• Πολιτική

    Παναγιωτόπουλος: Ισχυρή η θέληση Γαλλίας και Ελλάδας για σταθερότητα και ευημερία στην Αν. Μεσόγειο

    • NewsRoom
    Νίκος Παναγιωτόπουλος

    Νίκος Παναγιωτόπουλος


    Την ισχυρή θέληση της Ελλάδας και της Γαλλίας να ενδυναμώσουν ακόμα περισσότερο τη συνεργασία τους για την σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος από τη Γαλλία, όπου βρέθηκε προσκ2εκλημένος του Γάλλου ομολόγου του, Σεμπαστιάν Λεκορνύ.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρέστη σήμερα στην τελετή καθέλκυσης της πρώτης φρεγάτας FDI FR1, η οποία προορίζεται για τις Ναυτικές Δυνάμεις της Γαλλίας, στα ναυπηγεία της “Naval Group” στη Λωριάν. Όπως δήλωσε, η καθέλκυση της πρώτης παγκοσμίως, ψηφιακής φρεγάτας ‘Αμυνας και Επέμβασης FDI FR1, η οποία προορίζεται για τις ναυτικές δυνάμεις της Γαλλίας, σε συνδιασμό με την πρόσκτηση των νέων φρεγατών για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ταυτόχρονα με την άφιξη των αεροσκαφών RAFALE, υπογραμμίζει την ισχυρή θέληση των δύο χωρών, “να ενδυναμώσουν ακόμη περισσότερο την συνεργασία τους για την σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας”.

    Αποτελεί επίσης “ένα ορόσημο στην πορεία υλοποίησης του στρατηγικού οράματος δύο εταίρων προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, η οποία συμβάλλει επίσης, ουσιαστικά, στην ενίσχυση της διατλαντικής συμμαχίας. Ενίσχυση που είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ, μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και τον αναθεωρητισμό στην περιοχή μας, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου”.

    Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του για την πρόοδο της ταυτόχρονης ναυπήγησης, στα ναυπηγεία της “Naval Group”, της δεύτερης φρεγάτας ‘Αμυνας και Επέμβασης, που προορίζεται για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και χαιρέτισε τη συνεργασία της Naval Group με ελληνικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας, “ως άλλωστε προβλέπεται και στη συμφωνία για την εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

    Προσβλέπουμε στην διεύρυνση της συνεργασίας αυτής, ώστε να επεκταθεί σε περισσότερες εταιρείες και περισσότερα προγράμματα, θα ήθελα δε, να αναγνωρίσω την καθοριστική συνεισφορά του γαλλικού υπουργείου ‘Αμυνας, σε όλα τα στάδια υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων, μεταξύ των δύο κυβερνήσεών μας”, παρατήρησε περαιτέρω..

    Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας ευχήθηκε στο Γάλλο ομόλογο του κάθε επιτυχία στο έργο του και στους στόχους και επιδιώξεις της Γαλλίας, ιδιαίτερα για την ευρωπαϊκή άμυνα και την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της.

    Διαβάστε επίσης

    Παναγιωτόπουλος: «Όχι σε κάθε εκδοχή επιθετικότητας και αναθεωρητισμού»



    ΣΧΟΛΙΑ