• Πολιτική

    Παναγιωτόπουλος σε Ακάρ: Οι προκλητικές ενέργειες δεν βοηθούν

    • NewsRoom


    Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η ολιγόλεπτη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου  με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ,στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Άμυνας των χωρών – κρατών του ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε στον Τούρκο ομόλογό του ότι «οι προκλητικές ενέργειες δεν βοηθούν στο πλαίσιο του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα».

    Το τελευταίο διάστημα το κλίμα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο είναι ιδιαιτέρως τεταμένο, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης για τον καθορισμό κοινών θαλάσσιων συνόρων Τουρκίας και Λιβύης, αγνοώντας πλήρως τα ελληνικά νησιά. Η Αθήνα αντέδρασε έντονα, χαρακτηρίζοντας το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ως «παράνομο» και «έκνομο», άποψη που συμμερίζονται η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και οι υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου.

    Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση, πάντως, σημειώθηκαν για άλλη μια φορά παραβιάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά μαχητικά f-16.

    Συγκεκριμένα το πρωί στις 10:03, στις 10:08 και στις 10:12 ζεύγος τουρκικών f-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το Φαρμακονήσι στα 23.000 πόδια, πάνω από τους Λειψούς ΑΝΩΘΕΝ στα 8.500 πόδια και πάνω από τα Αγαθονήσι στα 7.000 πόδια δηλαδή σε αρκετά χαμηλό ύψος ( περί τα 2000μ.) Ακολούθως f- 16 πέταξαν πάνω από Οινούσσες και Παναγία στα 27.000 πόδια.



    ΣΧΟΛΙΑ