• Διεθνής πολιτική

    Ουκρανία: Δέσμευση ΝΑΤΟ για μεγαλύτερη στήριξη

    • NewsRoom
    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ


    Σε δεσμεύσεις για μεγαλύτερη στήριξη στην Ουκρανία προέβησαν, σήμερα Τρίτη, οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών- μελών του ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο της Συμμαχίας στη Ρουμανία.

    Συγκεκριμένα, δεσμετηκαν για την επισκευή των ενεργειακών υποδομών της χώρας, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τη σκληρότητα της Ρωσίας.  Σκληρότητα η οποία είχε ως αποτέλεσμα το δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος και της θέρμανσης να τεθεί εκτός λειτουργίας . Ενδεικτικό στοιχείο που περιγράφει το μέγεθος της καταστροφής είναι το γεγονός ότι οι κάτοικοι του Κιέβου διαθέτουν πρόσβαση στο ρεύμα έως τέσσερις ώρες ημερησίως.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Υπουργών:

    «Η επιθετικότητα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων και των επίμονων και ασυνείδητων επιθέσεων σε πολιτικές και ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, στερεί από εκατομμύρια Ουκρανούς τις βασικές ανθρωπιστικές υπηρεσίες».

    Επισημαίνουν δε ότι «Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξή μας στην Ουκρανία όσο συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της (…) και θα διατηρήσουμε την υποστήριξή μας για όσο χρειαστεί».

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών, δήλωσαν επίσης πως την ανωτέρω δέσμεση μέλλεται να επισφραγήσει η υλοποίηση της απόφασης της συνόδου κορυφής του 2008, σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Στην κατεύθυνση αυτή και σε αποκατάσταση των βημάτων που δεν έχουν προχωρήσει από το 2008, πρώτο μέλημα αποτελεί να χορηγηθεί στη χώρα ένα σχέδιο δράσης που θα καθορίζει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.

    Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, η Ουκρανία προέβη σε έκκληση στους Δυτικούς εταίρους της να την εφοδιάσουν με αντιαεροπορικά συστήματα και μετασχηματιστές, προκειμένου να αμυνθεί των επιθέσεων στο ενεργειακό δίκτυό της.

    Στο περιθώριο των διεργασιών της Συνόδου, ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα επεσήμαντε ότι «Χρειαζόμαστε αντιαεροπορικά (συστήματα), IRIS, Hawks Patriots, χρειαζόμαστε μετασχηματιστές», είπε  «Εάν έχουμε μετασχηματιστές και γεννήτριες, μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις ενεργειακές ανάγκες μας. Αν έχουμε αντιαεροπορικά συστήματα, μπορούμε να προστατεύσουμε (τις υποδομές) από τα επόμενα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα. Εν ολίγοις: Patriots και μετασχηματιστές είναι αυτό που χρειάζεται περισσότερο η Ουκρανία».

    Διαβάστε επίσης:

    https://www.mononews.gr/politics/global-politics/rosia-o-mentventef-proidopii-to-nato-enantia-stin-promithia-sistichion-patriot

    https://www.mononews.gr/politics/sti-vouli-to-nomoschedio-gia-parakolouthisis-ke-paranoma-logismika-ti-provlepi

    https://www.mononews.gr/uncategorized/gallos-presvis-o-rolos-tis-elladas-stin-asfalia-ke-ti-statherotita

     



    ΣΧΟΛΙΑ