• bloomberg

    Financial Times

    Απογοήτευσε ο γαμπρός του Ερντογάν στην εκδήλωση της JPMorgan στην Ουάσιγκτον

    • Financial Times

    Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ


    Στην αποτυχία του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας (και γαμπρού του Ερντογάν) να εντυπωσιάσει τους επενδυτές με το νέο του πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, αναφέρονται οι Financial Times.

    Παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή στη σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Park Hyatt την Πέμπτη και διοργάνωσε η JPMorgan, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δεν κατάφερε να πείσει για τη σοβαρότητα της προσπάθειάς του να στηρίξει την παραπαίουσα τουρκική οικονομία.

    Όπως γράφουν οι FT, η προσέλευση από fund managers και αναλυτές ήταν τόσο μεγάλη που κάποιοι δεν βρήκαν χώρο και στάθηκαν αναγκαστικά στον διάδρομο. Το ενδιαφέρον, άλλωστε, για τα σχέδια που είχε ανακοινώσει τις προηγούμενες ημέρες ο Τούρκος υπουργός, μεταξύ των οποίων και η πρόθεση να διοχετευθούν 28 δισ. τουρκικές λίρες (4,9 δισ. δολάρια) νέα κεφάλαια στις κρατικές τράπεζες της χώρας, ήταν τεράστιο.

    Την εκδήλωση διοργάνωσε η JPMorgan, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα που εβδομάδες νωρίτερα είχε βρεθεί στο στόχαστρο των τουρκικών ρυθμιστικών Αρχών, οι οποίες την κατηγόρησαν ότι δημοσιεύει «παραπλανητικές και χειριστικές» συμβουλές στους πελάτες να πουλήσουν λίρες.

    Ωστόσο, όπως αναφέρουν πολλοί από όσους ήταν παρόντες, ο κ. Αλμπαϊράκ δεν ήταν σε θέση να δώσει αρκετές λεπτομέρειες για να πείσει τους επενδυτές ότι θα τηρηθούν οι υποσχέσεις περί δημοσιονομικής πειθαρχίας, στήριξης του τραπεζικού τομέα και συγκράτησης του πληθωρισμού που «τρέχει» με 20% ετησίως.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά επενδυτής ο οποίος επενδύει σε ομόλογα αναδυόμενων αγορών «ήθελα να αλλάξω γνώμη, αλλά δεν γινόταν».

    Είναι χαρακτηριστικό ότι η τουρκική λίρα, η περυσινή κατάρρευση της οποίας συνέβαλε καθοριστικά στο να οδηγηθεί σε ύφεση η Τουρκία, στην πρώτη ύφεση μετά από μια δεκαετία, έχασε 1,4% μετά την εκδήλωση, έστω και αν στη συνέχεια κάλυψε μέρος των απωλειών της.

    Ένας άλλος επενδυτής, ο οποίος ήταν από τους λίγους που συναντήθηκαν και κατ’ ιδίαν με τον Τούρκο υπουργό, χαρακτήρισε την εμφάνιση του κ. Αλμπαϊράκ «καταστροφική», λέγοντας ότι «ήταν μία από τις χειρότερες εμφανίσεις υπουργού Οικονομικών που έχω δει».

    Ο 41χρονος γαμπρός του προέδρου Ερντογάν «δεν κατάφερε να απαντήσει πειστικά σε καμία ερώτηση», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Και συμπλήρωσε: «Λυπήθηκα την ομάδα του που έπαιρνε σημειώσεις αφού δεν μπορούσε να καταλάβω τίποτα από όσα προσπαθούσε να πει».

    Βέβαια, δεν ήταν όλοι όσοι τον άκουσαν τόσο απόλυτοι στην κριτική τους.

    «Νομίζω ότι φάνηκε σαν κάποιος που θέλει μεν να κάνει το σωστό, αλλά έχει περιορισμούς», είπε ένας fund manager.

    Αρκετοί επενδυτές διατύπωσαν επίσης ανησυχία και για το γεγονός ότι ο Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να εξασφαλίσει την επανάληψη των εκλογών της 31ης Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, μετά τη νίκη έκπληξη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης. Η προοπτική αυτή έχει θορυβήσει τους επενδυτές που ευελπιστούσαν ότι θα τελείωναν κάποια στιγμή οι ατέλειωτες εκλογές αναμετρήσεις στην χώρα και ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις.

    «Ένας πολύ σημαντικός καθοριστικός παράγοντας για την κατάσταση άμεσου κινδύνου στην Τουρκία είναι τι θα αποφασίσει να κάνει ο Ερντογάν με τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη», τόνισε ένας διαχειριστής ομολογιακών χαρτοφυλακίων: «Αν δεν δεχθεί το αποτέλεσμα, θα δημιουργηθεί νέα δίνη».

    [ft_copy]


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ