• Πολιτική

    Τι συζήτησαν Παναγιωτόπουλος και Ακάρ στο περιθώριο της Συνόδου του NATO – Συνάντηση και με τον Λόιντ Όστιν

    • NewsRoom


    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Τούρκου ομολόγου του Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της Συνόδου του NATO.

    Κατά τη συνάντησή τους, η οποία κράτησε περίπου 40 λεπτά, υπογραμμίστηκε η σημασία διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών και η ανάγκη δημιουργίας κλίματος σταθερότητας στην περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, με τον Έλληνα Υπουργό να διαμηνύει πάντως πως η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί όσο η τουρκική πλευρά συνεχίζει να διατυπώνει επιθετική ρητορική και απειλές που φθάνουν μέχρι την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

    Συμφωνήθηκε,  να μείνει ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, προκειμένου να αποκατασταθεί ο διάλογος στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, όπως αρμόζει σε Συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε την Τετάρτη μια εικοσάλεπτη συνάντηση με τον γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον οποίο συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις τελευταίες εξελίξεις στην επιθετική ρητορική της τουρκικής ηγεσίας. Υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις αυτές υπονομεύουν την ενότητα και τη συνοχή της Συμμαχίας, και την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή σε μια κρίσιμη συγκυρία. Ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι η συνεννόηση και ο διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την αρχή καλής γειτονίας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

    Συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Όστιν

    Ο Νίκος Παναγιώτοπουλος συναντήθηκε την Πέμπτη και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Οστιν.

    Οι δύο άνδρες συζήτησαν  τη «συνεχιζόμενη αμυντική συνεργασία και τη σημασία της περιφερειακής σταθερότητας».

    Ειδικότερα, ο κ. Λόιντ σημείωσε: «Συναντήθηκα σήμερα με τον Έλληνα υπουργό ‘Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο για να συζητήσουμε τη συνεχιζόμενη αμυντική συνεργασία και τη σημασία της περιφερειακής σταθερότητας».

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε επίσης συναντήσεις με τους ομολόγους της από την  Γερμανία, Κριστίνε Λάμπρεχτ, και την Γαλλία, Σεμπαστιάν Λεκορνύ.

    Διαβάστε επίσης:

    Όλαφ Σολτς: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία στρατιωτικά και οικονομικά «για όσο χρειαστεί»

    Μηταράκης: «Η Τουρκία να διαβάσει ξανά τη Συνθήκη της Λωζάνης»



    ΣΧΟΛΙΑ