• Πολιτική

    Παναγιωτόπουλος διαψεύδει Ερντογάν: Δεν υπήρξε συνεννόηση με την Τουρκία για τα Ίμια

    • NewsRoom

    Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εθνικής Άμυνας


    Τα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν περί συνεννόησης Ελλάδας και Τουρκίας τη μη παρουσία ελληνικών ή τουρκικών δυνάμεων στο σημείο για την αποφυγή έντασης στα Ίμια την ημέρα της επετείου, διέψευσε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

    «Εμείς εκείνη τη μέρα, όλη την Παρασκευή, τρέχαμε με το θέμα του ερευνητικού και παρακολουθούσαμε αυτό» τόνισε, χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha». «Άλλωστε, αυτές οι συζητήσεις δεν γίνονται από εμένα. Αν γίνονταν θα ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά δεν έγιναν ποτέ» πρόσθεσε.

    Η επέτειος από την κρίση των Ιμίων ήταν την Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου -ημέρα κατά την οποία το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» βρέθηκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Κρήτης.

    Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, απάντησε εμμέσως στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τα όσα – δεν – έγιναν στην επέτειο των Ιμίων.

    Μεταξύ άλλων, το κυβερνητικό στέλεχος ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με την Τουρκία και ότι όσα υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας ήταν ψέματα.

    Χθες Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των υπουργών Άμυνας των δύο κρατών και γι αυτό αποφεύχθηκε η ένταση στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.

    «Δηλώσαμε πως αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν η απάντησή μας θα είναι διαφορετική. Αλλά αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Καρντάκ (σ.σ. Ιμια) θα δείτε ότι δεν θα γίνει κάτι και από την πλευρά μας» δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Τουρκίας, αναφερόμενος στην απουσία επεισοδίου ανήμερα της «μαύρης επετείου». Και πρόσθεσε: «Ο υπουργός Άμυνας πιθανότατα θα καλούσε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας για να τον ευχαριστήσει και για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία στα Καρντάκ (Ίμια) και στα υπόλοιπα νησιά».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο ομόλογοι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια της οποίας ετέθησαν διάφορα ζητήματα, όπως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αλλά και για την επικείμενη συνάντηση τους στο πλαίσιο της συνόδου του NATO που θα διεξαχθεί 12-13 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.



    ΣΧΟΛΙΑ