• Top Stories

    Ολάντ καλεί Φώφη: Mπες τώρα στην κυβέρνηση

    • Contributor
    Γεννηματά


    Πιέσεις ασκούνται αυτές τις ημέρες από “ευρωπαϊκά κέντρα” και κυρίως από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να “βάλει πλάτη” στην κυβέρνηση ενόψει των δύσκολων νομοσχεδιών που αφορούν πρωτίστως το Ασφαλιστικό και δευτερευόντως τα Εργασιακά και τα Αγροτικά ζητήματα. Επικεφαλής αυτής της ομάδας πίεσης είναι ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος διατηρεί άριστες φιλικές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φρανσουά Όλαντ κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ελλάδα, συναντήθηκε  με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννήματα, και την επέκρινε για το γεγονός πως δεν ψήφισε το σύνολο του πρώτου πακέτου μέτρων.

    Παράλληλα ζήτησε την στήριξη του Αλέξη Τσίπρα στα επόμενα νομοσχέδια ώστε να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Όπως μας πληροφορούν συνομιλητές της Χαριλάου Τρικούπη, η στήριξη αυτή θα μπορούσε να γίνει, ακόμη και στην κατεύθυνση της δημιουργίας κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, με τον Τσίπρα  όμως Πρωθυπουργό.

    Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως οι Σοσιαλιστές σε όλη την Ευρώπη πιέζουν για ανάλογους πολιτικούς γάμους μεταξύ “Αριστεράς” και “Σοσιαλιστών”. Το πέτυχαν στην Πορτογαλία,  με την σύμπραξη των Σοσιαλιστών με το Μπλόκο (κάτι σαν τον ΣΥΡΙΖΑ ) αλλά και με το Πορτογαλικό  Κομμουνιστικό  Κόμμα.

    Κάτι ανάλογο διαφαίνεται πως  επιδιώκουν και στις υπόλοιπες χώρες της “συμμαχίας του Νότου”, όπου η παρουσία των κεντροαριστερών δυνάμεων παραμένει σημαντική. Απομένει να δούμε αν θα αντέξει η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε αυτήν την πίεση.

     



    ΣΧΟΛΙΑ