• Πολιτική

    Ορκίζεται αύριο στις 13.00 ο νέος πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

    • NewsRoom

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Προ των πυλών βρίσκεται και επίσημα η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης από τη ΝΔ, μετά την μεγαλειώδη νίκη στις εθνικές εκλογές 2019.

    Η συγκρότηση των μελών που θα απαρτίσουν τη νέα κυβέρνηση θα ξεκινήσει στις 11:30 το πρωί της Δευτέρας, ενώ λίγο αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ορκιστεί πρωθυπουργός.

    Ο πρόεδρος της βουλής, Νίκος Βούτσης θα παραδώσει τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών 2019 στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

    Στη 1 θα γίνει η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, την ίδια ημέρα θα ανακοινωθεί και το νέο υπουργικό σχήμα.

    Η επικαιροποίηση των αποτελεσμάτων του exit poll των εθνικών εκλογών 2019 που δείχνει την Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται πλέον όχι απλώς κοντά αλλά ενδεχομένως και άνω του 40%, συνιστά ριζική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

    Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη επιστρέφει σε ποσοστά προ κρίσης, και η τεράστια διαφορά των περίπου 12 μονάδων δείχνει ότι ο νέος πρωθυπουργός έχει καθαρό ορίζοντα 4ετίας για να ξεδιπλώσει την στρατηγική του και να επανεκκινήσει την οικονομία. Η Νέα Δημοκρατία γίνεται πλέον ο πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων, χωρίς ουσιαστικό ανταγωνισμό.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί χωρίς προσκόματα να προχωρήσει στην Συνταγματική Αναθεώρηση και στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος, καταργώντας την απλή αναλογική, έστω και χωρίς το ΚΙΝΑΛ.

    «Η Ελλάδα μπαίνει σήμερα σε μια νέα εποχή. Αφήνει πίσω της οριστικά την εποχή της κρίσης και όσα την σημάδεψαν» σημειώνουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας. «Και με σκληρή δουλειά θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να επιστρέψει το χαμόγελο ξανά στα χείλη των Ελλήνων».

    Η μεγάλη ήττα ανοίγει μια νέα σελίδα αναστοχασμού στον ΣΥΡΙΖΑ και η μόνη παρηγοριά του είναι ότι παραμένει η κεντρική και βασική πολιτική δύναμη στον χώρο της κεντραριστεράς, αφού τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ, παρά το γεγονός οτι είναι το τρίτο κόμμα, παραμένουν πολύ χαμηλά.

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κερδίζει σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ένα ισχυρό εκλογικό ποσοστό, σημείωναν νωρίτερα πηγές της Κουμουνδούρου, που επιβεβαιώνει ότι αποτελεί τον κύριο και αδιαμφισβήτητο εκφραστή των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων στο τόπο μας».

    Η εκτίμηση είναι ότι παρά το δυσμενές ποσοστό, παρά την εντυπωσιακή διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, που παραπέμπει στην δεκαετία του 80, δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα.

    Η ανάλυση της Alco από τον Κώστα Παναγόπουλο

    «Είναι φανερό ότι με βάση τα στοιχεία η σημερινή εκλογική αναμέτρηση δίνει κυβέρνηση, με καθαρή αυτοδυναμία. Μίνιμουμ οι έδρες της Νέας Δημοκρατίας θα είναι 155 ίσως και λίγο παραπάνω. Το μέσο ποσοστό είναι το υψηλότερο που συγκεντρώνει πολιτικό κόμμα μετά από χρόνια. Το ΚΙΝΑΛ δείχνει ότι θα είναι λίγο κάτω από τις Ευρωεκλογές. Το ΚΚΕ εμφανίζει καλά ποσοστά, για τα δεδομένα του. Για πρώτη φορά το κατώτατο όριο της ΧΑ είναι κάτω από το 3%. Η ίδια εκτίμηση είναι και για την Ελληνική Λύση. Το πιθανότερο είναι και αυτή να είναι στη Βουλή. Δείχνει ότι πηγαίνουμε σε επτακομματική Βουλή και για καθαρή αυτοδυναμία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Alco.



    ΣΧΟΛΙΑ