• Πολιτική

    Ολλανδία: «Απαράδεκτη» η πρόταση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό 2021-2027

    • NewsRoom


    Τις έντονες αντιδράσεις τους για την πρόταση του προϋπολογισμού της περιόδου 2021-2027 που δημοσιοποίησε η Κομισιόν εξέφρασαν πρώτες η Ολλανδία και η Πολωνία

    Συγκεκριμένα, η πρόταση για την αύξηση του πολυετούς προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την αποχώρηση της Βρετανίας κρίνεται “απαράδεκτη” από την ολλανδική κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ.

    “Η υφιστάμενη πρόταση είναι απαράδεκτη για την ολλανδική κυβέρνηση. Τα έσοδα της ΕΕ μειώνονται λόγω της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν μειωθούν τα έσοδα, θα πρέπει να δαπανούμε λιγότερα”, τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανέφερε ότι η χώρα καλείται να πληρώσει πολύ μεγάλο τίμημα για τον λογαριασμό και τονίζει ότι μια μικρότερη ΕΕ λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας θα πρέπει να σημαίνει και μικρότερο προϋπολογισμό.

    Όπως υποστηρίζει, «η Κομισιόν δεν μοιράζει δίκαια τον λογαριασμό». Ειδικά για τη χώρα εκτιμά ότι θα χτυπηθεί σκληρά από το Brexit και παρ’ όλα αυτά η Κομισιόν προσθέτει επιπλέον κόστη.

    Την αντίδραση και της Πολωνίας προκάλεσαν οι προϋποθέσεις που θέτουν οι Βρυξέλλες, οι οποίες θα μπορούσαν να στερήσουν πόρους από τη χώρα με αφορμή τους χειρισμούς της σε θέματα δικαιοσύνης. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κόνραντ Σιμάνσκι προειδοποίησε ότι η χώρα του θα αντιταχθεί σε οποιοδήποτε σχέδιο προϋπολογισμού που δεν θα εξισορροπεί τις ανάγκες των χωρών-μελών της ΕΕ. “Ο δρόμος προς τον συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι ακόμη πολύ μακρύς”, σχολίασε.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της εισηγείται τον “περιορισμό στην πρόσβαση στους πόρους της ΕΕ” στην περίπτωση που κάποια χώρα παραβιάζει το κράτος δικαίου, μια πρόταση άνευ προηγουμένου.

    “Ο σεβασμός στο κράτος δικαίου είναι αναγκαία προϋπόθεση για την υγιή δημοσιονομική διαχείριση και την αποτελεσματική εφαρμογή του προϋπολογισμού. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε έναν νέο μηχανισμό που θα επιτρέψει να προστατεύουμε τον προϋπολογισμό από κινδύνους που συνδέονται με ανεπάρκειες στο κράτος δικαίου”, εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. “Πρόκειται για έναν γενικό μηχανισμό που δεν στοχεύει συγκεκριμένες χώρες-μέλη”, πρόσθεσε.

    Οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και ιδίως της Πολωνίας θεωρούν ότι στοχοποιούνται από αυτόν τον όρο. Αν εγκριθούν από τις χώρες μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτά τα νέα εργαλεία που προτείνει η Επιτροπή θα επιτρέπουν στις Βρυξέλλες να μειώνουν ή να περιορίζουν την πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς πόρους ανάλογα με το είδος και τη σοβαρότητα της καταπάτησης του κράτους δικαίου.

    “Δεν θα δεχτούμε αυθαίρετους μηχανισμούς που θα μετατρέψουν τη διαχείριση των πόρων σε εργαλείο άσκησης πολιτικών πιέσεων” είχε ήδη προειδοποιήσει ο Σιμάνσκι.

    Η πρόταση της Κομισιόν

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την επταετία 2021-2017, ύψους 1,135 τρισ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 1,11% του μέσου Aκαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) των 27 χωρών μελών της ΕΕ.

    Αυτό το επίπεδο αναλήψεων υποχρεώσεων μεταφράζεται σε πληρωμές ύψους 1.105 δισ. ευρώ (ήτοι 1,08% του ΑΕΕ) (σε τιμές του 2018).

    «Πρόκειται για μια ειλικρινή απάντηση στη σημερινή πραγματικότητα, στην οποία η Ευρώπη θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο για να εξασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από αστάθεια, τη στιγμή που το Brexit θα αφήσει ένα σημαντικό κενό στον προϋπολογισμό μας», επισημαίνει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι «η σημερινή πρόταση απαντά σε αυτή τη διπλή πρόκληση με τη μείωση δαπανών, αλλά και με την προσθήκη νέων πόρων σε ισότιμη βάση».

    Επίσης, η Επιτροπή προτείνει μείωση της χρηματοδότησης για την κοινή γεωργική πολιτική και την πολιτική συνοχή κατά 5% αντίστοιχα.

    Παρουσιάζοντας την πρόταση της Επιτροπής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι πρόκειται για ένα «ρεαλιστικό σχέδιο για το πώς μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους», επισημαίνοντας ότι οι καλές οικονομικές προοπτικές μάς δίνουν μια «ανάσα», αλλά «δεν μας απαλλάσσουν από την υποχρέωση να εξοικονομήσουμε πόρους σε ορισμένους τομείς».

    Ο Γιούνκερ τόνισε ότι τη σκυτάλη παίρνουν τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στόχος θα πρέπει να είναι η επίτευξη συμφωνίας πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2019.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τέλος στα πλαστικά πιάτα μιας χρήσης θέλει να βάλει η Κομισιόν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΕ-ΗΠΑ: Η Ευρώπη ζητά πλήρη και οριστική εξαίρεση από τους δασμούς των ΗΠΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχουν προ-δεσμεύσεις για το ελληνικό χρέος



    ΣΧΟΛΙΑ