• What's happening

    Όλο το παρασκήνιο από το ΣτΕ: Τα κανάλια δεν κλείνουν. Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά


    Σκληρή απόφαση χωρις αστερίσκους εξέδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνοντας αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, με ψήφους 14-11. Η απόφαση μεταφράζεται σε ακύρωση του διαγωνισμού, αποτρέποντας καθοριστικά και το “μαύρο” στα κανάλια που δεν έχουν άδεια, θέτοντας νέα  αφετηρία στη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Εφόσον το δικαστήριο κατέληξε στην αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά, η Ολομέλεια δεν προχώρησε καν στο θέμα του περιορισμένου αριθμού των τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών.

    Η διαδικασία

    Η πέμπτη κατά σειρά Διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, περιπου εξάωρης διάρκειας (ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 5.30 το απόγευμα) ήταν και η πλέον καθοριστική, καθώς οι ανώτατοι δικαστές ψήφισαν ως προς το κρίσιμο θέμα της συνταγματικότητας ή μη του νόμου Παππά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικώς τοποθετήθηκαν σύμβουλοι της Ολομέλειας, για να ακολουθήσει μάχη επιχειρημάτων, και η κρίσιμη ψηφοφορία επί του ζητήματος.

    Να σημειωθεί ότι η εισήγηση του συμβούλου Γεωργίου Παπαγεωργίου ετίθετο υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά, για λόγους έκτακτης ανάγκης, ελέω δηλαδή της ανάγκης ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου.

    Τα μέλη της Διάσκεψης έκριναν στην αντίθετη κατεύθυνση ότι ο νόμος Παππά αντιβαίνει στο Σύνταγμα, καθώς μετακύλισε αρμοδιότητες του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου στον υπουργό Επικρατείας.

    Πυξίδα για την απόφαση, τονίζουν δικαστικές πηγές, έγινε ασφαλώς και σχετική νομολογία του παρελθόντος, από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, ως προς τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ.



    ΣΧΟΛΙΑ