαίνει σε υποθέσεις διαφθοράς και παραγγέλλει, κατά το δοκούνΘα, την ποινική τους κατάληξη, ο πρώην πρωθυπουργός γίνεται ο πρώτος που κατονομάζει τον πολιτικό που -κατ’ εκείνον- είναι ο Ελληνας Ρασπούτιν.

    Δεν το έπραξαν ποτέ, ούτε οι κύκλοι της εισαγγελέως Ελένης Ράικου (οι πρώτοι που “χάρισαν” στον καταγγέλλοντα ως παρεμβαίνοντα πολιτικό, το όνομα του Γκριγκόρι Γιεφίμοβιτς Ρασπούτιν. Ενός Ρώσου μυστικιστή που άσκησε τεράστια επίδραση στο τελευταίο ρωσικό αυτοκρατορικό ζεύγος), ούτε εσχάτως ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής.

     

    Η “αποκάλυψη” και η πρώτη αντίδραση

    Ο πρώην πρωθυπουργός “έριξε” στο προσκήνιο το όνομα που 8 μήνες ακουγόταν στο παρασκήνιο.

    Η -πλέον- επώνυμη και -αναμφίβολα- πρωτοφανής καταγγελία του Αντώνη Σαμαρά άνοιξε τον πολιτικό ασκό του Αιόλου. Ενας αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος σε θέματα πάταξης της διαφθοράς στο δημόσιο βίο, καταγγέλλεται ως παρεμβαίνων στο έργο των εισαγγελέων.

    Η αντίδραση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ήταν άμεση και σκληρή.

    “Παρανοϊκοί και ραδιούργοι οι συκοφάντες μου”, αναφέρει στη δήλωση του ο αναπληρωτής υπουργός και, προφανώς, δεν “στολίζει” με τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς μόνο τον πρώην πρωθυπουργό αλλά και τους δύο εισαγγελείς που -μέσω κύκλων ή επώνυμα- αναφέρθηκαν στον “Ρασπούτιν”.

    Ο κ. Παπαγγελόπουλος προαναγγέλλει δικές του αποκαλύψεις. Οι συνεργάτες του λένε ότι πλέον ετοιμάζει τη συνέντευξη Τύπου που σκόπευε να δώσει μετά τις εκλογές.

    Είπαμε άλλωστε: μπορεί κάποιος να “αποκάλυψε” τώρα το όνομα του κ.Παπαγγελόπουλου, ήταν, όμως, τοις πάσι γνωστό στο χώρο της Δικαιοσύνης, όλο αυτό το διάστημα.

    “Ρασπούτιν στο χώρο της Δικαιοσύνης δεν υπάρχει σήμερα”, αναφέρει στη δήλωση του ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αφήνοντας υπονοούμενα ότι για το παρελθόν που “ενδεχομένως να υπήρξε και Ρασπούτιν και Μεσσαλίνα και δεν ξέρω τι άλλο”.

    Η εμπλοκή του αποτελεί όπως λέει μία “προσπάθεια κάποιων να αποπροσανατολίσουν το λαό και να συγκαλύψουν τις δικές τους μεγάλες ευθύνες” και προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη “για να αποκαλύψω και να αντιμετωπίσω θεσμικά τους πραγματικούς σκευωρούς, τους παρανοϊκούς κακοήθεις συκοφάντες, τις μεθόδους και τα όργανα του παρακράτους που χρησιμοποιούν. 

    Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια όπως λέει ο λαός μας και γι’ αυτό δεν μπορεί να πάει μακριά. Έτσι λοιπόν εγώ μπορώ να αντέξω τα ψέματά τους. 

    Οι παρανοϊκοί, ραδιούργοι συκοφάντες τι θα κάνουν με την αλήθεια; Μπορούν να την αντέξουν;”

     

    Αλ. Τσίπρας: «Κύριε Σαμαρά, κάτι δεν πάει καλά»

    Στη συνεχιζόμενη έρευνα από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς για το εάν υπάρχει εμπλοκή του Αντώνη Σαμαρά στην υπόθεση της Νοβάρτις, απέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας τις “αποκαλύψεις” του πρώην πρωθυπουργού.

    “Ο κ. Σαμαράς όπως και άλλοι που έχει εμπλακεί το όνομά τους και ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη, συμπεριφέρονται όλο αυτό διάστημα με ένα τρόπο που φωνάζει, κραυγάζει ότι κάτι δεν πάει καλά», δήλωσε σε συνέντευξη του ο πρωθυπουργός.

    «Πράγματι, κύριε Τσίπρα, κάτι δεν πάει καλά. Ξέρετε εσείς…», ήταν η απάντηση του πρώην πρωθυπουργού.

     

    Θα παρέμβει η Δικαιοσύνη;

    Από τον περασμένο Οκτώβριο, ο νομικός κόσμος είχε ζητήσει την άμεση παρέμβαση των ανώτατων εισαγγελικών αρχών για τη διερεύνηση των καταγγελλομένων.

    Ομως, ποιος ήταν μέχρι χθες ο καταγγελλόμενος; Ο διενεργών την έρευνα εισαγγελέας ποιον “κύκλο” θα καλούσε ως μάρτυρα για τις πρωτόγνωρες “παρεμβάσεις”; Και για ποιον “Ρασπούτιν” θα έστελνε τη δικογραφία στη Βουλή;

    Αλλά ούτε ο κ.Αγγελής (ο… επώνυμος καταγγέλλων) μίλησε! Αν και τις τελευταίες μέρες, σε κάθε έγγραφο και αναφορά του, μιλά για το σκοτεινό ρόλο του “Ρασπούτιν”, επέλεξε να μην εμφανιστεί την περασμένη Παρασκευή για να καταθέσει ενόρκως -με στοιχεία και ονόματα, όπως απαιτείται- στον αρμόδιο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

    Ομως, πλέον ο καταγγελλόμενος πολιτικός, που του αποδίδουν το προσωνύμιο “Ρασπούτιν” έχει ονοματεπώνυμο, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στα “Παραπολιτικά”.

    Απομένει εάν θα υπάρξει αντίδραση των εισαγγελικών αρχών…

     

    Οι καταγγελίες Ράικου – Αγγελή

    Κύκλοι της Ελένης Ράικου έλεγαν τον περασμένο Οκτώβρη (και ποτέ δεν διαψεύστηκαν από την εισαγγελέα) ότι όσο υπηρετούσε τη δεύτερη θητεία της ως επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς (μετά το Μάιο του 2015 μέχρι και τον Απρίλιο του 2017 όταν αιφνιδιαστικά παραιτήθηκε εν μέσω καταγγελιών για παράκεντρα εξουσίας) της ασκήθηκαν “αφόρητες πιέσεις και διαρκείς παρεμβάσεις στο έργο της από τον “Ρασπούτιν”.

    Σύμφωνα με τους κύκλους της κα Ράικου, ο “Ρασπούτιν”, “εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος “νταβατζή”, της υποδείκνυε πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις απαιτώντας άλλες φορές να προβεί άμεσα στην άσκηση ποινικής δίωξης και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης τους, αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε “άσκησε την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν”.

    Και σε άλλες περιπτώσεις προσώπων που ήθελε να εξυπηρετήσει απαιτούσε και πάλι επιτακτικά την εδώ και τώρα αρχειοθέτηση των εν λόγω δικογραφιών”.

    Η εισαγγελέας Εφετών Ελένη Ράικου εμφανιζόταν ως θύμα του “Ρασπούτιν” και το περιβάλλον της άφηνε να εννοηθεί ότι “εκτός από εκείνην, ωμές παρεμβάσεις δέχθηκαν κι άλλοι εισαγγελείς, για τους οποίους περιμένουν να ακολουθήσουν την κα Ράικου στο χορό των αποκαλύψεων”.

    Από την πλευρά του, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής ( ο οποίος στο παρελθόν είχε καταγγείλει και είχε στείλει στο πειθαρχικό την εισαγγελέα Ελένη Ράικου -και πολλούς άλλους συναδέλφους του- για λανθασμένους χειρισμούς στην έρευνα Βγενόπουλου-Μαρφίν) αποκαλεί τον Ρασπούτιν «ωσεί προϊστάμενο της Εισαγγελίας Διαφθοράς» και επιφυλάχθηκε να δώσει έγγραφα στη δημοσιότητα “εάν εξακολουθήσει να εκτελείται «το Β΄ σχέδιο Ρασπούτιν», που είναι να «φορτωθώ» εγώ την ανικανότητα ή ακόμα και τον δόλο κάποιων σχετικά με την έρευνα της υπόθεσης NOVARTIS”.

    Στο έγγραφο του μάλιστα με το οποίο ανακάλεσε τις αρχειοθετήσεις των μηνύσεων Σαμαρά, Βενιζέλου, Αβραμόπουλου (τις οποίες ο ίδιος έβαλε στο αρχείο), ο κ.Αγγελής ζητά να γίνει έρευνα ώστε να αποκαλυφθεί “ποιος είναι ο “Ρασπούτιν”.



    ΣΧΟΛΙΑ