ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε διεθνή επιχείρηση που σχεδιάζεται για την απομάκρυνση ναρκών από τα Στενά του Ορμούζ αναμένεται να συμμετάσχει η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Καθημερινή, στο πλαίσιο της προσπάθειας διασφάλισης της ναυσιπλοΐας σε μία από τις πλέον κρίσιμες θαλάσσιες οδούς παγκοσμίως.
Η επιχείρηση αφορά την αποναρκοθέτηση της περιοχής, όπου κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή έχουν τοποθετηθεί νάρκες στη θαλάσσια δίοδο, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για τη διεθνή εμπορική ναυτιλία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική συμμετοχή αναμένεται να περιλαμβάνει μία φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ, η οποία ήδη συμμετέχει στην επιχείρηση «Ασπίδες», καθώς και ένα πλοίο γενικών καθηκόντων, με πιθανότερη επιλογή το πλοίο γενικής υποστήριξης «Προμηθεύς».
Στο επιχειρησιακό σχήμα προβλέπεται επίσης η επιβίβαση ομάδων ναρκαλιευτών στη φρεγάτα, οι οποίοι θα συνδράμουν ενεργά στις εργασίες εντοπισμού και εξουδετέρωσης των ναρκών.
Παρότι το ακριβές πλαίσιο της αποστολής δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, εξετάζονται διάφορα σενάρια για τον τρόπο συμμετοχής των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Το προηγούμενο διάστημα είχε τεθεί στο τραπέζι η πιθανότητα επέκτασης της αποστολής της επιχείρησης «Ασπίδες» και στην περιοχή του Ορμούζ, ωστόσο αρκετές χώρες φέρονται να προκρίνουν ένα πιο ευέλικτο μοντέλο συνεργασίας, τύπου «συμμαχίας των προθύμων».
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα διατηρεί ήδη ναυτική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας με τη φρεγάτα «Ψαρά», ενώ έχει αναλάβει και την εν πλω διοίκηση της επιχείρησης «Ασπίδες», που στοχεύει στην προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας από επιθέσεις και απειλές στην περιοχή.
Διαβάστε επίσης
Μαρία Αγγελικούση: Στην πρώτη γραμμή για την επόμενη ημέρα στα Στενά του Ορμούζ
Στενά του Ορμούζ: Τουλάχιστον τρία ιρανικά τάνκερ «έσπασαν» το εμπάργκο των ΗΠΑ
Ιστορική συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν: Αυτό είναι το προσχέδιο των 14 σημείων για τον τερματισμό του πολέμου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κορωπί: Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση – Στη μάχη 2 ελικόπτερα
- Το υπερπολυτελές superyacht DESTINY στην Κεφαλονιά (βίντεο + φωτο)
- «Καμπανάκι» από ExxonMobil και Chevron: Θα παραμείνουν για καιρό οι υψηλές τιμές στα καύσιμα ακόμη κι όταν πέσει το πετρέλαιο
- Ρέθυμνο: Στον ανακριτή ο υπεύθυνος λειτουργίας του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ για την φωτιά
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.