• Top Stories

    Όταν έκλαψε ο Kim Jong-Un…

    Kim Jong-Un

    Kim Jong-Un


    O Kim Jong-Un “πήρε” πολύ βαριά το θάνατο του Fidel Castro. Τόσο βαριά που κήρυξε τη χώρα σε τριήμερο πένθος για να τιμήσει τον κομαντάντε, έναν «στενό φίλο» και πιστό σύμμαχο στη μάχη κατά των ΗΠΑ.

    Οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες προς τιμή του «πατέρα της κουβανικής επανάστασης» που πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 90 ετών, παρότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν πιο θερμές στα λόγια απ’ ό,τι στην πραγματικότητα.

    Στο μετρό της Πιονγκγιάνγκ επιβάτες είχαν συγκεντρωθεί γύρω από μια βιτρίνα στην οποία είχε τοποθετηθεί η νεκρολογία του Castro που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Rodong Sinmun, την επίσημη εφημερίδα του κόμματος.

    Το κείμενο συνοδευόταν από μια φωτογραφία που δείχνει τον γενειοφόρο Fidel Castro με στρατιωτική στολή και υπενθυμίζει την επίσκεψη του Κουβανού ηγέτη στη Βόρεια Κορέα το 1986, στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον ιστορικό ηγέτη της χώρας Kim Il Sung.

    fidel-kim-il-sung
    Fidel Castro – KIm Jong Sung

    o Κουβανός ηγέτης είχε τιμηθεί με τον τίτλο του «ήρωα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας» ως ανταμοιβή για τις προσπάθειές του να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις και να «πολεμήσει στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά των ΗΠΑ και του ιμπεριαλισμού».

    Ο Kim Jong Um απηύθυνε συλλυπητήριο μήνυμα μετά την ανακοίνωση του θανάτου του «κομαντάντε», κάνοντας λόγο για έναν «στενό φίλο και σύντροφο», ενώ αντιπροσωπεία από τη Βόρεια Κορέα αναχώρησε τη Δετέρα για την Αβάνα.

    Τη δεκαετία του 1970 Βόρεια Κορέα και Κούβα ήταν αντίπαλες στο εσωτερικό του Κινήματος των Αδεσμεύτων, με τον Φιντέλ Κάστρο να συντάσσεται με τη Μόσχα, ενώ ο Kim Il Sung να διατηρεί ίση απόσταση από την πρώην ΕΣΣΔ και την Κίνα.

    Εξάλλου όταν συμμετείχε σε μια σύνοδο του Κινήματος το 2003 στη Μαλαισία, ο Κάστρο είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κίνα, την Ιαπωνία και το Βιετνάμ, όχι όμως στη Βόρεια Κορέα.

    Παρόλα αυτά οι δύο χώρες ήταν σύμμαχοι και η Κούβα ήταν μια από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που αγνοούσε τις διεθνείς κυρώσεις εις βάρος της Πιονγκγιάνγκ εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ά. Γεωργιάδης: Πρόεδρε @atsipras στο ταξίδι σου στην Kούβα μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου τον κ. Αρτεμίου



    ΣΧΟΛΙΑ